Lenovo t400

Polecane modemy i routery do Aero2. Używanie smartfonów i tabletów z Aero2. Sterowniki, opinie, problemy techniczne, porady.
jakubd
Stały bywalec
Posty: 490
Rejestracja: 08 lip 2011, 17:31
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: jakubd »

Ten modem według tajnegoNaTymForumAleWszyscyWiedząGdzieOdnośnikaDoTabeliZgodnychModemówZAero2 jest niezgodny z Aero2. Tutaj specs według wiki do Lenovo.
http://www.thinkwiki.org/wiki/Ericsson_F3507g_Mobile_Broadband_Module

Na powyższej aukcji także masz dwie linijki najczystszej sprzeczności, cytuję:
Obsługuje Aero 2
Częstotliwość: WCDMA 2100/1900/850MHz
resterwers
Początkujący forumowicz
Posty: 14
Rejestracja: 11 kwie 2014, 18:05
Lokalizacja: asd
Kontakt:

Post autor: resterwers »

Czyli wszystko jasne. Usterka gniazda SIM uniemożliwiała mi połączenie z każdą siecią a do tego obecny modem nie obsługuje Aero2 :) Nie pozostaje mi nic innego jak wgrać whitelist i kupić inny modem. Może ktoś ma jakieś sugestie w tym kierunku? :)

Rozumiem, że pomimo tego iż w dell'ach montowane były również modemy ericssona f3507g (i z tego co czytałem chodziło na nim aero2) na lenovo i modemie pod tą firmę nie ma szans odpalić aero2?

W takim razie jaki polecasz modem? Jak już i tak zdecydowałem się na whitelist to laptop z którego pochodzi nie będzie robił mi większej różnicy. Zależy mi jednak na tym aby był on w miarę tani no i działał bez zarzutu z areo2.
Ostatnio zmieniony 12 kwie 2014, 12:40 przez resterwers, łącznie zmieniany 1 raz.
resterwers
Początkujący forumowicz
Posty: 14
Rejestracja: 11 kwie 2014, 18:05
Lokalizacja: asd
Kontakt:

Post autor: resterwers »

Zastanawiam się nad dwoma modelami modemu Gobi (ericsson już nie chcę bo mam dość zabawy z nim :) ):
GOBI 3000 UN2430 MC8355 SIERRA
GOBI 2000

Czy oba będą chodziły bezproblemowo z aero2? Podobno gobi3000 jest lepszym modemem. Oba pochodziłyby z komputerów HP.
Zecik123
Stały bywalec
Posty: 385
Rejestracja: 20 sie 2012, 17:37
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Post autor: Zecik123 »

Zanim się zdecydujesz szczegółowo rozeznaj sprawę zgodności oprogramowania pod Twój system operacyjny i Aero2.
Wbudowane modemy mają zainstalowane oprogramowanie pod danego dostawcę internetu (np. GOBI 2000 m. in. dla T-Mobile i Orange).
Aby się nie okazało, że nie będziesz w stanie dobrać odpowiedniego oprogramowania i znowu problemy.
Na pierwszej ze stron które wymieniłem w poście #8 znajdziesz trochę informacji na ten temat.
P.S.
Poszukaj info w necie --> hasło "Modem GOBI3000" ( u mnie pozycja 3 od końca na 1-szej stronie od dołu - numeru HP nie znasz przypadkiem?)
Ostatnio zmieniony 12 kwie 2014, 18:20 przez Zecik123, łącznie zmieniany 1 raz.
resterwers
Początkujący forumowicz
Posty: 14
Rejestracja: 11 kwie 2014, 18:05
Lokalizacja: asd
Kontakt:

Post autor: resterwers »

Modemy są teoretycznie bez simlocka więc skoro obsługują parametrami wszystkich obecnych operatorów w Polsce to co może być z nimi nie tak?
Co masz na myśli pisząc, że mają zainstalowane oprogramowanie pod danego dostawcę? Chodzi Ci o firmware w modemie czy o jakiś program już pod windowsem?

Jak już wcześniej pisałem i tak czeka mnie zmodyfikowanie whitelisty w laptopie więc model modemu ani jego pochodzenie nie powinny mieć większego znaczenia, kwestia tylko zainstalowania sterownika :)
Ostatnio zmieniony 12 kwie 2014, 19:37 przez resterwers, łącznie zmieniany 1 raz.
Zecik123
Stały bywalec
Posty: 385
Rejestracja: 20 sie 2012, 17:37
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Post autor: Zecik123 »

Z Twoich pytań wynika, że nie czytałeś stron których adresy Ci podałem/wysłałem.
Dwa problemy:
1 - Sterowniki instaluje program Connection Manager.
2 - Czy wersja tego programu która jest będzie właściwie działać z Aero2?
3 - Na wymienionej stronie jest uwaga:
NOTE!
Specific versions of this card may come pre-configured for a certain carrier (AT&T, Verizon, Vodafone UK) --> lub inne zależnie skąd ją masz.
4 - Oprogramowanie,
The firmware for this device is not publicly downloadable.
It consists of 3 files:
amss.mbn (firmware stage 1)
apps.mbn (firmware stage 2)
UQCN.mbn (firmware stage 3 - includes configuration and carrier specific settings)
resterwers
Początkujący forumowicz
Posty: 14
Rejestracja: 11 kwie 2014, 18:05
Lokalizacja: asd
Kontakt:

Post autor: resterwers »

Przecież ty podałeś linki odnośnie karty ericssona (w 8 poście) a ja chcę się teraz dowiedzieć odnośnie kart gobi. Już do tego doszedłem, że na karcie ericssona (przynajmniej na tej, którą mam) areo2 nie uruchomię. Nie wiem co ma do tego program connection manager bo sterowniki pod każdą kartę można pobrać ze strony producenta bądź strony producenta laptopa, z którego pochodzi.
Awatar użytkownika
spag
Stały bywalec
Posty: 307
Rejestracja: 15 lis 2011, 00:19
Lokalizacja: GdziesWuk
Kontakt:

Post autor: spag »

Jemu chodzi o to ze może być modem skonfigurowany pod operatora może mieć mimo braku simlocka wymóg wgrania softu operatora i wtedy bedzie widoczny zdolny do pracy ale np. Trzeba będzie użyć innego softu (przyklad to k3805z, K3806z chyba tez) lub przekonfigurowac soft operatora co nie zawsze jest możliwe.

從我的 用 Galaxy Note II LTE 發送
resterwers
Początkujący forumowicz
Posty: 14
Rejestracja: 11 kwie 2014, 18:05
Lokalizacja: asd
Kontakt:

Post autor: resterwers »

No tak ale z tego co się orientuję to modemy brandowane modemy gobi 2000/3000 nie posiadają takich blokad :) Jedyny problem może być przy instalacji sterowników ale myślę, że do tej pory ktoś już na pewno wyciągnął sterowniki z instalatorów i można je ręcznie podpisać w razie problemów.
Ostatnio zmieniony 13 kwie 2014, 12:13 przez resterwers, łącznie zmieniany 1 raz.
Milek
Stały bywalec
Posty: 276
Rejestracja: 05 sty 2014, 20:55
Lokalizacja: Wieleń
Kontakt:

Post autor: Milek »

Resterwers , nie łatwiej było by kupić modem USB?
Pomogłem? Daj +
ODPOWIEDZ
  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post