Modem Huawei e5832 nie rejestruje się w sieci Aero2

Polecane modemy i routery do Aero2. Używanie smartfonów i tabletów z Aero2. Sterowniki, opinie, problemy techniczne, porady.
fistal
Początkujący forumowicz
Posty: 5
Rejestracja: 01 kwie 2014, 08:30
Lokalizacja: Tarnów
Kontakt:

Post autor: fistal »

Tylko takie soć wyskoczyło...

Polecenie:
AT^SYSCFG=?
Odpowiedź:

Na samym dole okna na czerwono też jest komunikat: Błąd dotyczący PIN. Zamknij i otwórz aby sprawdzić ponownie (zamykałem otwierałem i to samo ).
Jeśli chodzi o port to dostępny był tylko ten: COM4: Port HUAWEI Mobile Connect - 3G PC UI Interface (COM4)
ale przy zaptaszkowaniu nie wyskoczył żaden błąd

Ale czy wszystko dobrze zrobiłem? modem podpięty z kartą sim (Aero2) a w top netinfo wpisałem PIN z kart Aero2 (w polu PIN oczywiście)
Ostatnio zmieniony 01 kwie 2014, 17:35 przez fistal, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
spag
Stały bywalec
Posty: 307
Rejestracja: 15 lis 2011, 00:19
Lokalizacja: GdziesWuk
Kontakt:

Post autor: spag »

Pin nie jest potrzebny. Mnie chodziło o sprawdzenie czy modem działa w wcdma900 a ta komenda powinna wyswietlic tryby jeśli tam jest wcdma900 to będzie działać jak nie to nie

從我的 用 Galaxy Note II LTE 發送
fistal
Początkujący forumowicz
Posty: 5
Rejestracja: 01 kwie 2014, 08:30
Lokalizacja: Tarnów
Kontakt:

Post autor: fistal »

Czyli rozumiem, że u mnei działać nie będzie ?
Chociaż w poniższym linku poradzono sobie z tym modemem ( u mnie od samego początku nie wykrywał karty SIM więc nie pomogło) więc zgupiałem...a że jestem troche laikiem to nie wiem czy jest sens dalej próbować go uruchomić :)

https://blog.sloniupl.eu/2012/06/18/konfiguracja-modemu-huawei-e5832-do-pracy-w-sieci-aero2/
Ostatnio zmieniony 01 kwie 2014, 18:34 przez fistal, łącznie zmieniany 1 raz.
Zecik123
Stały bywalec
Posty: 385
Rejestracja: 20 sie 2012, 17:37
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Post autor: Zecik123 »

Polecenie powinno być - AT^SYSCFG? (bez znaku równości).
U mnie wygląda to tak:
Polecenie:
AT^SYSCFG?

Odpowiedź:
AT^SYSCFG?
^SYSCFG:2,0,3FFFFFFF,1,2
OK

Modem Huawei E3131s-2.

P.S.
Wyjaśnienie co oznaczają poszczególne liczby przy ustawianiu:

Cytat:
AT^SYSCFG=mode, order, band, roaming, domain

Mode:
"2"- Automatic search, "13"- 2G ONLY, "14"- 3G ONLY, "16"- No change;

Order:
"0"- Automatic search, "1"- 2G first, then 3G, "2"- 3G first, then 2G, "3"- No change;

Band:
"80"- GSM DCS systems, "100"- Extended GSM 900, "200"- Primary GSM 900, "200000"- GSM PCS, "400000"- WCDMA IMT 2000, "3FFFFFFF"- Any band, "40000000"- No change of band;

Roaming:
"0"- Not supported, "1"- Roaming is supported, "2"- No change;

Domain:
"0"- CS_ONLY, "1"- PS_ONLY, "2"- CS_PS, "3"- ANY, "4"- No change;

Przeczytałeś post #7/str. 1 w tym temacie?
Może chcesz spróbować moich ustawień dla TNI?
Ostatnio zmieniony 01 kwie 2014, 19:10 przez Zecik123, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
spag
Stały bywalec
Posty: 307
Rejestracja: 15 lis 2011, 00:19
Lokalizacja: GdziesWuk
Kontakt:

Post autor: spag »

Polecenie z = jest jak najbardziej prawidłowe

Polecenie:
AT^SYSCFG=?
Odpowiedź: 
AT^SYSCFG=?

^SYSCFG, (2,13,14,16),(0-3),((2000000400380,"GSM900/GSM1800/WCDMA900/WCDMA2100"),(280000,"GSM850/GSM1900"),(3fffffff,"All Bands")),(0-2),(0-4)

OK



從我的 用 Galaxy Note II LTE 發送
fistal
Początkujący forumowicz
Posty: 5
Rejestracja: 01 kwie 2014, 08:30
Lokalizacja: Tarnów
Kontakt:

Post autor: fistal »

Jeśli u mnie nic takiego się nie pojawiło to co może oznaczać?
SIMLOCK na modemie może takie coś powodować?
Czytam po necie i nie mogę znaleść podobnego tematu że urządzenie nie widzi karty SIM - i dlatego też nie wiem gdzie szukać problemu:/
Awatar użytkownika
spag
Stały bywalec
Posty: 307
Rejestracja: 15 lis 2011, 00:19
Lokalizacja: GdziesWuk
Kontakt:

Post autor: spag »

A jaki masz komunikat na ekranie ?
Ten model ma chyba "pelny" ekran nie diody.
Kiedyś miałem chyba taki model to miał nawet wybór pasm ale w Orange i po francusku to może być trudno odnaleźć

從我的 用 Galaxy Note II LTE 發送
Ostatnio zmieniony 01 kwie 2014, 20:18 przez spag, łącznie zmieniany 1 raz.
fistal
Początkujący forumowicz
Posty: 5
Rejestracja: 01 kwie 2014, 08:30
Lokalizacja: Tarnów
Kontakt:

Post autor: fistal »

nie jest pełny, tylko 5 ikon pokazjące stan bateri, sieć itp...
wygląda tak http://www.play.pl/telefony/huaweie5832/
Zecik123
Stały bywalec
Posty: 385
Rejestracja: 20 sie 2012, 17:37
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Post autor: Zecik123 »

@spag
Te komendy różnią się zasadniczo (na przykładzie E3131s-2):
1. Odczytanie aktualnych ustawień:
Komenda:
AT^SETPORT? ==> lub AT^SYSCFG? (odpowiedź ^SYSCFG:2,0,3FFFFFFF,1,2)
Przykładowa odpowiedź:
^SETPORT:A1,A2;1,16,3,2,A1,A2

2. Odczytanie możliwych opcji do ustawienia:
Komenda:
AT^SETPORT=? ==> lub AT^SYSCFG=?
Odpowiedzi dla pierwszej komendy (przykłady):

^SETPORT:A1: CDROM
^SETPORT:A2: SD
.
.
^SETPORT:1: MODEM
.
.

Komenda AT^SYSCFG=......... (tutaj podajemy parametry) wprowadza wymagane ustawienia.
Np. komenda AT^SYSCFG=14,2,3fffffff,0,1 ustawia tryb tylko 3G.
Ostatnio zmieniony 02 kwie 2014, 00:17 przez Zecik123, łącznie zmieniany 1 raz.
majmaj
Początkujący forumowicz
Posty: 5
Rejestracja: 30 gru 2013, 15:26
Lokalizacja: Rzeszów
Kontakt:

Post autor: majmaj »

Hej jak ustawić zeby było połączenie jak na obrazku:
https://lh3.ggpht.com/R2Zueij0Z2gxxNwUydmc0NLFiBiTwyzQhcpyM9XNCC9rjuFY_214AMGZXyGhVdyPeAc=h900-rw

u mnie jest:
nazwa: Play
Typ: brak danych

na pewno w panelu admina (http://192.168.1.1/) ale gdzie dokładnie szukać ?
ODPOWIEDZ
  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post