Ericsson F3307 z netbooka Acer AOD260

Polecane modemy i routery do Aero2. Używanie smartfonów i tabletów z Aero2. Sterowniki, opinie, problemy techniczne, porady.

Masz netbooka Acer AO D260 i Aero2

Można wybrać tylko 1. opcję

 
 
Pokaż wyniki

kopetnikatel
Początkujący forumowicz
Posty: 5
Rejestracja: 25 lis 2011, 08:58
Lokalizacja: W-wa
Kontakt:

Ericsson F3307 z netbooka Acer AOD260

Post autor: kopetnikatel »

Witam,
Melduję że działa mi Aero2 (nowa karta SIM) z modemem wbudowanym Ericsson F3307 z netbooka Acer AOD260.

Nie wiedzieć czemu tylko na Linuksie (Ubuntu 11.10 ale na starszych też działało).

Za to za nic nie udało mi się uruchomić / połączyć z Aero2 z Windows7 32bit Starter jaki był preinstalowany na netbooku. Próbowałem aktualizować sterowniki modemu i aplikację Acer 3G connection Manager, uruchamiać ją w trybie zgodności z Vista SP2 i nic.

Ma ktoś jakiś pomysł?

Pozdrawiam
jakubd
Stały bywalec
Posty: 490
Rejestracja: 08 lip 2011, 17:31
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: jakubd »

Obstawiam standardowy problem z blokadą TS11 - musisz użyć innego programu, np. TopNetInfo (jeżeli jest zgodny z tym modemem) do wymuszenia połączenia.
PS: masz możliwość zajrzenia pod pokrywkę kryjącą modem i sprawdzenia, jaki dopisek ma na końcu modelu? GW1 czy GW2?
vistamaster
Często tu zagląda
Posty: 65
Rejestracja: 29 paź 2011, 10:21
Lokalizacja: Sosnowiec
Kontakt:

Post autor: vistamaster »

kopetnikatel pisze: Ma ktoś jakiś pomysł?
Sprawdzić na XP PRO SP3.
kopetnikatel
Początkujący forumowicz
Posty: 5
Rejestracja: 25 lis 2011, 08:58
Lokalizacja: W-wa
Kontakt:

Post autor: kopetnikatel »

jakubd pisze: Obstawiam standardowy problem z blokadą TS11 - musisz użyć innego programu, np. TopNetInfo (jeżeli jest zgodny z tym modemem) do wymuszenia połączenia.
PS: masz możliwość zajrzenia pod pokrywkę kryjącą modem i sprawdzenia, jaki dopisek ma na końcu modelu? GW1 czy GW2?
Na razie nie ogarniam TopNetInfo. Nie wiem czy jest zgodny, czy nie, ustawień jest tam mnóstwo.
Co do modelu modemu, to identyfikuje się on tak:
Modem modemu : F3307
Wersja : KRD 131 16/82 R1A
Dostosowany produkt : 2/CXC 172 8293/02 R1B01
Wersja op. sprz. R1K06

Jeszcze nie rozkręcałem netbooka...
jakubd
Stały bywalec
Posty: 490
Rejestracja: 08 lip 2011, 17:31
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: jakubd »

Niestety informację o regionie, na który jest modem masz tylko nadrukowaną na samej karcie miniPCI-E.
kopetnikatel
Początkujący forumowicz
Posty: 5
Rejestracja: 25 lis 2011, 08:58
Lokalizacja: W-wa
Kontakt:

Post autor: kopetnikatel »

No a co wnosi ten region?
(modem działa pod linuksem z A2 i pod w7 z Orange)
mateo704
Często tu zagląda
Posty: 34
Rejestracja: 03 paź 2011, 14:15
Lokalizacja: Opole
Kontakt:

Post autor: mateo704 »

jakubd pisze: Niestety informację o regionie, na który jest modem masz tylko nadrukowaną na samej karcie miniPCI-E.
Modem działa pod Linuxem, więc jest to wersja z UMTS 2100/900 a nie kierowana na rynek w stanach wersja UMTS 1900/850 więc chyba nie ma potrzeby rozkręcania netbooka bo w sumie po co.
Problem leży najprawdopodobniej w sterownikach lub/i systemie operacyjnym.
Ostatnio zmieniony 26 lis 2011, 12:15 przez mateo704, łącznie zmieniany 1 raz.
jakubd
Stały bywalec
Posty: 490
Rejestracja: 08 lip 2011, 17:31
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: jakubd »

Ja chciałem się dowiedzieć, jakie oznaczenie ma modem wystepujący w PL w celu umieszczenia informacji w tabeli zgodności. Wiem, że są dwa, ale nigdzie nie ma informacji, który jest który i jak je odróżnić.
mateo704
Często tu zagląda
Posty: 34
Rejestracja: 03 paź 2011, 14:15
Lokalizacja: Opole
Kontakt:

Post autor: mateo704 »

jakubd pisze: Ja chciałem się dowiedzieć, jakie oznaczenie ma modem wystepujący w PL w celu umieszczenia informacji w tabeli zgodności. Wiem, że są dwa, ale nigdzie nie ma informacji, który jest który i jak je odróżnić.
Niestety sprawa jest bardziej skomplikowana bo naliczyłem co najmniej 5 różnych wersji tego modemu a mianowicie:

F3307 (KRD 131 16/01) - UMTS 850/1900
F3307 (KRD 131 16/02) - UMTS 900/2100
F3307 (KRD 131 16/61) - UMTS 850/1900
F3307 (KRD 131 16/G0) - UMTS 2100
F3307 (KRD 131 16/82) - najprawdopodobniej poprawiona wersja KRD 131 16/02 z UMTS900/2100

źródło:
http://www.ptcrb.com/vendor/complete/complete_request.cfm
http://en.wikipedia.org/wiki/UMTS_frequency_bands
Ostatnio zmieniony 26 lis 2011, 20:06 przez mateo704, łącznie zmieniany 1 raz.
MikeKilo
Początkujący forumowicz
Posty: 24
Rejestracja: 27 lis 2011, 14:48
Lokalizacja: Bydgoszcz
Kontakt:

Post autor: MikeKilo »

Mam takiego samego netbooka z takim samym modemem, także sprawa mnie żywotnie interesuje-chciałbym też zamówić kartę Aero2.
Sprawa jest ciekawa, bo skoro udało się założycielowi tematu skutecznie podłączyć pod internet z Linuxa, to znaczy, że problem leży w Windowsie, a nie sprzęcie (bo ten się nie zmienia). Ma ktoś jakiś pomysł, jak to obejść? Na netbooku przeinstalowywanie systemu jest utrudnione, więc może jakiś inny program do łączenia się, niż domyślny Acera? Sprawa jest o tyle ciekawa, że (o ile się nie mylę), to Aero2 bazuje na sieci Cyfrowego Polsatu? Bo mój netbook jego pierwsza właścicielka kupiła w Orange, ale potem bez żadnych problemów używała właśnie w Cyfrowym Polsacie! Pod Windowsem 7 Starter! Postaram się dowiedzieć więcej, ale to by wskazywało na jakąś celową, a nieuzasadnioną technicznie blokadę w sieci.
A na marginesie, pytanie o patent w stylu "jak nie drzwiami, to oknem" - czy wspomniane Ubuntu ma wersję live, którą da się odpalić z pendrive w miarę po ludzku, nie będąc doświadczonym linuksiarzem?
ODPOWIEDZ
  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post