Mapa użytkowników aero2forum.pl

Wszystko na temat sieci Aero2 i usługi bezpłatnego dostępu do internetu BDI. Zasięg, wiadomości, problemy, informacje techniczne, różne pytania. Jak działa BDI, do kiedy będzie działał bezpłatny internet, jak uzyskać kartę, konfiguracja, opinie, testy, problemy techniczne.
spinecki
Często tu zagląda
Posty: 209
Rejestracja: 14 lip 2011, 10:24
Lokalizacja: Warszawa, Praga-Południe
Kontakt:

Post autor: spinecki »

Pojawi sie na pewno, tyle ze z opoznieniem.
MODEM: HUAWEI E173U-2 z Play FIRMWARE: 11.126.85.00.209
ROUTER: EDIMAX 3G-6200n FIRMWARE: 2.24p
Awatar użytkownika
JARUL
Początkujący forumowicz
Posty: 5
Rejestracja: 09 sie 2012, 16:23
Lokalizacja: Poznań Rataje
Kontakt:

Post autor: JARUL »

Poznań: Rzeczypospolitej, Piastowskie, Ogrody (Szamotulska)
Lusowo
Modem: Huawei E3131s-2
Router: TP-Link MR3020
Awatar użytkownika
onelove
Początkujący forumowicz
Posty: 10
Rejestracja: 15 wrz 2012, 21:19
Lokalizacja: Żory
Kontakt:

Post autor: onelove »

Zobaczymy jak będzie działać wniosek o przyznanie karty już złożyłem pieniążki wpłaciłem. Dokladnie było to w poniedziałek, pozostaje czekać. Jestem z Żor do nadajnika Aero2 mam 6.70 km.
Niech Bog was blogoslawi. Pozdrawiam. :)
Prawda, pokój, miłość, szacunek, zaufanie, lojalność, sprawiedliwość daje życiu sens.
aero2-fan
Początkujący forumowicz
Posty: 1
Rejestracja: 17 wrz 2012, 21:40
Lokalizacja: Luboń
Kontakt:

Post autor: aero2-fan »

Aero2 - Luboń ul. Wschodnia

śmiga

Modem: Huawei E353
Ostatnio zmieniony 17 wrz 2012, 21:47 przez aero2-fan, łącznie zmieniany 1 raz.
damien
Początkujący forumowicz
Posty: 16
Rejestracja: 03 kwie 2012, 12:19
Lokalizacja: Solina
Kontakt:

Post autor: damien »

Jest już zasięg aero2 w Polańczyku (sprawdzone) i pewnie również w Solinie. Jeśli ktoś nie kojarzy miejscowości to znajdują się one w Bieszczadach.

Modem z którego korzystam to huawei e3131 i nie mam żadnych problemów jak na początek i mam nadzieję, że już nie będzie. Dzisiaj pierwszy raz się w tej miejscowości zalogowałem tj. w Polańczyku.

Pozdrawiam
beleur
Początkujący forumowicz
Posty: 2
Rejestracja: 07 lis 2012, 18:16
Lokalizacja: Leszno
Kontakt:

Post autor: beleur »

jakubd pisze: A co do liczby pozwoleń/działających stacji jest faktycznie tak, że o ile zasięg to oni mają, o tyle pojemność sieci w wielu miejscach jest żadna
Witam, mam pytanie czy jest gdzieś dostępna "mapka" na której widać gdzie są postawione/działające stacje, a gdzie są planowane ?(chodzi mi tu konkretnie o miasto Leszno woj. wielkopolskie, na mapie cyfrowego polsatu jest zasięg w całym mieście natomiast w mieście nie zdołałem się jeszcze połączyć) Drugie pytanie natomiast mam takie: dlaczego jednemu użytkownikowi aero2 działa przy sile sygnału 3% i -111dBm,a u mnie przy sile sygnału od: 16% -103 dBm do 19% -101 dBm karta nawet nie chce zalogować się do sieci.

Pozdrawiam
airlive
Często tu zagląda
Posty: 46
Rejestracja: 28 wrz 2011, 17:10
Lokalizacja: Kielce
Kontakt:

Post autor: airlive »

belur Jeśli chodzi o pierwsze pytanie: po odfiltrowaniu sieci UMTS 850/900 i operatora Aero2 na mapce btsearch.pl, ani w bieżącym wykazie, ani w nowych pozwoleniach nie ma zaznaczonych nadajników sieci Aero2 w Lesznie. Również na podstronie UKE gdzie można sprawdzić Pozwolenia radiowe dla stacji GSM, UMTS, LTE oraz CDMA (załącznik o nazwie UMTS900_na_strone_2012-10-10_popr.xls 1006,5 kB) nie ma pozwolenia radiowego, uprawniającego Aero2 do używania urządzeń radiowych w lokalizacji i z określonymi parametrami w Twojej miejscowości. Niestety.
Ostatnio zmieniony 07 lis 2012, 19:16 przez airlive, łącznie zmieniany 1 raz.
Nokia 5800 XM | Sierra Wireless AirCard USB 307 | Huawei E3131-s2 + Asus RT-N10U (tomato by Shibby)
beleur
Początkujący forumowicz
Posty: 2
Rejestracja: 07 lis 2012, 18:16
Lokalizacja: Leszno
Kontakt:

Post autor: beleur »

Oki, to dużo wyjaśnia :P czyli lipa ;/ net zostanie na wyjazdy :)
Dzięki za szybką odpowiedz
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
button76
Początkujący forumowicz
Posty: 19
Rejestracja: 28 paź 2012, 12:50
Lokalizacja: Szczecin
Kontakt:

Post autor: button76 »

Chyba w mojej wsi nie ma zasięgu aero2 , może ktoś to sprawdzić
Choszczno ul. Sportowa
airlive
Często tu zagląda
Posty: 46
Rejestracja: 28 wrz 2011, 17:10
Lokalizacja: Kielce
Kontakt:

Post autor: airlive »

button76 ta sama sytuacja, co u beleur w Twojej miejscowości Aero2 nie ma nadajników, zrobiłem mapkę, gdzie masz "najbliższe" nadajniki:

Obrazek

Użytkownicy przy takich odległościach 15-20km również łapali sygnał (15km, telefon Nokia 6220c, bez anteny :) ), ale to zależy od profilu terenu i chcąc mieć stabilne poł. również anteny.

Jednak należy pamiętać o jednym (ze strony UKE):
W związku z licznymi pytaniami i wątpliwościami dotyczącymi publikowanych wykazów, Prezes UKE informuje, że pojawienie się stacji w wykazie oznacza jedynie, iż operator uzyskał pozwolenie radiowe, uprawniające go do używania urządzeń radiowych w lokalizacji i z parametrami określonymi w danym pozwoleniu radiowym. Nie jest to tożsame z faktem zbudowania i uruchomienia stacji oraz rozpoczęciem świadczenia usług. Pytania w sprawie harmonogramu budowy i komercyjnego uruchamiania konkretnych stacji należy kierować bezpośrednio do właściwych operatorów.
Ostatnio zmieniony 07 lis 2012, 22:17 przez airlive, łącznie zmieniany 1 raz.
Nokia 5800 XM | Sierra Wireless AirCard USB 307 | Huawei E3131-s2 + Asus RT-N10U (tomato by Shibby)
ODPOWIEDZ