Wolniejsze działanie wieczorami

Wszystko na temat sieci Aero2 i usługi bezpłatnego dostępu do internetu BDI. Zasięg, wiadomości, problemy, informacje techniczne, różne pytania. Jak działa BDI, do kiedy będzie działał bezpłatny internet, jak uzyskać kartę, konfiguracja, opinie, testy, problemy techniczne.
gandi21
Początkujący forumowicz
Posty: 21
Rejestracja: 09 gru 2011, 20:22
Lokalizacja: Aero
Kontakt:

Post autor: gandi21 »

kolego @rufik opublikuj go jeżeli możesz, z pewnością wielu osobom się przyda.
vistamaster
Często tu zagląda
Posty: 65
Rejestracja: 29 paź 2011, 10:21
Lokalizacja: Sosnowiec
Kontakt:

Post autor: vistamaster »

rufik pisze: Wysłałem formularz usterki (korzystam z Sierra 307) do Aero.
A póki co zrobiłem sobie skrypt (w routerze), który sprawdza otrzymany adres IP i robi w razie czego reconnect ;)
Ja zastanawiałem się nad takim skryptem, który by działał pod windowsem (modem przez USB).
Na razie mam tylko opcję łączenia i rozłączenia modemu z linii poleceń:
"rasphone -d NAZWA_POLACZENIA_MODEMOWEGO" (dial-up)
"rasphone -h NAZWA_POLACZENIA_MODEMOWEGO" (hangup)

Możesz podać przepis w jaki sposób masz to skonfigurowane?
Ostatnio zmieniony 27 gru 2011, 14:45 przez vistamaster, łącznie zmieniany 1 raz.
rufik
Początkujący forumowicz
Posty: 10
Rejestracja: 21 wrz 2011, 21:25
Lokalizacja: Pawłowa
Kontakt:

Post autor: rufik »

Ja mam dla Linuxa, dokładnie pod OpenWRT (Gargoyle z eko.one.pl)
Ale proszę bardzo, mam taki skrypcik zapięty w crona:

Kod: Zaznacz cały

#!/bin/sh
if ! ping -q -c 2 -W 10 8.8.8.8 > /dev/null; then
    logger -t tester Restarting USB 3G modem with off-on sequence, no answer to ping
    ifdown wan
    #disable USB modem
    echo 0 > /sys/devices/virtual/gpio/gpio6/value
    sleep 2
    #enable USB modem
    echo 1 > /sys/devices/virtual/gpio/gpio6/value
    sleep 10
    logger -t tester WAN interface is going up!
    ifup wan
    sleep 15
fi

#check for proper IP address
ip=`ifconfig | grep -A1 wan | grep addr | awk '{print $2}' | cut -f2 -d ":"`
third=`echo $ip | cut -f3 -d "."`
if [ $third = "108" -o $third = 109 -o $third = 110 -o $third = 111 ]
then
    logger -t tester "Got bad IP ($ip), restarting WAN interface..."
    ifup wan
fi
Wysłane z mojego GT-S5830 za pomocą Tapatalk
Ostatnio zmieniony 29 gru 2011, 09:37 przez rufik, łącznie zmieniany 1 raz.
jakubd
Stały bywalec
Posty: 490
Rejestracja: 08 lip 2011, 17:31
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: jakubd »

Wracając do głównego wątku: przetestujcie działanie sieci, podobno problem ze źle działającymi zakresami IP został rozwiązany.
vistamaster
Często tu zagląda
Posty: 65
Rejestracja: 29 paź 2011, 10:21
Lokalizacja: Sosnowiec
Kontakt:

Post autor: vistamaster »

Połączenie z 78.30.108.xxx nie gubi pakietów, więc chyba problem został rozwiązany.
gandi21
Początkujący forumowicz
Posty: 21
Rejestracja: 09 gru 2011, 20:22
Lokalizacja: Aero
Kontakt:

Post autor: gandi21 »

ip:78.30.109.6

C:\Users\Gandi>ping www.onet.pl -n 100

Badanie www.onet.pl [213.180.146.27] z 32 bajtami danych:
Odpowiedź z 213.180.146.27: bajtów=32 czas=84ms TTL=56
Odpowiedź z 213.180.146.27: bajtów=32 czas=86ms TTL=56
....
Odpowiedź z 213.180.146.27: bajtów=32 czas=93ms TTL=56

Statystyka badania ping dla 213.180.146.27:
Pakiety: Wysłane = 100, Odebrane = 100, Utracone = 0
(0% straty),
Szacunkowy czas błądzenia pakietów w millisekundach:
Minimum = 78 ms, Maksimum = 1593 ms, Czas średni = 293 ms

Wygląda ok. Technicy chyba muszą czytać blog jdtech
Ostatnio zmieniony 29 gru 2011, 17:00 przez gandi21, łącznie zmieniany 1 raz.
p4trykx
Często tu zagląda
Posty: 49
Rejestracja: 30 wrz 2011, 08:12
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Post autor: p4trykx »

Ja też potwierdzam.
Przydzielony adres 78.30.110.37
30 pingów wp.pl i wszystkie doszły

Kod: Zaznacz cały

ping -c 30 wp.pl
PING wp.pl (212.77.100.101) 56(84) bytes of data.
64 bytes from www.wp.pl (212.77.100.101): icmp_req=1 ttl=250 time=69.3 ms
64 bytes from www.wp.pl (212.77.100.101): icmp_req=2 ttl=250 time=67.8 ms
64 bytes from www.wp.pl (212.77.100.101): icmp_req=3 ttl=250 time=66.7 ms
64 bytes from www.wp.pl (212.77.100.101): icmp_req=4 ttl=250 time=76.4 ms
64 bytes from www.wp.pl (212.77.100.101): icmp_req=5 ttl=250 time=64.8 ms
64 bytes from www.wp.pl (212.77.100.101): icmp_req=6 ttl=250 time=63.7 ms
64 bytes from www.wp.pl (212.77.100.101): icmp_req=7 ttl=250 time=61.8 ms
64 bytes from www.wp.pl (212.77.100.101): icmp_req=8 ttl=250 time=69.8 ms
64 bytes from www.wp.pl (212.77.100.101): icmp_req=9 ttl=250 time=68.9 ms
64 bytes from www.wp.pl (212.77.100.101): icmp_req=10 ttl=250 time=68.3 ms
64 bytes from www.wp.pl (212.77.100.101): icmp_req=11 ttl=250 time=67.0 ms
64 bytes from www.wp.pl (212.77.100.101): icmp_req=12 ttl=250 time=66.2 ms
64 bytes from www.wp.pl (212.77.100.101): icmp_req=13 ttl=250 time=1314 ms
64 bytes from www.wp.pl (212.77.100.101): icmp_req=14 ttl=250 time=318 ms
64 bytes from www.wp.pl (212.77.100.101): icmp_req=15 ttl=250 time=68.0 ms
64 bytes from www.wp.pl (212.77.100.101): icmp_req=16 ttl=250 time=66.9 ms
64 bytes from www.wp.pl (212.77.100.101): icmp_req=17 ttl=250 time=65.6 ms
64 bytes from www.wp.pl (212.77.100.101): icmp_req=18 ttl=250 time=63.7 ms
64 bytes from www.wp.pl (212.77.100.101): icmp_req=19 ttl=250 time=62.1 ms
64 bytes from www.wp.pl (212.77.100.101): icmp_req=20 ttl=250 time=70.8 ms
64 bytes from www.wp.pl (212.77.100.101): icmp_req=21 ttl=250 time=60.0 ms
64 bytes from www.wp.pl (212.77.100.101): icmp_req=22 ttl=250 time=68.8 ms
64 bytes from www.wp.pl (212.77.100.101): icmp_req=23 ttl=250 time=68.0 ms
64 bytes from www.wp.pl (212.77.100.101): icmp_req=24 ttl=250 time=66.8 ms
64 bytes from www.wp.pl (212.77.100.101): icmp_req=25 ttl=250 time=65.7 ms
64 bytes from www.wp.pl (212.77.100.101): icmp_req=26 ttl=250 time=64.7 ms
64 bytes from www.wp.pl (212.77.100.101): icmp_req=27 ttl=250 time=64.1 ms
64 bytes from www.wp.pl (212.77.100.101): icmp_req=28 ttl=250 time=63.0 ms
64 bytes from www.wp.pl (212.77.100.101): icmp_req=29 ttl=250 time=60.8 ms
64 bytes from www.wp.pl (212.77.100.101): icmp_req=30 ttl=250 time=70.1 ms

--- wp.pl ping statistics ---
30 packets transmitted, 30 received, 0% packet loss, time 29039ms
rtt min/avg/max/mdev = 60.009/116.476/1314.903/227.094 ms, pipe 2

tomek1974
Często tu zagląda
Posty: 29
Rejestracja: 27 wrz 2011, 19:22
Lokalizacja: kłodawa
Kontakt:

Post autor: tomek1974 »

H*j by ten internet strzelił nie mam ku*rwa co robić tylko łączyć się co minutę bo jakiś idiota wymyślił sobie darmowy internet który nie działa jak było ustalone w umowie.Po jaką k*rwę d*pę zawraca kupuj modem ,antenę i kabel zapierdzielaj do Warszawy po kartą jak ciągle się rwie ,w d*pe niech sobie go wsadzi ten cwaniak z polsatu.
jakubd
Stały bywalec
Posty: 490
Rejestracja: 08 lip 2011, 17:31
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: jakubd »

To, że używasz urządzenia, które ma problemy z TS11 to już nie wina operatora.
tomek1974
Często tu zagląda
Posty: 29
Rejestracja: 27 wrz 2011, 19:22
Lokalizacja: kłodawa
Kontakt:

Post autor: tomek1974 »

To wytłumacz mi czemu raz działa a raz nie?
ODPOWIEDZ
  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post