Origin i War Thunder przez Aero 2

Wszystko na temat sieci Aero2 i usługi bezpłatnego dostępu do internetu BDI. Zasięg, wiadomości, problemy, informacje techniczne, różne pytania. Jak działa BDI, do kiedy będzie działał bezpłatny internet, jak uzyskać kartę, konfiguracja, opinie, testy, problemy techniczne.
Awatar użytkownika
bargman
Początkujący forumowicz
Posty: 12
Rejestracja: 10 maja 2014, 18:24
Lokalizacja: Łódź
Kontakt:

Post autor: bargman »

@Milek - Tak, jednak zauważ, że równe dobrze mogłem go wybrać z oferty komputronika: KLIK

@Zecik123
Dzięki za wyniki skanów :)
Fakt, że Aero blokuje niektóre porty sporo wyjaśnia. Część z nich zapewne jest wykorzystywana przez system logowania czy inne cuda, które są wymagane do poprawnego działania. Nie jestem informatykiem, nie wiem zatem co oni tam wymyślili.

Zastanawia mnie teraz tylko fakt, czemu na modemie D-linka Origin nie działał, kiedy na Huawei 3131 bez problemu, mimo iż oba miały karty Aero.

Pomyślę nad tym jeszcze w najbliższych dniach. Najważniejsze - czyli awaryjny dostęp do internetu działa. WT i Origin były drugorzędne. Steam działa na Aero więc jakiejś tragedii nie ma.

Wolnym czasem, jeszcze przełożę kartę do telefonu i z niego spróbuję udostępnić internet na komputer.
Zecik123
Stały bywalec
Posty: 385
Rejestracja: 20 sie 2012, 17:37
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Post autor: Zecik123 »

@bargman
Przeczytaj dokładnie informację w chmurce. To może być sprawa firewall'a.
P.S.
E3131s-2 ma trochę lepsze parametry.
Ostatnio zmieniony 15 maja 2014, 00:11 przez Zecik123, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
bargman
Początkujący forumowicz
Posty: 12
Rejestracja: 10 maja 2014, 18:24
Lokalizacja: Łódź
Kontakt:

Post autor: bargman »

Zrobiłem skan dla WT na swoim modemie i okazało się, że żadne porty nie są zablokowane: http://puu.sh/8NgnO.jpg
Zatem, zakładam, że to nie jest problem mojego firewalla. Ponadto jak wspomniałem na modemie kolegi wszystko przeszło.
Telefonu jednak nie sprawdzę. Swoje lata ma i nie spełnia wymagań dla Aero.
Zecik123
Stały bywalec
Posty: 385
Rejestracja: 20 sie 2012, 17:37
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Post autor: Zecik123 »

Masz rację. To nie firewall. Obrazek nie kłamie.
Z tego wniosek, że to ograniczenia modemu (7,2/5,76 a E3131 to 21,6/5,76 i większa czułość).
Zauważyłem podobne różnice pomiędzy E169 i E3131s-2 które posiadam.
Awatar użytkownika
bargman
Początkujący forumowicz
Posty: 12
Rejestracja: 10 maja 2014, 18:24
Lokalizacja: Łódź
Kontakt:

Post autor: bargman »

Czyli nic lepiej nie będzie. Obecnie jestem jakieś 700 metrów od nadajnika.
Zecik123
Stały bywalec
Posty: 385
Rejestracja: 20 sie 2012, 17:37
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Post autor: Zecik123 »

Nie ma szans. Gdyby modem miał gniazdo antenowe to można by jeszcze coś poprawić.
Dla modemu Huawei E169 z gniazdem antenowym nawet antenka prętowa dwusegmentowa (wiem że to proteza ale pożyteczna w moim przypadku) zmieniła wyniki chociaż do masztu mam ok. 350 metrów(!).
1 - Bez antenki.
ping 296; 0,52/0,08; wg TNI --> -89dBm, 38%, CSQ 12
2 - Z antenką.
ping 79; 0,55/0,09; wg TNI --> -67dBm, 74%, CSQ 23
Dla modemu E3131s-2 z antenką:
ping 35; 0,60/0,31; wg TNI --> -73dBm, 64%, CSQ 20
Wyniki wahają się zależnie od pory dnia. Zaraz zrobię próbę na Aero2.

P.S.
Dla E3131s-2 z antenką próba o północy:
ping 41; 0,61/0,26; wg TNI --> -77dBm, 58%, CSQ 18
Ostatnio zmieniony 17 maja 2014, 00:05 przez Zecik123, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
bargman
Początkujący forumowicz
Posty: 12
Rejestracja: 10 maja 2014, 18:24
Lokalizacja: Łódź
Kontakt:

Post autor: bargman »

Zatem w przyszłości trzeba będzie ewentualnie pomyśleć nad zakupem innego modemu.

Dzięki za pomoc :)
Awatar użytkownika
bargman
Początkujący forumowicz
Posty: 12
Rejestracja: 10 maja 2014, 18:24
Lokalizacja: Łódź
Kontakt:

Post autor: bargman »

A jeszcze tak się zastanawiałem, czy może zmiana software modemu coś by dała? Może to nie zależy od czułości urządzenia? Obecnie mam wersję 1.2.0.
montell81
Początkujący forumowicz
Posty: 3
Rejestracja: 14 wrz 2014, 12:23
Lokalizacja: Szczecin
Kontakt:

Post autor: montell81 »

U mnie na modemie Huawei E510 loguję się do Origina bez problemu i bez problemu gram w Fifę 14
ODPOWIEDZ
  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post