WCDMA zamiast HSPA

Wszystko na temat sieci Aero2 i usługi bezpłatnego dostępu do internetu BDI. Zasięg, wiadomości, problemy, informacje techniczne, różne pytania. Jak działa BDI, do kiedy będzie działał bezpłatny internet, jak uzyskać kartę, konfiguracja, opinie, testy, problemy techniczne.
lizka903
Często tu zagląda
Posty: 27
Rejestracja: 07 mar 2014, 18:43
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki
Kontakt:

Post autor: lizka903 »

Co do Play wszystko zmieniłam, a mogę dostac dokładniejsze instrukcje krok po kroku co do zmiany TNI, bo screeny od Ciebie posiadam te :
http://www.mediafire.com/view/4gb14gu7r83f35l/Zarzadzanie+energi%C4%85.jpg#
http://www.mediafire.com/view/nd81rza2nablnn6/TNI+1.jpg#
Nie ma na nich co masz dokładnie zaznaczone, a ten screen http://www.mediafire.com/download/egbsb7biear2aqn/Aero+2_Zaspa.rar nie mogłam otworzyc bo to plik rar.
Zecik123 pisze: Uwagi do zrzutów ekranowych:
Play:
1 - Spróbuj dla WCDMA wybrać zakres Wszystkie pasma (tak mam w TNI).
2 - Wypróbuj w trybie rejestracji tryb ręczny.
3 - Profil dla Aero 2 ma właściwe ustawienia (też takie miałem).
TNI:
1 - Tutaj mam taką generalną uwagę. Wypróbuj DOKŁADNIE takie same ustawienia jak na moich zrzutach ekranowych zakładka po zakładce, pozycja po pozycji, gdzie są "ptaszki", gdzie "kropy", jakie wartości (m.in. RAS nie NDIS - chociaż gdzieś proponowano właśnie NDIS nie pamiętam uzasadnienia), ptaszki masz w innych miejscach dla AT, na zakładce GPRS/UMTS masz podobno Automat/Automat/Wszystkie/Włączony/CS i PS.
Wyjaśnienia BDI to standardowe blebleble.
Jeśli były jakieś problemy z komputerem (restarty) i piątkowe próby były trochę na wyczucie to jeszcze raz proponuję odinstalować TNI i Play Online, przeskanować antywirusem i dalej jak pisałem wyżej w #16. Spróbuj jednocześnie jeden program - albo Play Online (ma już stare sterowniki) albo TNI (sterowniki musisz zainstalować przed instalacją programu).
A więc tak zmieniłam mniej więcej wszystko wg Twoich instrukcji czyli z NDIS na RAS, zamiast modem na port chciałam ustawić na Automat/Automat/Wszystkie/Roaming i wyskoczyło że trzeba zaznaczyć komunikacja AT, no to cofam się chce zaznaczyć i się zwyczajnie nie da, wyskakuje błąd to co w screenie wysłałam, chciałam zobaczyć czy internet na Play się połączy, zgubił zasięg i wyskakiwało przy próbie połączenia brak urządzenia lub urządzenie niedostępne, to z powrotem zmieniłam na modem zamiast port , kliknęłam w Play połącz znowu brak urządzenia, to zmieniłam z RAS na NDIS i dopiero modem się połączył, nie rozumiem już nic z tego, program TNI nie daje mi wprowadzić żadnych zmian.
Ostatnio zmieniony 11 mar 2014, 17:35 przez lizka903, łącznie zmieniany 1 raz.
Zecik123
Stały bywalec
Posty: 385
Rejestracja: 20 sie 2012, 17:37
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Post autor: Zecik123 »

Moje ustawienia w pliku samorozpakowującym się. Wystarczy podwójne kliknięcie - https://www.mediafire.com/?in37mhahneda5hm
Od procedury którą opisałaś dostałem bólu głowy. Niepotrzebnie mieszasz non-stop oba programy.
Masz aktualnie zainstalowany Play Online (ze sterownikami) i TNI. Nie tykaj się Play Online. Odinstaluj "poturbowany" TNI i zainstaluj go ponownie - nic nie zmieniaj.
Włóż modem do portu USB. Zaczekaj aż zainstalują się sterowniki (1 min. dla pewności).
Wejdź do menedżera urządzeń i sprawdź czy wszystkie są zainstalowane.
Dodatkowo powinna być teraz pozycja modem. Jest to O.K. jeśli nie ma żadnych wykrzykników.
Uruchom TYLKO TNI! Nic nie zmieniaj tylko odczekaj spokojnie 1 min.
Wejdź kolejno w zakładki i wprowadź dane z moich obrazków - nie zapomnij na zakładce GPRS/UMTS kliknąć zastosuj.
Wróć na stronę tytułową i kliknij Połącz. Odczekaj cierpliwie na wynik.
Jeśli brak połączenia zamknij TNI, wyjmij modem, odczekaj chwilę, włóż modem, odczekaj na zainstalowanie się sterowników, uruchom TNI. Odczekaj na zielony kolor.
U mnie łączy się automatycznie bez klikania Połącz. Jeśli się nie połączy po ok.30 sek. kliknij Połącz i poczekaj na połączenie. Czekając obserwuj Parametry połączenia.
NIE TYKAJ PLAY ONLINE W CZASIE TYCH PRÓB!
Powodzenia!
Ostatnio zmieniony 11 mar 2014, 18:40 przez Zecik123, łącznie zmieniany 1 raz.
lizka903
Często tu zagląda
Posty: 27
Rejestracja: 07 mar 2014, 18:43
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki
Kontakt:

Post autor: lizka903 »

Zecik123 pisze: Moje ustawienia w pliku samorozpakowującym się. Wystarczy podwójne kliknięcie - https://www.mediafire.com/?in37mhahneda5hm
Od procedury którą opisałaś dostałem bólu głowy. Niepotrzebnie mieszasz non-stop oba programy.
Masz aktualnie zainstalowany Play Online (ze sterownikami) i TNI. Nie tykaj się Play Online. Odinstaluj "poturbowany" TNI i zainstaluj go ponownie - nic nie zmieniaj.
Włóż modem do portu USB. Zaczekaj aż zainstalują się sterowniki (1 min. dla pewności).
Wejdź do menedżera urządzeń i sprawdź czy wszystkie są zainstalowane.
Dodatkowo powinna być teraz pozycja modem. Jest to O.K. jeśli nie ma żadnych wykrzykników.
Uruchom TYLKO TNI! Nic nie zmieniaj tylko odczekaj spokojnie 1 min.
Wejdź kolejno w zakładki i wprowadź dane z moich obrazków - nie zapomnij na zakładce GPRS/UMTS kliknąć zastosuj.
Wróć na stronę tytułową i kliknij Połącz. Odczekaj cierpliwie na wynik.
Jeśli brak połączenia zamknij TNI, wyjmij modem, odczekaj chwilę, włóż modem, odczekaj na zainstalowanie się sterowników, uruchom TNI. Odczekaj na zielony kolor.
U mnie łączy się automatycznie bez klikania Połącz. Jeśli się nie połączy po ok.30 sek. kliknij Połącz i poczekaj na połączenie. Czekając obserwuj Parametry połączenia.
NIE TYKAJ PLAY ONLINE W CZASIE TYCH PRÓB!
Powodzenia!

Bardzo dziekuję za te screeny, wiem że namieszałam kurczę, mam nadzieję, że to pomoże, i skończą się te problemy :)
lizka903
Często tu zagląda
Posty: 27
Rejestracja: 07 mar 2014, 18:43
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki
Kontakt:

Post autor: lizka903 »

A mogę jeszcze dowiedziec się gdzie są sterowniki do Top Net Info?
Chciałam dodać że zmieniłam miejscami myszkę z modemem postawiłam laptop na oknie i działałał na HSPA, cały czas, potem odłączyłam internet i za jakies półtorej godziny z laptopem przy oknie połączyłam play i jest WCDMA już nie chce się zmienic, nic z tego nie rozumiem.
Top Net Info probowalam odinstalowac poprzez panel sterowania ale nie da się ciągle wyskakuje okienko z jakimś dziwnym komunikatem ..
Ostatnio zmieniony 11 mar 2014, 23:08 przez lizka903, łącznie zmieniany 1 raz.
Zecik123
Stały bywalec
Posty: 385
Rejestracja: 20 sie 2012, 17:37
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Post autor: Zecik123 »

TopNetInfo uruchamia się bez instalowania. Tworzę dla wygody skrót na pulpicie do pliku top_netinfo.exe. Program nie instaluje się w tradycyjnym rozumieniu. Zostaw go na pulpicie.
Niepotrzebnie korzystałaś z Play Online jak dobrze działał z TNI. Czy Play Online instaluje się automatycznie po włożeniu modemu do porty USB czy instalowałaś go z samodzielnie? Odinstaluj Play Online i zainstaluj te sterowniki - http://www.mediafire.com/download/mrtu1lag5naa0pn/Driver_5.01.05.00.exe. Plik znowu samorozpakowujący się. Instalacja jest w trybie "silent". Nic nie widać i nic nie słychać. Jak pisałem wcześniej po włożeniu modemu zainstalują się same - czekaj i sprawdź w menedżerze.
Moja rada - daj sobie spokój z Play Online.
lizka903
Często tu zagląda
Posty: 27
Rejestracja: 07 mar 2014, 18:43
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki
Kontakt:

Post autor: lizka903 »

Zecik123 pisze: TopNetInfo uruchamia się bez instalowania. Tworzę dla wygody skrót na pulpicie do pliku top_netinfo.exe. Program nie instaluje się w tradycyjnym rozumieniu. Zostaw go na pulpicie.
Niepotrzebnie korzystałaś z Play Online jak dobrze działał z TNI. Czy Play Online instaluje się automatycznie po włożeniu modemu do porty USB czy instalowałaś go z samodzielnie? Odinstaluj Play Online i zainstaluj te sterowniki - http://www.mediafire.com/download/mrtu1lag5naa0pn/Driver_5.01.05.00.exe. Plik znowu samorozpakowujący się. Instalacja jest w trybie "silent". Nic nie widać i nic nie słychać. Jak pisałem wcześniej po włożeniu modemu zainstalują się same - czekaj i sprawdź w menedżerze.
Moja rada - daj sobie spokój z Play Online.
Właśnie nie pamietam, wydaje mi się że sam, pamiętam, że zatwierdzałam tylko komendy.

Właśnie o to chodzi, że Topnetinfo od kąd go mam czyli od piątku nie działa prawidłowo, martwię się że jak odinstaluje Play to całkiem nie będę mieć internetu bo ten program wcale nie działa tak jak powinien, chodzi mi o problem z ustawieniem portu.
Zecik123
Stały bywalec
Posty: 385
Rejestracja: 20 sie 2012, 17:37
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Post autor: Zecik123 »

Może na dzisiaj wystarczy - o nie bo to już po północy. Zostaw Play Online.
Aby nie prowadzić dyskusji na sucho z mojej strony po śniadaniu zainstaluję Play Online i zrobię próbę z modemem E169 z kartą Aero2.
Jak będę miał wyniki to się nimi podzielę.
Warunki trochę w innym otoczeniu ale zrobię z antenką i bez.
Zobaczymy jak będzie.
P.S.
Przy tej korespondencji z jakiego sprzętu i netu korzystasz?
Nie masz dwóch włączonych na laptopie?
Ostatnio zmieniony 12 mar 2014, 00:30 przez Zecik123, łącznie zmieniany 1 raz.
lizka903
Często tu zagląda
Posty: 27
Rejestracja: 07 mar 2014, 18:43
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki
Kontakt:

Post autor: lizka903 »

Zecik123 pisze: Może na dzisiaj wystarczy - o nie bo to już po północy. Zostaw Play Online.
Aby nie prowadzić dyskusji na sucho z mojej strony po śniadaniu zainstaluję Play Online i zrobię próbę z modemem E169 z kartą Aero2.
Jak będę miał wyniki to się nimi podzielę.
Warunki trochę w innym otoczeniu ale zrobię z antenką i bez.
Zobaczymy jak będzie.
P.S.
Przy tej korespondencji z jakiego sprzętu i netu korzystasz?
Nie masz dwóch włączonych na laptopie?

Korzystam z Play Online cały na laptopie, teraz mam go przy oknie ale HSPA nie powróciło.

TNI nie jest włączony, nigdzie na pasku zadan nie ma jego ikonki, nie włączałam go.
Zecik123
Stały bywalec
Posty: 385
Rejestracja: 20 sie 2012, 17:37
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Post autor: Zecik123 »

Oto wyniki moich prób uruchomienia E169 przy pomocy Play Online.
Wyniki mówią same za siebie.
Zwróć uwagę na ustawienia - tylko to wprowadzałem.
https://www.mediafire.com/?t83x7xsmx1917dz
Zwróć uwagę na pierwszą stronę --> HSDPA Plus (Roaming) mimo, że ustawienia dla Aero 2 (TNI ma b. szczegółowe ustawienia ale jak widać PO też działa przy minimalnej ilości wprowadzanych danych). Na statystykach widać jakie prędkości są osiągane. Wybór urządzenia, typ sieci, tryb rejestracji widać na zrzutach.
Jeśli powyższe wskazówki nie pomogą to pozostaje tylko wina modemu.
Jeśli czytałaś pokrewne wątki na tym forum to z pewnością zauważyłaś ten fakt.
Niektórzy użytkownicy mają od niedawna z nim kłopoty.
Ostatnio zmieniony 12 mar 2014, 02:00 przez Zecik123, łącznie zmieniany 1 raz.
lizka903
Często tu zagląda
Posty: 27
Rejestracja: 07 mar 2014, 18:43
Lokalizacja: Mińsk Mazowiecki
Kontakt:

Post autor: lizka903 »

Zecik123 pisze: Oto wyniki moich prób uruchomienia E169 przy pomocy Play Online.
Wyniki mówią same za siebie.
Zwróć uwagę na ustawienia - tylko to wprowadzałem.
https://www.mediafire.com/?t83x7xsmx1917dz
Zwróć uwagę na pierwszą stronę --> HSDPA Plus (Roaming) mimo, że ustawienia dla Aero 2 (TNI ma b. szczegółowe ustawienia ale jak widać PO też działa przy minimalnej ilości wprowadzanych danych). Na statystykach widać jakie prędkości są osiągane. Wybór urządzenia, typ sieci, tryb rejestracji widać na zrzutach.
Jeśli powyższe wskazówki nie pomogą to pozostaje tylko wina modemu.
Jeśli czytałaś pokrewne wątki na tym forum to z pewnością zauważyłaś ten fakt.
Niektórzy użytkownicy mają od niedawna z nim kłopoty.
Raczej nie wina modemu bo u chłopaka ładnie chodził.
Napisałeś żebym zainstalowała sterowniki , które mi wysłałeś, ale muszę odinstalować ''poturbowany'' TopNetInfo w tym problem , że nie da się go odinstalować o czym wczoraj pisałam.
ODPOWIEDZ
  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post