Problem z serwerem DNS

Wszystko na temat sieci Aero2 i usługi bezpłatnego dostępu do internetu BDI. Zasięg, wiadomości, problemy, informacje techniczne, różne pytania. Jak działa BDI, do kiedy będzie działał bezpłatny internet, jak uzyskać kartę, konfiguracja, opinie, testy, problemy techniczne.
Valamir
Początkujący forumowicz
Posty: 3
Rejestracja: 09 lut 2014, 13:30
Lokalizacja: Radzyń Podlaski
Kontakt:

Problem z serwerem DNS

Post autor: Valamir »

Przez cały styczeń jak i luty miałem problemy z Aero2. Tak, wiem były oficjalne jakieś problemy techniczne. Jednak ostatnio jakoś łączył się internet na chwilę i się rozłączał aż pewnego dnia łączy się, jest zasięg jednak wyskakuje mi błąd, gdy chcę naprawić połączenie... "System Windows nie może nawiązać komunikacji z urządzeniem lub zasobem (podstawowy serwer DNS)" Szukałem w sieci sposobu naprawy tego, jednak wszystko co było możliwe nie działa u mnie. Zmieniałem adresy DNS jak i IP, przeinstalowywałem program od modemu, wpisywałem komendy na jakieś resety adresów DNS czy coś w tym rodzaju, gdy sprawdzam ping to odmawia mi żądania. Wszystko czego doszukałem się na różnych forach próbowałem. Powiem tak, że to nie może być problem z modemem ( Huwaei E353 ) ponieważ gdy podłączam do kolegi laptopa internet chodzi bez zarzutu tylko w moim stacjonarnym występuje ten problem. Spotkał się kiedyś ktoś z czymś takim? Dziwna sprawa już męczę się z tym jakiś czas :-/ Gdy podłączam liveboxa przez LAN internet działa. Jednak w tygodniu potrzebuję internetu Aero2.
jakubd
Stały bywalec
Posty: 490
Rejestracja: 08 lip 2011, 17:31
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: jakubd »

Możliwości dwie:
1. Wirus/trojan
2. Stan systemu wymagający reinstalacji/przywrócenia stanu fabrycznego.
Zecik123
Stały bywalec
Posty: 385
Rejestracja: 20 sie 2012, 17:37
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Post autor: Zecik123 »

Jaki system operacyjny?
Jaka wersja Internet Explorera?
Jaki program używany do modemu?
Jaka dokładnie wersja modemu?
Ostatnio zmieniony 09 lut 2014, 15:20 przez Zecik123, łącznie zmieniany 1 raz.
Valamir
Początkujący forumowicz
Posty: 3
Rejestracja: 09 lut 2014, 13:30
Lokalizacja: Radzyń Podlaski
Kontakt:

Post autor: Valamir »

W miarę możliwości skanuje cały komp dokładnie, więc nie sądzę by był to wirus.
Windows 7.
Internet Explorer 8.0.
Internet Manager.
Huawei Model 353s-2.
Ostatnio zmieniony 09 lut 2014, 15:28 przez Valamir, łącznie zmieniany 1 raz.
Zecik123
Stały bywalec
Posty: 385
Rejestracja: 20 sie 2012, 17:37
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Post autor: Zecik123 »

Jeśli mogę coś poradzić to uaktualnij sobie IE8 do wersji IE11.
Może pomogą też uwagi dotyczące instalacji ze strony http://darmowyinternet.net/konfiguracja-modemu-oraz-laczenie-sie-z-siecia-aero2/.
Zwróć uwagę na sformułowania:
1 - "Ustawienia sieci: wszystkie parametry ustawić na automatycznie pobierane z serwera (adres IP, serwery DNS)"
2 - Wersja przedstawionego poradnika może być już dla niektórych osób nieaktualna z uwagi, że po wymianie starych kart Aero2 na nowe nie widać już sieci Aero2 z wyróżnikiem PL17, dlatego niektórzy mogą szukać sieci, która jest teraz ukazywana, jako Plus. Stąd też polecamy inny poradnik bardziej aktualny, który obrazuje konfigurację połączenia z Aero2 na przykładzie modemu Huawei E3131 (http://darmowyinternet.net/konfiguracja-aero2/).

P.S.
Jeśli nadal będziesz miał problemy to spróbuj skorzystać z TopNetInfo. Wiele osób korzysta z niego i jest zadowolona (ja też).
Ostatnio zmieniony 09 lut 2014, 17:28 przez Zecik123, łącznie zmieniany 1 raz.
Valamir
Początkujący forumowicz
Posty: 3
Rejestracja: 09 lut 2014, 13:30
Lokalizacja: Radzyń Podlaski
Kontakt:

Post autor: Valamir »

Wielkie dzięki Zecik123 za ten program, który o dziwo działa na moim stacjonarnym :D ten internet manager wgl nie chodzi... troszkę bawiłem się z konfiguracją ale ogarnąłem co i jak :) Dzięki za pomoc :) temat do zamknięcia :)
Zecik123
Stały bywalec
Posty: 385
Rejestracja: 20 sie 2012, 17:37
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Post autor: Zecik123 »

Jeśli będą jakieś pytania to chętnie służymy. Na tym forum o ustawieniach TNI jest dużo postów.
Anulka951
Początkujący forumowicz
Posty: 1
Rejestracja: 23 maja 2015, 20:16
Lokalizacja: Pszczyna
Kontakt:

Post autor: Anulka951 »

Witam. Mam problem kiedyś zakupiłam karte aero2 modem E3131 i router TpLink 3420. Przy konfiguracji wszystko działało. Potem dłuższy czas tego nie używałam. I teraz mam problem ponieważ nie mam połączenia z Internetem. Pisze że połączono, jednak jest żółty trójkąt . Przy diagnostyce piszę że serwer DNS nie odpowiada. Próbowałam użyć DNS dla aero jednak też nie pomogło. Co mogę zrobić żeby mi to normalnie działało?
http://www.tinypic.pl/2kbr6restyhd
http://www.tinypic.pl/rmt7lytgdy4a
Zecik123
Stały bywalec
Posty: 385
Rejestracja: 20 sie 2012, 17:37
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Post autor: Zecik123 »

1. Mam ten sam zestaw. Brak problemów. Ewentualnie służę plikiem z ustawieniami - http://www.mediafire.com/view/0ba7xrtqq0na627/Aero_2_na_MR3420.pdf.
2. Dla protokołu TCP we właściwościach ustaw uzyskiwanie IP i DNS na automatyczne.
3. Włącz w ustawieniach routera DHCP.
Ostatnio zmieniony 23 maja 2015, 23:00 przez Zecik123, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ
  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post