aero2 w roamingu sieci play (???)

Wszystko na temat sieci Aero2 i usługi bezpłatnego dostępu do internetu BDI. Zasięg, wiadomości, problemy, informacje techniczne, różne pytania. Jak działa BDI, do kiedy będzie działał bezpłatny internet, jak uzyskać kartę, konfiguracja, opinie, testy, problemy techniczne.
grreg
Początkujący forumowicz
Posty: 1
Rejestracja: 10 wrz 2012, 12:18
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

aero2 w roamingu sieci play (???)

Post autor: grreg »

witam,

mam dziwny problem, na który nie mogę znaleźć w sieci rozwiązania. otóż jestem posiadaczem bezpłatnego dostępu do internetu aero2. kartę sim umieszczoną mam w modemie huawei e3131 (oryginalny, niebrandowany).

przez tydzień to połączenie chodziło normalnie, ale od jakichś 2 tygodni modem zaczał się czasami łączyć z aero2 poprzez nadajnik play (tak rozumiem "roaming play" - PATRZ załącznik (na screenie jest stan gdy to się dzieje (zwykle mam 2-3 kreski))

Obrazek

internet w tym roamingu play działa, ale słabo - dużo lepiej jest, gdy mam połączenie bezpośrednio z nadajnikiem aero2.

nic przy modemie nie majstrowałem (oprócz ustawienia APN)

czy ktoś się z czymś takim spotkał? jak zmusić modem, by łączył się tylko z siecią aero2?
grzech1991
Stały bywalec
Posty: 289
Rejestracja: 05 mar 2012, 12:52
Lokalizacja: Częstochowa
Kontakt:

Post autor: grzech1991 »

Ja to bym się tylko cieszył, są większe transfery...

Tapnięte z Galaxy S +
Obrazek Obrazek
michalw2
Początkujący forumowicz
Posty: 1
Rejestracja: 18 wrz 2012, 23:18
Lokalizacja: Bydgoszcz
Kontakt:

Post autor: michalw2 »

Ja niestety mam ten sam problem. Posiadam identyczny modem co kolega i również od łączy mnie wyłącznie poprzez roaming do PLAY'a.
Transfer jest zauważalnie niższy niż w przypadku połączenia z AERO2 bez (roamingu).
Oczywiście profil mam utworozny APN:darmowy.
Łącze się bezpośrednio przez oprogramowanie na modemie HUAWEI E3131 (tak jak pokazał kolega na obrazku).

Problem pojawił się dzisiaj natomiast jeszcze wczoraj przy pierwszym logowaniu do sieci (kartę sim dostałem w tym tygodniu) łączył się bez problemu z AERO2.
Po czym dzień później czyli dzisiaj następowały problemy z odnalezieniem właściwej sieci do zalogowania (no covarge czy coś takiego), aż w końcu znalazł roaming.
Na modemie nie były zmieniane żadne ustawienia przy pomocy zewnętrznych programów.

O co chodzi?
Czy ma ktoś pomysł?

Z góry dziękujemy za pomoc.
Michał
Ostatnio zmieniony 18 wrz 2012, 23:32 przez michalw2, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
spag
Stały bywalec
Posty: 307
Rejestracja: 15 lis 2011, 00:19
Lokalizacja: GdziesWuk
Kontakt:

Post autor: spag »

A dałeś żeby wyświetlił dostępne sieci?
Wtedy manualnie wybierz aero

Wysyłane z mojego GT-P1000 za pomocą Tapatalk 2
ODPOWIEDZ
  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post