Modem Huawei e5832 nie rejestruje się w sieci Aero2

Polecane modemy i routery do Aero2. Używanie smartfonów i tabletów z Aero2. Sterowniki, opinie, problemy techniczne, porady.
adlozi
Początkujący forumowicz
Posty: 3
Rejestracja: 23 gru 2011, 12:41
Lokalizacja: Wodzisław Śląski
Kontakt:

Modem Huawei e5832 nie rejestruje się w sieci Aero2

Post autor: adlozi »

Mam modem Huawei e5832 z sieci Play. Potrafi zarejestrować się w sieci Play, T-Mobile, ale nie może tego zrobić w Aero2 pomimo, że jest zasięg (sprawdzone na innym modemie USB), jest karta Aero2, Mobile Partner znajduje sieć Aero2 ustawienia: APN - darmowy, numer do wybrania #99*, reszta pól - pusta. Czy ktoś zna rozwiązanie tego problemu?
jakubd
Stały bywalec
Posty: 490
Rejestracja: 08 lip 2011, 17:31
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: jakubd »

Przyczynę znamy - niezgodność z TS11. Rozwiązana na razie brak. W tabeli zgodności wyraźnie oznaczony jako niezgodny z nowymi kartami SIM Aero2.
RobinK
Początkujący forumowicz
Posty: 2
Rejestracja: 01 lut 2012, 20:29
Lokalizacja: Przemyśl
Kontakt:

Post autor: RobinK »

Śmiga aż miło :D
Rozwiązanie w wersji oprogramowania 716.11.17.07.108sp02 wydanej dla Netvigator (Hong Kong), do pobrania: http://ksx4system.net/pages/huawei_e5832.htm lub http://huaweifirmware.blogspot.com/2011/05/huawei-e5832.html lub http://3g-modem.wetpaint.com/page/Huawei+E5+(E5830,+E5832,+E5838,+i-Mo).
1. Logujemy się jako admin przez Web GUI (wybieramy język angielski),
2. W Advanced Settings wybieramy SIM Settings wpisujemy PIN karty Aero2 PIN Code Operation: Disable (zapali się zielona kropka przy SIM na górnym pasku strony, tam gdzie stan baterii),
3. Klikamy Back i wybieramy w Advanced Settings ikonę Mobile Network Settings a tam Network Settings, gdzie Preferred Mode: WCDMA Only (ważne tylko ta opcja) Apply i Back.
4. Wchodzimy w Network Selection wybieramy AUTO na górnym pasku pojawi się NETWORK:26017.
Gotowe i cieszymy się darmowym netem.
jakubd
Stały bywalec
Posty: 490
Rejestracja: 08 lip 2011, 17:31
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: jakubd »

A jak wygląda sprawa z tym, że podobno nie można zmienić APN przy tym firmware? Tak napisali na Wetpaint?
RobinK
Początkujący forumowicz
Posty: 2
Rejestracja: 01 lut 2012, 20:29
Lokalizacja: Przemyśl
Kontakt:

Post autor: RobinK »

jakubd napisał: "A jak wygląda sprawa z tym, że podobno nie można zmienić APN przy tym firmware? Tak napisali na Wetpaint?"
Rozwiązanie w wersji oprogramowania 716.11.17.07.108sp02 wydanej dla Netvigator (Hong Kong), teoretycznie modem tylko do użytku w Azji :( .
Na tym firmware działa (sprawdzone przetestowane): BlueConnect Era, Play On-line, Aero2 stare i nowe karty.
Tak sprawa wygąda Obrazek
Ostatnio zmieniony 03 lut 2012, 09:38 przez RobinK, łącznie zmieniany 1 raz.
hoobi13
Początkujący forumowicz
Posty: 1
Rejestracja: 15 lut 2012, 22:19
Lokalizacja: Trójmiasto
Kontakt:

Post autor: hoobi13 »

Potwierdzam. Podany wyżej sposób działa z E5832 z playa. Niestety proces flashowania przynajmniej pod w7 dostarcza ostrych emocji, program uruchamialem 3x, diody migały jak chciały, ale najważniejsze, że się w końcu udało. Apn-u nie można później zmienić przez nowy interfejs www, ale od czego jest mobile partner. Trzeba go tylko przed flashowaniem zainstalować na kompie. :D
Trzeba sobie zadać tylko pytanie, czy warto gdyż wbudowana antena w e5832 (a nie można dołączać zewnętrznej) jest cieniutka, dużo gorzej niż e173-u2 z DB (dzisiaj dostałem) :idea:
Ostatnio zmieniony 15 lut 2012, 22:29 przez hoobi13, łącznie zmieniany 1 raz.
simon_great
Początkujący forumowicz
Posty: 1
Rejestracja: 27 lut 2012, 23:52
Lokalizacja: Opole
Kontakt:

Post autor: simon_great »

U mnie modem zadziałał bez zmiany firmware itp.
Podłączyłem modem E5832 pod usb włączyłem, nie uruchamiając aplikacji PLAY ONLINE.
Kolejno:
1) odpaliłem topnetinfo
2) Wszedłem do "Ustawienia"
3)Wybrałem z lewej "Komunikacja AT i PIN"
4)Zaznaczyłem "ptaszka" przy "Komunikacja AT (widoczny poziom sygnału,moc,BTS,dane sieci" (może wywalać błędy należy próbować aż się uda ;)
5)Z lewej przejść do zakładki "GPRS/UMTS"
6)Z listy "Wybierz modem" wybrac "Huawei uniwersal"
7)Wybrać "Tylko UMTS/HSDPA (WCDMA) dać zastosuj (Prawdopodobnie wywali błąd)
Można zamknąć topnetinfo uruchomic poniwnie modem i odpalić standardowy program PLAY ONLINE. W Narzędzia/Opcje wybrać "Zarządzanie profilem" dodać "Nowy"":
Nazwa: Aero2
APN (statycznie): darmowy
numer dostepowy: *99***#
zapisać i ustawić profil aero2 jako domyslny, połączyć się.

Wyłączyć włączyć modem i powinno działać zawsze ;)

Aby powrócić do domyślnych wartości modemu należy przywrócić konfigurację domyślną poprzez stronę www.

Powodzenia :)
TomekzBoru
Początkujący forumowicz
Posty: 1
Rejestracja: 05 mar 2012, 00:10
Lokalizacja: Opole
Kontakt:

Post autor: TomekzBoru »

RobinK pisze: Śmiga aż miło :D
Rozwiązanie w wersji oprogramowania 716.11.17.07.108sp02 wydanej dla Netvigator (Hong Kong), do pobrania: http://ksx4system.net/pages/huawei_e5832.htm lub http://huaweifirmware.blogspot.com/2011/05/huawei-e5832.html lub http://3g-modem.wetpaint.com/page/Huawei+E5+(E5830,+E5832,+E5838,+i-Mo).
1. Logujemy się jako admin przez Web GUI (wybieramy język angielski),
2. W Advanced Settings wybieramy SIM Settings wpisujemy PIN karty Aero2 PIN Code Operation: Disable (zapali się zielona kropka przy SIM na górnym pasku strony, tam gdzie stan baterii),
3. Klikamy Back i wybieramy w Advanced Settings ikonę Mobile Network Settings a tam Network Settings, gdzie Preferred Mode: WCDMA Only (ważne tylko ta opcja) Apply i Back.
4. Wchodzimy w Network Selection wybieramy AUTO na górnym pasku pojawi się NETWORK:26017.
Gotowe i cieszymy się darmowym netem.

Jakie jest hasło do Web GUI. Nie mogę się zalogować.
Ostatnio zmieniony 05 mar 2012, 11:30 przez TomekzBoru, łącznie zmieniany 1 raz.
endriu58
Początkujący forumowicz
Posty: 1
Rejestracja: 07 mar 2012, 20:10
Lokalizacja: Bytom
Kontakt:

Post autor: endriu58 »

Potwierdzam - sposób opisany przez simon_great działa.
Osobiście musiałem "procedurę" powtórzyć dwa razy ale być może gdzieś się pomyliłem za pierwszym razem...
Dobra robota simon_great !!!
shreku1986
Początkujący forumowicz
Posty: 1
Rejestracja: 10 maja 2012, 23:56
Lokalizacja: wawa
Kontakt:

Post autor: shreku1986 »

Niby działa, ale tylko za pomocą kabla łączy się z netem :@
Jak to ogarnąć żeby łączyć się przez wifi, może coś żle zrobiłem??
ODPOWIEDZ
  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post