Aero2 na Androidzie

Polecane modemy i routery do Aero2. Używanie smartfonów i tabletów z Aero2. Sterowniki, opinie, problemy techniczne, porady.
Spookie
Początkujący forumowicz
Posty: 6
Rejestracja: 29 lis 2011, 10:49
Lokalizacja: Rzeszów
Kontakt:

Post autor: Spookie »

Witam

Dziękuje ze temat bardzo się przydał, udało mi się odpalić Aero2 i udostępnić połączenia na inne telefony czy komputery :) Potwierdzam działanie Aero2 na Huawei U8500 z Androidem 2.1 telefonik może robić za rooter wi-fi dla jakiegoś innego urządzenia :)

Jakie macie pingi z Aero2 do onetu ? - kiedyś jak korzystałem jeszcze przez modem USB K3805 ping schodził do 90-100ms a teraz przez telefon poniżej 170ms nie widzę a czesto jest 300+ :( prędkość różnie ale zazwyczaj w granicach maxa choć czasami spada nawet do poniżej 200kbps max miałem 519,64kbps
grzech1991
Stały bywalec
Posty: 289
Rejestracja: 05 mar 2012, 12:52
Lokalizacja: Częstochowa
Kontakt:

Post autor: grzech1991 »

Sprawdź tłumienie i technologię z jaką się łączysz.
Obrazek Obrazek
pawelarc
Często tu zagląda
Posty: 162
Rejestracja: 22 lis 2011, 10:42
Lokalizacja: Mława
Kontakt:

Post autor: pawelarc »

z androidem różnie bywa...

generalnie im wyższa wersja, tym łatwiej, ale:

- producenci sprzętów masowo psują kod androida przez np. różnego rodzaju nakładki, dostosowanie niby do danego sprzętu, lokalizację nieumiejętną...

- ICS niestety nie jest akurat dobrym przykładem udanej wersji :) (liczne błędy, ciągłe łatki etc...), stąd większość renomowanych producentów nawet nie próbuje aktualizować softu oficjalnego do ICS'a; np. kilka dni temu odpowiedź z Dell'a dostałem w sprawie (braku) aktualizacji Streak'a 7 (sorry, ale liczne błędy systemu ... etc.);

z moich doświadczeń wynika (kilka sprzętów przez me ręce przeszło), że albo bez problemu wszystko się SAMO zrobi (mam tableta z ICS, który sam sobie nieznaną kartę o SIM wymagającą dziwnej nawet konfiguracji przyswaja...) albo wszystko mozolnie trzeba ręcznie w dziwnych miejscach konfigurować ... :)

pzdr
pawelarc
Spookie
Początkujący forumowicz
Posty: 6
Rejestracja: 29 lis 2011, 10:49
Lokalizacja: Rzeszów
Kontakt:

Post autor: Spookie »

Sprawdziłem kolejny telefon Sony Xperia Mini Pro SK17i jak na razie działa lux :)
Sygnał skacze, teraz jak patrze to mam -83 dBm 15 asu
Predkosc w okolicach maxa Youtuba idzie oglądać na telefonie strony chodzą OKi :)
karolina
Początkujący forumowicz
Posty: 2
Rejestracja: 03 sty 2013, 12:53
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Post autor: karolina »

Od kilku dni nie łączy mi się HTC Desire z punktem dostępowym. Problem w Krakowie, ale sprawdzony też 100km dalej. Wcześniej działało bez problemu, karta raczej z tych nowszych (wysyłka w okolicach poło września 2012). Zasięg jest max, pojawia się znaczek R, ale chyba wcześniej też tak było. Telefon z sieci Play, bez sima, do tej pory nie było problemów.
Nawet nie wiem co sprawdzać i gdzie grzebać, żeby sprawdzić w czym problem.
Telefon restartowany, łącznie z wyjęciem baterii.
Awatar użytkownika
greg79
Często tu zagląda
Posty: 206
Rejestracja: 09 lis 2012, 08:51
Lokalizacja: Polska
Kontakt:

Post autor: greg79 »

karolina pisze: Od kilku dni nie łączy mi się HTC Desire z punktem dostępowym. Problem w Krakowie, ale sprawdzony też 100km dalej. Wcześniej działało bez problemu, karta raczej z tych nowszych (wysyłka w okolicach poło września 2012). Zasięg jest max, pojawia się znaczek R, ale chyba wcześniej też tak było. Telefon z sieci Play, bez sima, do tej pory nie było problemów.
Nawet nie wiem co sprawdzać i gdzie grzebać, żeby sprawdzić w czym problem.
Telefon restartowany, łącznie z wyjęciem baterii.
Witam. Jeśli HTC nie działa w Krakowie oraz 100 KM dalej znaczy nie jest to problem sieci Aero2 a telefonu. Polecam przywrócić telefon do ustawień fabrycznych. Restart i wyjęcie baterii nic nie daje na ogół w takich przypadkach.
karolina
Początkujący forumowicz
Posty: 2
Rejestracja: 03 sty 2013, 12:53
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Post autor: karolina »

Problem rozwiązany. Wyłączona była opcja "Dane w roamingu". Nie wnikam jakie były ustawienia wcześniej, bo możliwe, że ktoś się pobawił moim telefonem. Ważne, że działa.
Awatar użytkownika
greg79
Często tu zagląda
Posty: 206
Rejestracja: 09 lis 2012, 08:51
Lokalizacja: Polska
Kontakt:

Post autor: greg79 »

karolina pisze: Problem rozwiązany. Wyłączona była opcja "Dane w roamingu". Nie wnikam jakie były ustawienia wcześniej, bo możliwe, że ktoś się pobawił moim telefonem. Ważne, że działa.
A więc był problem z telefonem :)
mateuszwon94
Początkujący forumowicz
Posty: 2
Rejestracja: 24 sty 2013, 17:26
Lokalizacja: Łodygowice
Kontakt:

Post autor: mateuszwon94 »

Mam problem. Na moim Samsungu Galaxy Note 10.1 (N8000) nie chce działać. APN: darmowy, nazwa: Aero2, Dane w roamingu: włączone, transmisja danych po sieci: włączone, wersja Androida to 4.1.2. Czy mógłby ktoś mi poradzić jak internet uruchomić? Dziwi mnie fakt, że mam podany jaki mam kod PIN do karty ale tablet sie o niego podczas włączenia nie pyta :)
Ostatnio zmieniony 24 sty 2013, 18:03 przez mateuszwon94, łącznie zmieniany 1 raz.
jakubd
Stały bywalec
Posty: 490
Rejestracja: 08 lip 2011, 17:31
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: jakubd »

Karta Aero2 nie ma PINu (dopóki sobie go nie włączysz).
Natomiast zacznij od tego, czy jesteś w zasięgu sieci.
ODPOWIEDZ
  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post