Komunikat "Brak karty SIM/USIM lub błąd karty SIM/USIM"

Wszystko na temat sieci Aero2 i usługi bezpłatnego dostępu do internetu BDI. Zasięg, wiadomości, problemy, informacje techniczne, różne pytania. Jak działa BDI, do kiedy będzie działał bezpłatny internet, jak uzyskać kartę, konfiguracja, opinie, testy, problemy techniczne.
Awatar użytkownika
maarlii
Początkujący forumowicz
Posty: 5
Rejestracja: 10 lis 2014, 21:12
Lokalizacja: Łuków/Lublin
Kontakt:

Komunikat "Brak karty SIM/USIM lub błąd karty SIM/USIM"

Post autor: maarlii »

Witam,
od wczoraj mam problemy z korzystaniem z Aero2 a mianowicie wyświetla mi się komunikat "Brak karty SIM/USIM lub błąd karty SIM/USIM". Nie wiem w czym tkwi problem dlatego zwracam sie z prośba o pomoc w rozwiązaniu problemu.

Wiem tyle, że karta i modem są na 100% sprawne, gdyż po włożeniu do telefonu karta normalnie działała a modem po włożeniu karty z innej sieci też normalnie łączył się z internetem.

Co zrobić? :(
Zecik123
Stały bywalec
Posty: 385
Rejestracja: 20 sie 2012, 17:37
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Post autor: Zecik123 »

???
Jak pisał jeden z naszych Kolegów z forum jasnowidzów między nami nie ma. Zgadzam się z nim.
Jaki sprzęt, jakie karty, dual SIM (?), ustawienia?
Awatar użytkownika
maarlii
Początkujący forumowicz
Posty: 5
Rejestracja: 10 lis 2014, 21:12
Lokalizacja: Łuków/Lublin
Kontakt:

Post autor: maarlii »

Modem Huawei E173u-2, konfigurowałam go razem z programem Top NetInfo przez pół roku działał bez zarzutu aż do wczoraj...
I nie jest na dualu.

Nie wiem co chcesz jeszcze wiedziec, jestem dziewczyną i nie za bardzo sie w tym orientuję.
Ostatnio zmieniony 10 lis 2014, 21:38 przez maarlii, łącznie zmieniany 1 raz.
Zecik123
Stały bywalec
Posty: 385
Rejestracja: 20 sie 2012, 17:37
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Post autor: Zecik123 »

Ustawień w komputerze nie zmieniałaś (TCP/IP)?
Może brak kontaktu karty z modemem? Obejrzałaś styki przy wkładaniu karty do telefonu (format karty dla modemu i telefonu taki sam)?
W telefonie miałaś połączenie z Aero2?
Awatar użytkownika
maarlii
Początkujący forumowicz
Posty: 5
Rejestracja: 10 lis 2014, 21:12
Lokalizacja: Łuków/Lublin
Kontakt:

Post autor: maarlii »

Żadnych ustawień nie zmieniałam. W telefonie normalnie łączy mi się z Aero2 i format katy modemu i tel jest taki sam. Ze stykami też wszystko wydaje mi się w porządku skoro w tym momencie korzystam z tego modemu tylko z inna kartą. ;)
Zecik123
Stały bywalec
Posty: 385
Rejestracja: 20 sie 2012, 17:37
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Post autor: Zecik123 »

Spróbuj skorzystać z innego gniazda USB w komputerze. Postaraj się b. starannie włożyć kartę Aero2 do modemu.
Korzystasz stale tylko z TopNetInfo? Może zmienił się nadajnik i zestaw komp+modem+karta Aero2 mają problem.
Ja miałem taki przypadek w kwietniu tego roku zmienił mi się CID i LAC (wyświetlane na stronie tytułowej TNI).
Może przydadzą się jako wskazówka moje aktualne ustawienia - https://www.mediafire.com/?w664xieo43b1f97.
P.S.
Wyłącz w menedżerze urządzeń oszczędzanie energii dla portów USB.
Ostatnio zmieniony 10 lis 2014, 23:25 przez Zecik123, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
maarlii
Początkujący forumowicz
Posty: 5
Rejestracja: 10 lis 2014, 21:12
Lokalizacja: Łuków/Lublin
Kontakt:

Post autor: maarlii »

Ok. Sprawdzę jeszcze wszystko dokładnie i dam znać. A z programu Top NetInfo korzystałam tylko na początku przy konfigurowaniu modemu. Dzisiaj znowu go zainstalowałam żeby sprawdzić czy przez niego się polacze ale to nic nie pomogło...
Awatar użytkownika
spag
Stały bywalec
Posty: 307
Rejestracja: 15 lis 2011, 00:19
Lokalizacja: GdziesWuk
Kontakt:

Post autor: spag »

Może karte aero docisnij jakimś papierem żeby był lepszy styk.

Wysłane z mojego GT-I9305 za pomocą Tapatalk 2
Awatar użytkownika
maarlii
Początkujący forumowicz
Posty: 5
Rejestracja: 10 lis 2014, 21:12
Lokalizacja: Łuków/Lublin
Kontakt:

Post autor: maarlii »

To była jedna z pierwszych rzeczy, która zrobiłam ;) niestety papierek nie pomógł.

Nie wiem w czym tkwi problem, włożyłam inna kartę aero 2 do modemu i wszystko działalo ok. Włożyłam też moja kartę do modemu koleżanki, która też korzysta z aero i w nim też nie działała. Coś musi być nie tak z karta ale w takim razie dlaczego działa w telefonie? ;)
Zecik123
Stały bywalec
Posty: 385
Rejestracja: 20 sie 2012, 17:37
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Post autor: Zecik123 »

Spróbuj jeszcze delikatnie przetrzeć styki kart wacikiem zwilżonym alkoholem (spirytus, alkohol izopropylowy -IPA).
Zwróć uwagę czy ta karta nie jest lekko zwichrowana i czy dokładnie wchodzi do gniazda modemu.
Może przez lupę dojrzysz jakieś uszkodzenie styku/styków.
ODPOWIEDZ
  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post