Jaki Routery pod modem Huawei E173u-2

Polecane modemy i routery do Aero2. Używanie smartfonów i tabletów z Aero2. Sterowniki, opinie, problemy techniczne, porady.
martins1982
Początkujący forumowicz
Posty: 2
Rejestracja: 27 lut 2012, 14:10
Lokalizacja: Kiełczewice Górne
Kontakt:

Post autor: martins1982 »

michalk pisze: Hejka,
mogę potwierdzić, że konfiguracja:
- router TL-MR3420
- Huawei 173u-2 (dystrybucja PLAY, zmieniony firmware)
- antena zewnętrzna 9dBi
- karta Aero2, najnowsza dystrybucja

działa mi naprawdę dobrze, już w 3 miejscach:
- Malbork, oś. Południe
- Olsztyn, oś. Generałów
- Wrocław, Stary Zakrzów

Przy czym w pierwszych dwu przypadkach, Aero działa jako łącze zapasowe do odpowiednio Multimedia i Netia i działa naprawdę dobrze. Przełączenie następuje szybko i nie ma problemu w powrotem na pierwotne źródło sygnału.
Witam wszystkich forumowiczów.
Mam pytanie czy przy takiej konfiguracji jak powyżej w przypadku braku zasilania (zestaw miałby być zainstalowany u siostrzenicy na wsi) trzeba coś ustawiać w ruterze?
Drugie pytanie czy w zimie ruter będzie działał w temperaturze poniżej zera - wiem że producent podaje zakres pracy 0-40 stopni? Sprawdzałem zasięg telefonem i tylko na nieogrzewanym strychu go złapałem dlatego też chciałbym zainstalować tam router.
Z góry dziękuję za informacje
Pozdrawiam
p4trykx
Często tu zagląda
Posty: 49
Rejestracja: 30 wrz 2011, 08:12
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Post autor: p4trykx »

Wydaje mi się, że raczej nic się nie stanie routerowi na niewielkim mrozie poza tym podczas pracy sam się trochę nagrzewa. Jeśli na strychu nie ma dużej wilgotności to można tam zainstalować router.
martins1982
Początkujący forumowicz
Posty: 2
Rejestracja: 27 lut 2012, 14:10
Lokalizacja: Kiełczewice Górne
Kontakt:

Post autor: martins1982 »

Dziękuję za odpowiedź.
A jeśli chodzi o konieczność zmian w ustawieniach rutera po przerwie w jego zasilaniu?
p4trykx
Często tu zagląda
Posty: 49
Rejestracja: 30 wrz 2011, 08:12
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Post autor: p4trykx »

Jeśli chodzi o OpenWrt to jeśli jest dobrze skonfigurowany to powinno wszystko wstać po zaniku zasilania. Może się czasami zdarzyć, że przy krótkim zaniku coś się źle uruchomi ale wtedy wystarczy na chwilę wyciągnąć wtyczkę.
kr1985
Początkujący forumowicz
Posty: 1
Rejestracja: 20 lut 2013, 08:11
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Post autor: kr1985 »

hej.

Witam posiadam router TL-MR3220 i modem huawei nie pamietam teraz modelu bo pisze z pracy.

Mam problem z tym ze nieraz router zrywa połączenie z modemem podłączałem już go przez aktywny hub i dalej dzieje się to samo.

Zastanawiam sie nad wgraniem OpenWrt Gargoyle PL na mój router tylko nie wiem w jaki sposób to zrobić jaka wersje wgrać. pomożecie mi?
aero2owicz
Często tu zagląda
Posty: 54
Rejestracja: 09 wrz 2012, 12:38
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: aero2owicz »

kr1985 pisze: hej.

Witam posiadam router TL-MR3220 i modem huawei nie pamietam teraz modelu bo pisze z pracy.

Mam problem z tym ze nieraz router zrywa połączenie z modemem podłączałem już go przez aktywny hub i dalej dzieje się to samo.

Zastanawiam sie nad wgraniem OpenWrt Gargoyle PL na mój router tylko nie wiem w jaki sposób to zrobić jaka wersje wgrać. pomożecie mi?
która wersja MR3220? jeśli V1 - to nie wiem, czy się da wgrać OpenWrt. jeśli znajdziesz sposób, to podziel się na forum. ja też używam 3220 i działa zadowalająco dobrze.
aero2owicz
Często tu zagląda
Posty: 54
Rejestracja: 09 wrz 2012, 12:38
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: aero2owicz »

A może jednak da się wgrać OpenWrt do mr-3220 v1, przy czym robi się to na własną odpowiedzialność, tu bin: http://ecco.selfip.net/gargoyle-pl/backfire/ar71xx/openwrt-ar71xx-tl-mr3220-v1-squashfs-factory.bin , dalej opis z forum, który w części dotyczy v2: http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=4330 , ale są też informacje o v1 - powodzenia :)
Ostatnio zmieniony 28 lut 2013, 01:06 przez aero2owicz, łącznie zmieniany 1 raz.
Texanski
Początkujący forumowicz
Posty: 7
Rejestracja: 01 paź 2013, 18:09
Lokalizacja: Wawa
Kontakt:

Post autor: Texanski »

Witam, ja kupilem 3 dni temu WP-R 1800 ze strony wifipartner.pl za poleceniem kolegi z forum z innego wątku (dzięki Zecik123) i używam właśnie z E173u-2.

Jak na razie całość działa doskonale , moc WiFi jest wystarczająca na moje 62m2 i mogę go zabierać do plecaka do pracy. Moim zdaniem bije na głowę stacjonarne TP-Linki, które miałem do tej pory. Dam znać jak pojawią się problemy. Czy ktoś jeszcze testował?
gafa
Początkujący forumowicz
Posty: 4
Rejestracja: 24 gru 2013, 14:31
Lokalizacja: radom
Kontakt:

Post autor: gafa »

TP-Link jak dla mnie to była porażka, ale co poradzić. Przerzuciłem się na nieco bardziej zgrabne rozwiązania i teraz korzystam już z Huaweia. Na wifipartner.pl znalazłem też inne ciekawe dla siebie rozwiązanie :)
ODPOWIEDZ
  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post