Huawei E353u-2

Polecane modemy i routery do Aero2. Używanie smartfonów i tabletów z Aero2. Sterowniki, opinie, problemy techniczne, porady.
marekf
Początkujący forumowicz
Posty: 12
Rejestracja: 09 gru 2011, 22:58
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: marekf »

Dzięki
aero
Stały bywalec
Posty: 409
Rejestracja: 11 sty 2012, 10:19
Lokalizacja: Internet
Kontakt:

Post autor: aero »

Proszę.
jakubd
Stały bywalec
Posty: 490
Rejestracja: 08 lip 2011, 17:31
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: jakubd »

Uwaga: podobnie jak w przypadku E173u-2 mogą być wersje bez gniazda. Sprawdzajcie przed zakupem (wszystkie z Play mają gniazdo).
Gregor_86
Początkujący forumowicz
Posty: 6
Rejestracja: 14 sty 2012, 12:08
Lokalizacja: Bełchatów
Kontakt:

Post autor: Gregor_86 »

Kupiłem ten modem 11 stycznia 2012 w salonie play. Cena 209 złotych plus starter 1 gb gratis.

Modem działa z aero2 bezproblemowo. Wystarczy tylko instalacja programu mobile partner i dodanie nowego punktu dostępu.
Nie trzeba ingerować w oprogramowanie.

Pozdrawiam
Grzesiek
jakubd
Stały bywalec
Posty: 490
Rejestracja: 08 lip 2011, 17:31
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: jakubd »

Dioda miga na niebiesko z kartą Aero2 od razu po jej włożeniu? Przy stosowaniu tylko oryginalnego oprogramowania prosto po wyjęciu z pudełka? Mam wątpliwości.
Wiele osób tak mówiło także o E173u-2 i przez długo czas nie mogłem dojść do porozumienia z innymi użytkownikami, aż wreszcie dorwałem kilka sztuk osobiście i sprawdziłem bardzo dokładnie - po wyjęciu z pudełka bez odblokowania UMTS 900 modem zadziała w XP i czasem w Viście, ale w W7 i OSX nie - bo nie potrafi się zalogować i pokazać siły sygnału.
A osoby, które nie miały problemu użyły po prostu TNI, który to ignoruje, albo kombinowały z jego ustawieniami i przypadkowo odblokowały UMTS 900.
vistamaster
Często tu zagląda
Posty: 65
Rejestracja: 29 paź 2011, 10:21
Lokalizacja: Sosnowiec
Kontakt:

Post autor: vistamaster »

Nowi nieswiadomi uzytkownicy, raportuja, ze im modem ladnie dziala po wyjeciu z pudelka, ale nie wiedza, ze zasieg Aero powinien sie wyswietlac nawet bez polaczenia z siecia i jest to bardzo pozadana i calkiem przydatna wlasciwosc modemu (sam tak mialem przed odblokowaniem UMTS 900).
Ostatnio zmieniony 14 sty 2012, 15:02 przez vistamaster, łącznie zmieniany 1 raz.
Gregor_86
Początkujący forumowicz
Posty: 6
Rejestracja: 14 sty 2012, 12:08
Lokalizacja: Bełchatów
Kontakt:

Post autor: Gregor_86 »

jakubd pisze: Dioda miga na niebiesko z kartą Aero2 od razu po jej włożeniu? Przy stosowaniu tylko oryginalnego oprogramowania prosto po wyjęciu z pudełka? Mam wątpliwości.
Wiele osób tak mówiło także o E173u-2 i przez długo czas nie mogłem dojść do porozumienia z innymi użytkownikami, aż wreszcie dorwałem kilka sztuk osobiście i sprawdziłem bardzo dokładnie - po wyjęciu z pudełka bez odblokowania UMTS 900 modem zadziała w XP i czasem w Viście, ale w W7 i OSX nie - bo nie potrafi się zalogować i pokazać siły sygnału.
A osoby, które nie miały problemu użyły po prostu TNI, który to ignoruje, albo kombinowały z jego ustawieniami i przypadkowo odblokowały UMTS 900.
Po wyjęciu z pudełka i podłączeniu modemu, dioda miga na zielono. W programie play online, który jest na modemie internet aero2 nie działał.

Ja zrobiłem tak:
-podłączyłem modem do komputera (automatycznie zainstalował sterowniki)
- zainstalowałem mobile partner i w ustawieniach dodałem nowy kanał dostępu aero2
Po tym internet działa, po kliknięciu connect.

A teraz gdy podłącze modem bez włączonej aplikacji mobile partner, to dioda miga na zielono. (ja mam Viste 32 bit 2 SP)

Sprawdzałem też na Win 7 i zrobiłem wszystko tak jak na Viście z tą różnicą, że trzeba ustawić aby program mobile partner uruchamiał się w trybie zgodności z Vistą SP 2

Mam jeszcze jedno pytanie. Teraz mam siłę sygnału 53% i nagle zmienia mi się na 98%. Tak się dzieje co około 30 minut, co nie ma większego wpływu na działanie internetu. Czyżby modem łączył się z różnymi nadajnikami?
Ostatnio zmieniony 14 sty 2012, 15:26 przez Gregor_86, łącznie zmieniany 1 raz.
vistamaster
Często tu zagląda
Posty: 65
Rejestracja: 29 paź 2011, 10:21
Lokalizacja: Sosnowiec
Kontakt:

Post autor: vistamaster »

Przy odblokowanym UMTS 900 modem bez włączonej aplikacji mobile partner powinien migac na niebiesko, co oznacza, ze jest w zasiegu sieci Aero.
Mam jeszcze jedno pytanie. Teraz mam siłę sygnału 53% i nagle zmienia mi się na 98%. Tak się dzieje co około 30 minut, co nie ma większego wpływu na działanie internetu. Czyżby modem łączył się z różnymi nadajnikami?
Prawdopodobnie tak, skacze po BTS'ach.

U mnie przy zasiegu 40% w jednej lokalizacji wszystko dziala bez problemu. Strony wczytuja sie bardzo szybko jak na 256kbps.
W zupelnie innej lokalizacji, gdzie mam zasieg 16%-22% dziala stabilnie, ale strony wczytuja sie jak krew z nosa.
Ostatnio zmieniony 14 sty 2012, 15:34 przez vistamaster, łącznie zmieniany 1 raz.
Gregor_86
Początkujący forumowicz
Posty: 6
Rejestracja: 14 sty 2012, 12:08
Lokalizacja: Bełchatów
Kontakt:

Post autor: Gregor_86 »

Dziękuję za wszystkie odpowiedzi i pomoc.

Zrobiłem zgodnie z instrukcją jakubde i odblokowałem pasmo umts 900 programem topnet info. Teraz modem cały czas mruga niebieskim światłem, a co ciekawsze od razu poprawiła się szybkość.

Chyba za bardzo się ucieszyłem z faktu, że działa aero2 i nie zrobiłem dokładnie z instrukcją na Twoim blogu.


Dodatkowo wcześniej miałem połączenie sieciowe Lan lub szybki internet i tam była wykorzystywana łączność modemu 3G.
Teraz mam połączenie telefoniczne i internet działa tak jak zapewnia aero2.

Dzięki
Ostatnio zmieniony 14 sty 2012, 17:20 przez Gregor_86, łącznie zmieniany 1 raz.
Rafal
Początkujący forumowicz
Posty: 3
Rejestracja: 20 sty 2012, 20:00
Lokalizacja: Rybnik
Kontakt:

Post autor: Rafal »

Witam!
Posiadam modem E353u-2 i nową kartę aero2. Dzisiaj chciałem nawiązać swoje pierwsze połączenie - niestety próba ta zakończyła się totalną klapą. Za cholerę nie umiem zmusić modemu do 'mrygania na niebiesko'. Ale może po kolei...

Najpierw podłączyłem modem do PCeta (Win7 64):
1)
- Win7 automatycznie instaluje stery
- instalacja PLAY ONLINE
- Top NetInfo i -> http://jdtech.pl/2011/08/aero2-na-czym-polegaja-problemy-z-huawei-e169.html
- lipa, cały czas zielono

2)
- wywaliłem PLAY ONLINE
- zainstalowałem najnowszego Mobile Partner 21.003.27.00.03
- TNI
- zielono
- próbuję się połączyć przez MP i TNI (dostaje błąd nr 678)


No nic, trudno... na PCecie i tak raczej rzadko bym korzystał z aero (jedynie w wypadku jakiejś awarii Vectry).


Przyszedł czas na netbooka z Windowsem XP.

Zrobiłem wszystko tak jak w punkcie 2). Ciągle zielono, aż nagle po paru minutach ni stąd ni zowąd modem zaczyna migać na niebiesko! Dosłownie sam z siebie się przełączył. Potestowałem przez 20 minut, wszystko ekstra, przy zasięgu 40% jest 256kbit i działa stabilnie.

No to postanowiłem zrobić jeszcze jedno podejście do PCeta. Próbowałem różnych kombinacji, ale nic z tego (pomyślałem, że to sprawka win7).

Kilka godzin później chciałem rodzince pokazać jak to ten darmowy internet działa (bo nie wierzyli, że coś takiego istnieje). Odpalam netbooka, podłączam modem i co? No oczywiście miga na zielono. :huh: Spróbowałem wszystko na nowo zainstalować tak jak wcześniej, ale ciągle to samo. W TNI pokazuje: Nie zalogowano: UMTS, 45%; klikam połącz, błąd 678; Nie zalogowano: UMTS, 0%, No signal; po parunastu sekundach na nowo łapie sygnał.


Boję się, że coś namieszałem w modemie (próbowałem różnych opcji restartu komendami AT). Już nie wiem co robić... Myślałem nad zmianą firmware, ale nigdzie żadnego nie umiem znaleźć do E353.

Bardzo proszę was o jakąś pomoc.
Ostatnio zmieniony 26 sty 2012, 17:18 przez Rafal, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ
  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post