Do Aero2 można się już logować za pomocą kart Plusa i MVNO

Wszystko na temat sieci Aero2 i usługi bezpłatnego dostępu do internetu BDI. Zasięg, wiadomości, problemy, informacje techniczne, różne pytania. Jak działa BDI, do kiedy będzie działał bezpłatny internet, jak uzyskać kartę, konfiguracja, opinie, testy, problemy techniczne.
wawx
Początkujący forumowicz
Posty: 3
Rejestracja: 30 sty 2012, 17:20
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Post autor: wawx »

oczywiście tak, podejrzewam że to wina starych kart, czekam na odpowiedzi innych doswiadczonych :)

Obrazek
aero
Stały bywalec
Posty: 409
Rejestracja: 11 sty 2012, 10:19
Lokalizacja: Internet
Kontakt:

Post autor: aero »

wawx pisze:podejrzewam że to wina starych kart
Widzę że korzystasz z systemu opartego na Linuxie, może są w nim jakieś blokady, że nie loguje do Aero2?
wawx
Początkujący forumowicz
Posty: 3
Rejestracja: 30 sty 2012, 17:20
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Post autor: wawx »

pomijajac ewent blokady, i problematyczny model modemu K3805-z :P

to na screenie widać, że aero2 ma 'stat' 3 (forbidden), te informacje o sieciach pochodzą z komórki o ile się nie mylę, a nie z systemu.

Pod win nie mam możliwości sprawdzić niestety na tę chwilę.
aero
Stały bywalec
Posty: 409
Rejestracja: 11 sty 2012, 10:19
Lokalizacja: Internet
Kontakt:

Post autor: aero »

Kup nowy starter Plusa za 3 zł do testów i sprawdź czy na nim działa.
Najlepiej sprawdź na jakimś Windowsie.
Ostatnio zmieniony 31 sty 2012, 12:44 przez aero, łącznie zmieniany 1 raz.
mateo704
Często tu zagląda
Posty: 34
Rejestracja: 03 paź 2011, 14:15
Lokalizacja: Opole
Kontakt:

Post autor: mateo704 »

Nie ma możliwości zalogowania się bezpośrednio do sieci PL17, Aero2, 26017 przy pomocy z sieci plus. Aby to zrobić musisz albo wyłączyć w modemie pasmo U2100 lub przełączyć go w tryb pracy tylko na paśmie U900. Wtedy pojawi Ci się sieć Plus 3G do której się logujesz, lecz tak naprawdę to nadajnik Aero2. Są tego dwie przyczyny:
- Nadajniki Aero2 dla abonentów sieci Plus nie są traktowane jak roaming krajowy tylko sieć macierzysta (Jeden nadajnik obsługuje dwie sieci jako macierzyste)
- Sieć jest tak skonfigurowana że większy priorytet posiadają nadajniki U2100 więc telefon najpierw do nich się loguje. Dopiero później U900

Powyższy problem nie występuje na terenach gdzie Plus nie ma swoich nadajników UMTS2100 a znajduje się Aero2 z U900 wtedy łączymy się po prostu z siecią PLUS 3G (a tak naprawdę Aero2)
Wszelkie przypadki logowania się przy pomocy kart plusa bezpośrednio do sieci Aero2 to błędy wynikające z konfiguracji sieci tak jak np. ten: http://youtu.be/fD5NeEOOme4
Ostatnio zmieniony 31 sty 2012, 13:24 przez mateo704, łącznie zmieniany 1 raz.
tomcio__26
Początkujący forumowicz
Posty: 9
Rejestracja: 17 sty 2012, 21:09
Lokalizacja: Mielec
Kontakt:

Post autor: tomcio__26 »

w jaki sposób zmusić modem Huaewei 173u-2 by jednak na karcie sim plus-a połączył się z aero2-gdzie dokonać zmian ustawień o jakich pisał kolega wyżej?
aero
Stały bywalec
Posty: 409
Rejestracja: 11 sty 2012, 10:19
Lokalizacja: Internet
Kontakt:

Post autor: aero »

W aplikacji Play Online wybierasz Narzędzia > Sieć >Typ sieci >Tylko WCDMA >Tryb rejestracji > Ręczne wyszukiwanie i rejestrowanie > Odśwież
Po pojawieniu się dostępnych sieci wybierasz PL17 i klikasz OK.
Ostatnio zmieniony 31 sty 2012, 22:05 przez aero, łącznie zmieniany 1 raz.
mateo704
Często tu zagląda
Posty: 34
Rejestracja: 03 paź 2011, 14:15
Lokalizacja: Opole
Kontakt:

Post autor: mateo704 »

Najprawdopodobniej kolega tomcio__26 otrzyma taki oto wynik:
Obrazek


lub taki:
Obrazek

I możliwość zalogowania się do sieci PL17.
Ale to tylko połowa sukcesu, gdyż tuż po zalogowaniu do PL17 sieć zaraz nas przeloguje na dostępny w naszym zasięgu U2100 PLUSA tak więc wciąż jedynym rozwiązaniem jest przełączyć modem w tryb działania tylko na U900. Problem w tym, że w nowej wersji firmware 11.126.85.00.209 modem 173u-2 nie reaguje na typowe komendy AT dotyczące wymuszania odpowiedniego pasma, a przynajmniej mi się tego nie udało zrobić.
Ostatnio zmieniony 02 lut 2012, 14:39 przez mateo704, łącznie zmieniany 1 raz.
aero
Stały bywalec
Posty: 409
Rejestracja: 11 sty 2012, 10:19
Lokalizacja: Internet
Kontakt:

Post autor: aero »

mateo704 pisze:Problem w tym, że w nowej wersji firmware 11.126.85.00.209 modem 173u-2 nie reaguje na typowe komendy AT dotyczące wymuszania odpowiedniego pasma, a przynajmniej mi się tego nie udało zrobić.
Jeszcze jak miałem ten modem, to wszystko chodziło z tym firmware.
Pasmo WCDMA 900 wymuszałem programem http://www.sklepy.ehost.pl/top_netinfo.zip w Ustawienia > GPRS/UMTS.
Najpierw trzeba wybrać port modemu w Komunikacja AT i PIN.
By ten darmowy program działał poprawnie, trzeba wyłączyć aplikacje Play Online i Mobile Partner.
Ostatnio zmieniony 03 lut 2012, 15:56 przez aero, łącznie zmieniany 1 raz.
mateo704
Często tu zagląda
Posty: 34
Rejestracja: 03 paź 2011, 14:15
Lokalizacja: Opole
Kontakt:

Post autor: mateo704 »

Masz racje wszystko działa jak należy :) widocznie starsza wersja TNI sobie nie radziła z nowym firmware.
ODPOWIEDZ
  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post