Mapa użytkowników aero2forum.pl

Wszystko na temat sieci Aero2 i usługi bezpłatnego dostępu do internetu BDI. Zasięg, wiadomości, problemy, informacje techniczne, różne pytania. Jak działa BDI, do kiedy będzie działał bezpłatny internet, jak uzyskać kartę, konfiguracja, opinie, testy, problemy techniczne.
Awatar użytkownika
michalk
Początkujący forumowicz
Posty: 10
Rejestracja: 08 paź 2011, 21:42
Lokalizacja: Wroclaw
Kontakt:

Post autor: michalk »

Hejka - chcialem zameldowac, ze na ul. Bacha (Wroclaw) zasieg Aero2 jest i dziala bardzo sprawnie. (link)

Gdyby ktos pytal to moja konfiguracja to:
WinXP + Huawei E173u-2 (z Play) bez anteny zewnetrznej :-)

Pozdrawiam
pszemko
Początkujący forumowicz
Posty: 4
Rejestracja: 09 paź 2011, 14:53
Lokalizacja: Łopiennik Górny
Kontakt:

Post autor: pszemko »

Witam. Mieszkam 10 km na północ od miasta KRASNYSTAW i sygnał AERO2 jest-słaby.modem HUAWEI E180 czyli bez anteny zewnętrznej.
Ostatnio zmieniony 09 paź 2011, 20:07 przez pszemko, łącznie zmieniany 1 raz.
mateo704
Często tu zagląda
Posty: 34
Rejestracja: 03 paź 2011, 14:15
Lokalizacja: Opole
Kontakt:

Post autor: mateo704 »

pszemko pisze: Witam. Mieszkam 10 km na północ od miasta KRASNYSTAW i sygnał AERO2 jest-słaby.modem HUAWEI E180 czyli bez anteny zewnętrznej.
Słaby sygnał to pojęcie dość względne :) Prosimy o konkretne wartości dBm lub CSQ np z programu TNI.
Polecam wystawić modem za okno na przedłużaczu USB u mnie poprawia to sygnał z 19 % do ok. 60% ale z tego co zauważyłem modem osiąga pełną prędkość 256kb/s nawet przy bardzo słabym sygnale.
pszemko
Początkujący forumowicz
Posty: 4
Rejestracja: 09 paź 2011, 14:53
Lokalizacja: Łopiennik Górny
Kontakt:

Post autor: pszemko »

Podaje dokładniejsze dane- program MOBILE PARTNER- i wartość teraz -97dBm. czasem -103dBm.siła sygnału ok. 15%.
Ostatnio zmieniony 10 paź 2011, 10:31 przez pszemko, łącznie zmieniany 1 raz.
mateo704
Często tu zagląda
Posty: 34
Rejestracja: 03 paź 2011, 14:15
Lokalizacja: Opole
Kontakt:

Post autor: mateo704 »

pszemko pisze: Podaje dokładniejsze dane- program MOBILE PARTNER- i wartość teraz -97dBm. czasem -103dBm.siła sygnału ok. 15%.
Nie wiem jak u innych ale u mnie przy sygnale 3% i -111 dBm wygląda to tak:

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

Nie doświadczam przy takim sygnale żadnych przerw, internet działa dokładnie tak samo jak przy sygnale 60% ale proponuje żeby wypowiedział się ktoś bardziej doświadczony w temacie.
Jeżeli w Twoim przypadku jest podobnie to chyba nie ma czym się przejmować :)
Ostatnio zmieniony 11 paź 2011, 16:19 przez mateo704, łącznie zmieniany 1 raz.
Szymon_Zy
Początkujący forumowicz
Posty: 13
Rejestracja: 07 paź 2011, 18:25
Lokalizacja: Biała Górna
Kontakt:

Post autor: Szymon_Zy »

Biała Górna

Option Icon 505M (czyli bez zewnętrznej anteny) outdoor 4 kreski, indoor 1-2 kreski gdy modem leży na parapecie okien z kierunku nadajników (z tej samej strony) - gdziekolwiek indziej 0 sygnału. W tych samych warunkach telefony e63 i Galaxy Ace praktycznie full zasięg w całym budynku nawet oddzielony 4 ścianami 25 cm.

Kuźnica Kiedrzyńska

Zasięgu indoor w ogóle nie ma, na zewnątrz identyczny jak w mojej lokalizacji.

Dziś sprawdzę jak wygląda w okolicach Radomska.
Gidle, Pławno, Zawada zupełny brak sygnału.
Ostatnio zmieniony 17 paź 2011, 15:09 przez Szymon_Zy, łącznie zmieniany 1 raz.
kometa
Początkujący forumowicz
Posty: 3
Rejestracja: 30 wrz 2011, 23:29
Lokalizacja: Droga mleczna
Kontakt:

Post autor: kometa »

Sierra 307 bez zewnętrznej anteny testowany tylko i wyłącznie wewnątrz budynków:

Władysławowo - działa 2 kreski zasięgu
Trójmiasto - Działa od 2 do 4 kresek
Nowa Sól - Brak zasięgu
Dąbrowa Górnicza - działa 4 kreski zasięgu
Tarnobrzeg - działa 2 kreski zasięgu
Świdnik - działa 2 kreski zasięgu (modem za oknem ;/)
Pułtusk - Brak zasięgu
Łaźniewek - 4 kreski zasięgu
Ostatnio zmieniony 26 paź 2011, 22:00 przez kometa, łącznie zmieniany 1 raz.
spinecki
Często tu zagląda
Posty: 209
Rejestracja: 14 lip 2011, 10:24
Lokalizacja: Warszawa, Praga-Południe
Kontakt:

Post autor: spinecki »

Ciekawe czy dziala na Helu... Bylby wtedy internet na wakacje ;)
MODEM: HUAWEI E173U-2 z Play FIRMWARE: 11.126.85.00.209
ROUTER: EDIMAX 3G-6200n FIRMWARE: 2.24p
jakubd
Stały bywalec
Posty: 490
Rejestracja: 08 lip 2011, 17:31
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: jakubd »

Ktoś gdzieś (nie pamiętam czy tu, czy w komentarzach na blogu) pisał, że na Helu działa świetnie. Zrobię chyba listę potwierdzonych lokalizacji - to interesuje wiele osób.
kometa
Początkujący forumowicz
Posty: 3
Rejestracja: 30 wrz 2011, 23:29
Lokalizacja: Droga mleczna
Kontakt:

Post autor: kometa »

spinecki pisze: Ciekawe czy dziala na Helu... Bylby wtedy internet na wakacje ;)
W weekend postaram się sprawdzić, będę w tamtych stronach.

Edit: Niestety dotarłem tylko do Chałup w których jest zasięg podobnie jak we Władku.
Ostatnio zmieniony 26 paź 2011, 22:03 przez kometa, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ