Mapa użytkowników aero2forum.pl

Wszystko na temat sieci Aero2 i usługi bezpłatnego dostępu do internetu BDI. Zasięg, wiadomości, problemy, informacje techniczne, różne pytania. Jak działa BDI, do kiedy będzie działał bezpłatny internet, jak uzyskać kartę, konfiguracja, opinie, testy, problemy techniczne.
Awatar użytkownika
button76
Początkujący forumowicz
Posty: 19
Rejestracja: 28 paź 2012, 12:50
Lokalizacja: Szczecin
Kontakt:

Post autor: button76 »

airlive pisze: button76 ta sama sytuacja, co u beleur w Twojej miejscowości Aero2 nie ma nadajników, zrobiłem mapkę, gdzie masz "najbliższe" nadajniki:

Obrazek

Użytkownicy przy takich odległościach 15-20km również łapali sygnał (15km, telefon Nokia 6220c, bez anteny :) ), ale to zależy od profilu terenu i chcąc mieć stabilne poł. również anteny.

Jednak należy pamiętać o jednym (ze strony UKE):
W związku z licznymi pytaniami i wątpliwościami dotyczącymi publikowanych wykazów, Prezes UKE informuje, że pojawienie się stacji w wykazie oznacza jedynie, iż operator uzyskał pozwolenie radiowe, uprawniające go do używania urządzeń radiowych w lokalizacji i z parametrami określonymi w danym pozwoleniu radiowym. Nie jest to tożsame z faktem zbudowania i uruchomienia stacji oraz rozpoczęciem świadczenia usług. Pytania w sprawie harmonogramu budowy i komercyjnego uruchamiania konkretnych stacji należy kierować bezpośrednio do właściwych operatorów.
Podziekował kolego ale nie musi chyba być nadajnik ? Mogą zwiększyć sygnał z drugiej strony jest to bardzo dziwne bo i salon Plusa jest i salon cyfrowego polsatu więc jak oni chcą złapać klienta na mobilnego neta jak w tym rejonie podanym przezemnie NIE ma zasięgu ?
A napiszę, że stoii w tym rejonie z 20 bloków i buduje sie bardzo dużo ludzi w kierunku od Choszczna staje tam domek za domkiem więc z takim zasiegiem to oni klienta nie znajdą każdy pojdzie do koknurencji chyba że Plus Polsat aero2 nie potrzebuje garstki wiesniaków ( 20 bloków i domki )
pozdarwiam
cpt. Nemo
Stały bywalec
Posty: 385
Rejestracja: 27 gru 2011, 00:14
Lokalizacja: Warszawa Bielany
Kontakt:

Post autor: cpt. Nemo »

button76 pisze: chyba że Plus Polsat aero2 nie potrzebuje garstki wiesniaków ( 20 bloków i domki )
pozdarwiam
Pewnie potrzebuje, ale rownie pewne jest to ze jest takich miejsc w Polsce pare tysiecy wiec podlaczaja je w jakiejstam kolejnosci, chyba tylko oni wiedza w jakiej.
Co nie przeszkadza ze np. zasieg Plusa moze tam byc. Mimo tej samej dzisiaj nazwy Plus i Aero2 to nie jest ta sama siec.
Ostatnio zmieniony 18 lis 2012, 16:40 przez cpt. Nemo, łącznie zmieniany 1 raz.
Wprawdzie Konstytucja gwarantuje wolność wypowiedzi, ale nie gwarantuje wolności po wypowiedzi...
Awatar użytkownika
button76
Początkujący forumowicz
Posty: 19
Rejestracja: 28 paź 2012, 12:50
Lokalizacja: Szczecin
Kontakt:

Post autor: button76 »

Tutaj gdzie czarne koła sa bloki i domy :-/
Ale brak zasięgu :(
Obrazek

Obrazek
Ostatnio zmieniony 18 lis 2012, 17:02 przez button76, łącznie zmieniany 1 raz.
feldfebel
Początkujący forumowicz
Posty: 1
Rejestracja: 09 gru 2012, 18:58
Lokalizacja: Bartoszyce
Kontakt:

Post autor: feldfebel »

Od tygodnia jestem posiadaczem karty AERO2 z modemem HUAWEI E3131 s-2 HiLink. Mieszkam w Bartoszycach w woj. Warm-Maz. Testowałem zasięg w kilku miejscach, a mianowicie:
- ul. Mrongoiusza, moc sygnału max zasięg 5 kresek 3G,budynek jednorodzinny,
- centrum miasta hotel Bartis, w piwnicy bez okien, moc 3G PLAY ( roaming) bez żadnej zielonej kreski :( , ale dzieła, czasem się rozłącza co 10 min.
Pozdrawiam
fryc88
Początkujący forumowicz
Posty: 1
Rejestracja: 11 lut 2013, 11:12
Lokalizacja: Tuchola
Kontakt:

Post autor: fryc88 »

Kujawsko-Pomorskie, Tuchola oraz Sępólno Krajeńskie - brak zasięgu wewnątrz/na zewnątrz budynków, pomimo 'szczątkowego' zasięgu.
Zasięg jedynie przy wioskach na trasie łączącej te dwie miejscowości...

Natomiast wg mapy Aero2, zasięg i w powiedzie Sępoleńskim i Tucholskim powinien być...Infolinia Aero2 'nie istnieje', nawet nie ma możliwości uzyskania jakichkolwiek informacji na ten temat.
Modem E3131 drugiej generacji, z Play-a.
janju
Początkujący forumowicz
Posty: 4
Rejestracja: 18 lut 2013, 20:27
Lokalizacja: Grudziądz
Kontakt:

Post autor: janju »

W Grudziądzu i na trasie Grudziądz,Warlubie,Nowe,Gniew,Tczew,Gdańsk -zasięg OK.


Tel.Dual SIM
Awatar użytkownika
tomala
Początkujący forumowicz
Posty: 7
Rejestracja: 12 mar 2013, 00:46
Lokalizacja: 58-100, Świdnica
Kontakt:

Post autor: tomala »

Witam... Posiadam aJero od stycznia 2013. moja lokalizacja to DOLNY ŚLĄSK, Świdnica.
Ogólnie przez pierwszy miesiąc używałem głownie do radyjka netowego na NOKII E52, i BLUETOOTHEM do radyjka samochodowego.
Potem posadziłem WHATS APP na NOKII i też śmiga smacznie z aJero..
(TAK !! da się posadzić WHATS APP karcie aero bez aktywnego NR tel ;) , trzeba zrobić instalacje na nr umieszczony w innym telefonie,
poczekać 5 minut na błędną weryfikację, potem wybrać inna metodę rejestracji, i albo oddzwonią z kodem albo wyślą smsa na ten nr,
wpisać kod i już działa z kartą AERO :) sama APKA potem bez karty sim AERO na wifi nie będzie działać...)
YouTUBE na NOKII też śmiga bez zacięć...

Po prostu bajka :D zasięg i jakość mnie powaliła... Do Wrocka, Wałbrzycha bez zacięć. Do Legnicy jadąc siadało w Strzegomiu, ale poza miastem bajka... Jednakże chciałbym właśnie nadmienić ze od dwóch tygodni w Strzegomiu hula na full ;) . W samej Świdnicy jeden przekaźnik na kominie na ZAWISZOWIE, co w drugiej części miasta w okolicach zalewu było słabo, pod domem mi siadał o we-wnętrzu już nie wspomnę... ALE od dziś (no dokładnie poniedziałek 11.03.2013) w domu mam na FULL, więc potwierdzam odpalenie drugiego btsa na katedrze w Świdnicy !!!!
Już od dawna był na wykazie BTSSEARCH ( http://mapa.btsearch.pl/gps/ll/50.849163326263614,16.492881774902344/z/13 )
potem kliknijcie na siec AERO2 i się ukarzą te dwa przekaźniki w Świdnicy.

Co do samego używania, zauważyłem dużą róznicę w sile sygnału gdy tel leży koło biegów ;) , klasycznie na desce rozdzielczej gdy jest w uchwycie, a extra już na maxa jest w uchwycie na górze szyby koło lusterka... trzyma zdecydowanie lepiej...

Od Dwóch tygodni korzystam z aJero w LG SWIFT 4X HD.
znacznie lepsze łapanie sieci, gdzie nokia już dawno wysiadała w mieście, LG trzymał nonstop, nawet na chacie miałem zasięg przy oknie.
(działał w całym TESCO, nawet w galerii Świdnickiej koło kina i przy jadłodajni 0-1 kresek i net chodził... a od teraz w galerii powinna być bajka z zasięgiem :) jutro sprawdzę...

Moja opcja na niebawem to routero-modem MIFI z anteną zewnętrzną, i reszta potem na wifi w aucie.. - to zabije większość dziur w Polsce....

Pozdrawiam forumowiczów od aJero :D
Ostatnio zmieniony 12 mar 2013, 01:47 przez tomala, łącznie zmieniany 1 raz.
aero2 na NOKII E52 (RADIO online, WHATS APP, SKYPE, YOUTUBE, eMAIL)
obecnie na LG SWIFT 4X HD (wsio co się da;D ).
DOLNY ŚLĄSK - Świdnica (obecnie 2 BTSY- zasięg full całe miasto)
bmkz
Początkujący forumowicz
Posty: 1
Rejestracja: 19 mar 2013, 12:06
Lokalizacja: Wrocław, Kępno
Kontakt:

Post autor: bmkz »

Witajcie. Zastanawiam się nad złożeniem zamówienia na kartę Aero2. Mam pytanie, czy jest ktoś w stanie udzielić mi informacji czy w miejscowości Kępno będzie funkcjonował internet Aero2? Przeglądając stronę: http://mapa.btsearch.pl/ zauważyłem, że w samej miejscowości są dwa nadajniki. Nie wiem czy one są czynne, czy też w planach, dlatego kieruję swoje pytanie do znawców tematu, czy jest możliwość działania internetu w tej miejscowości?

Kolejne pytanie: czy na rocznym modemie HUAWEI E173u-2 uda się skonfigurować dostęp do internetu na podstawie poradników znajdujących się w internecie, czy szkoda czasu na kombinowanie i wchodzi w grę tylko zakup innego sprzętu?

Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedzi. :)
Jollka
Początkujący forumowicz
Posty: 4
Rejestracja: 13 lip 2013, 22:44
Lokalizacja: Siewierz
Kontakt:

Post autor: Jollka »

Witam :)
Imperius Aero mt7005
Siewierz - cały Siewierz dobry sygnał (miasto i okoliczne lasy itp.), z wyjątkiem okolic hotelu Prestige (ul. 11 listopada, Łokietka) gdzie jest słabiutki lub wcale - np. obecnie od kilku dni zero sygnału.
Podobnie bez problemu łapałam Poręba, Zawiercie, Myszków, Żarki, Złoty Potok (ok. stawów, Ostrężnika itp - nie wiem jak w samej miejscowości).
Natomiast byłam w maju w Ustroniu parę dni i zero sygnału - jedynie na szczycie Równicy słabo bo słabo ale był.
Troopek
Początkujący forumowicz
Posty: 3
Rejestracja: 24 wrz 2013, 20:26
Lokalizacja: Elbląg
Kontakt:

Post autor: Troopek »

Witam

BTS w miejscowości Przezmark, gmina Elbląg , moja lokalizacja ok 5 km w prostej linii na pólnoc - maszt widoczny a oto efekt :
Obrazek

zakładam że ST nieco koloryzuje , choć przy testowym ściąganiu paru plików prędkości były podobne więc póki co jest dobrze ;)
ODPOWIEDZ