Ericsson F3307 z netbooka Acer AOD260

Polecane modemy i routery do Aero2. Używanie smartfonów i tabletów z Aero2. Sterowniki, opinie, problemy techniczne, porady.

Masz netbooka Acer AO D260 i Aero2

Można wybrać tylko 1. opcję

 
 
Pokaż wyniki

vistamaster
Często tu zagląda
Posty: 65
Rejestracja: 29 paź 2011, 10:21
Lokalizacja: Sosnowiec
Kontakt:

Post autor: vistamaster »

Opcja 1 - Zrobić backup partycji Windows 7 Starter, najlepiej Aronis'em. Do Windows 7 Starter doinstalować drugi system XP PRO SP3 na drugiej partycji (lub chwilowo całkiem się pożegnać z W7S), zainstalować sterowniki, oprogramowanie modemu, sprawdzić, czy modem działa pod XP.
W każdej chwili można wrócić do stanu początkowego: Acronis True Image (może być Trial) poleceniem Przywróć partycję, Acronis uruchamia się również z pendrive przy starcie komputera.

Opcja 2 - Ubuntu, pobierz ISO z http://ubuntu.pl/pobierz.php ,
zainstaluj w windzie program UltraISO (może być wersja Trial), w UltraISO wczytaj plik ISO z Ubuntu, następnie wybierz polecenie z menu: Bootable > Write Disk image > wybierz Disk Drive "twój pendrive" i kliknij Write. Masz gotowy Ubuntu Live na pendrive. W Ubuntu, jeśli system zainstaluje automatycznie sterowniki modemu, pojawi się dodatkowa opcja w połączeniach sieciowych: połączenie komórkowe.
http://komputery.spryciarze.pl/zobacz/jak-zainstalowac-aero2-na-ubuntu-1

Według mnie - jeśli modem działa z W7 Starter z innymi operatorami, a z Aero2 nie, i działa z Aero2 na innym systemie (XP, Ubuntu) na tym samym sprzęcie to problem powinno dać się rozwiązać.
Ostatnio zmieniony 27 lis 2011, 16:49 przez vistamaster, łącznie zmieniany 1 raz.
MikeKilo
Początkujący forumowicz
Posty: 24
Rejestracja: 27 lis 2011, 14:48
Lokalizacja: Bydgoszcz
Kontakt:

Post autor: MikeKilo »

Ja przy testach na ten moment i tak nie pomogę, bo nawet jeśli na dniach zamówię kartę, to dostanę ją chyba najwcześniej w styczniu? Osobiście trochę bałbym się grzebać przy partycjach, żeby nie uszkodzić recovery-to przy braku napędu jest cenna opcja.
Za to dzisiaj (netbook mam od tygodnia dosłownie) o ile coś to może pomóc sprawdzę, jak chodzi ten modem z kartą Play.
kopetnikatel
Początkujący forumowicz
Posty: 5
Rejestracja: 25 lis 2011, 08:58
Lokalizacja: W-wa
Kontakt:

Post autor: kopetnikatel »

mateo704 pisze:
jakubd pisze: Ja chciałem się dowiedzieć, jakie oznaczenie ma modem wystepujący w PL w celu umieszczenia informacji w tabeli zgodności. Wiem, że są dwa, ale nigdzie nie ma informacji, który jest który i jak je odróżnić.
Niestety sprawa jest bardziej skomplikowana bo naliczyłem co najmniej 5 różnych wersji tego modemu a mianowicie:

F3307 (KRD 131 16/01) - UMTS 850/1900
F3307 (KRD 131 16/02) - UMTS 900/2100
F3307 (KRD 131 16/61) - UMTS 850/1900
F3307 (KRD 131 16/G0) - UMTS 2100
F3307 (KRD 131 16/82) - najprawdopodobniej poprawiona wersja KRD 131 16/02 z UMTS900/2100

źródło:
http://www.ptcrb.com/vendor/complete/complete_request.cfm
http://en.wikipedia.org/wiki/UMTS_frequency_bands
jest to raczej napewno ten UMTS 900/2100
rozkręciłem netbooka , do modemu się nie dogrzebałem ale jest tam taka "tabliczka znamionowa" (zał.)
f3305.jpg
vistamaster
Często tu zagląda
Posty: 65
Rejestracja: 29 paź 2011, 10:21
Lokalizacja: Sosnowiec
Kontakt:

Post autor: vistamaster »

MikeKilo pisze:Osobiście trochę bałbym się grzebać przy partycjach, żeby nie uszkodzić recovery-to przy braku napędu jest cenna opcja.
Nigdy nie korzystałem z partycji recovery, bo dla mnie to zbyt skomplikowana operacja ;)
Natomiast zawsze korzystam z Acronisa, kreator jest po polsku (chociaż dla mnie to bez znaczenia), dziecinnie prosty i "prowadzi za rączkę krok po kroku".
Przy robieniu (wybraniu) backupu partycji systemowej, pozostałe partycje, w tym recovery, są nietknięte.

Oczywiście jeśli ktoś nie czuje się na siłach, aby temu podołać, to nie polecam.
MikeKilo
Początkujący forumowicz
Posty: 24
Rejestracja: 27 lis 2011, 14:48
Lokalizacja: Bydgoszcz
Kontakt:

Post autor: MikeKilo »

Ja tydzień temu po kupnie netbooka (używany) przetestowałem użycie recovery-trochę to trwa (ponad godzina jeśli dobrze pamiętam), ale banalnie prosta sprawa. Którą konkretnie dystrybucję Ubuntu z podanej strony pobrać? Mandarynka będzie OK? Bo nie do końca rozumiem, czym się różni od Nimfy i Lamparcika ;) Ale wypróbuję sobie tak na zapas jako live z usb-jeśli będzie chodzić sprawnie, to przynajmniej tymczasowo problem Aero2 na Acerze D260 będzie rozwiązany.
Co do Cyfrowego Polsatu, to pierwsza właścicielka mojego Acera odpisała mi, że używany był, ale pod zewnętrznym modemem-także wracam w tej kwestii do punktu wyjścia.
kopetnikatel
Początkujący forumowicz
Posty: 5
Rejestracja: 25 lis 2011, 08:58
Lokalizacja: W-wa
Kontakt:

Post autor: kopetnikatel »

Spróbowałbym zainstalować Windows XP na tym netbooku (oczywiście tylko w celu badań nad Aero2) o ile znajdę jakiś pewny sposób instalacji XP z nośnika USB.
vistamaster
Często tu zagląda
Posty: 65
Rejestracja: 29 paź 2011, 10:21
Lokalizacja: Sosnowiec
Kontakt:

Post autor: vistamaster »

http://wintoflash.com/

Functions list:
Transfer Windows XP/2003/Vista/2008/7/8 Setup to a USB drive
Transfer WinPE (BartPE based on Windows XP/2003, WinPE based on Windows Vista/2008/7 and so on) to a USB drive
Erase USB media, full or quick
Create a USB drive with emergency bootloader for Windows XP/2003
Transfer MS-DOS to a USB drive
Create a USB drive with Windows XP/2003 Recovery Console

MikeKilo pisze: Ja tydzień temu po kupnie netbooka (używany) przetestowałem użycie recovery-trochę to trwa (ponad godzina jeśli dobrze pamiętam)
Acronisem trwa dosłownie kilka minut.
Ostatnio zmieniony 28 lis 2011, 15:27 przez vistamaster, łącznie zmieniany 1 raz.
MikeKilo
Początkujący forumowicz
Posty: 24
Rejestracja: 27 lis 2011, 14:48
Lokalizacja: Bydgoszcz
Kontakt:

Post autor: MikeKilo »

No to faktycznie spora różnica, ale w zamian nie trzeba kombinować z dodatkowym softem. A co z tą dystrybucją Linuxa? Która najlepsza na Acera D260?
vistamaster
Często tu zagląda
Posty: 65
Rejestracja: 29 paź 2011, 10:21
Lokalizacja: Sosnowiec
Kontakt:

Post autor: vistamaster »

ZAWSZE najnowsze wydanie, czyli Niebiańska Nimfa jako druga w kolejności do sprawdzenie. Ale na początek polecam Lśniący Lamparcik.
MikeKilo
Początkujący forumowicz
Posty: 24
Rejestracja: 27 lis 2011, 14:48
Lokalizacja: Bydgoszcz
Kontakt:

Post autor: MikeKilo »

Hmmm, ale Nimfa jest 10.04, a Mandarynka (którą ściągnąłem) jest 10.10, czyli numerycznie nowsza? Tak czy inaczej-muszę wypróbować jak najszybciej. Bo Win7s tak na marginesie wątku zaczyna mi działać na nerwy-niemal cały czas mieli dyskiem nawet jak nic nie robię, z tego co czytałem, to ten typ tak ma :/ Ramu mu za mało, czy co? Tutaj pytanie do autora tematu-Twój egzemplarz też tak ma?
Edit: nie dopatrzyłem, że jest wersja 10.x i 11.x, Nimfa już ściągnięta-przystępuję do testów :)
Ostatnio zmieniony 11 gru 2011, 14:47 przez MikeKilo, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ
  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post