TP-LINK TL-MR3020

Polecane modemy i routery do Aero2. Używanie smartfonów i tabletów z Aero2. Sterowniki, opinie, problemy techniczne, porady.
luke777
Początkujący forumowicz
Posty: 5
Rejestracja: 13 kwie 2012, 00:02
Lokalizacja: silesia
Kontakt:

Post autor: luke777 »

Udało się. Huawei E173s-2 ruszył na TP-LINK TL-MR3020.

Jak? Wystarczy kilka kroków w temacie "Upload 3G USB Modem Configuration File":

1. Wejść na stronę WWW TP-LINK zatytułowaną "3G Modem Bin File Center":
http://www.tp-link.com/en/support/3g/

2. Odszukać w tabeli Huawei E173 (bez modelu routera / kraju / sieci w opisie):
- / - / - / HUAWEI / E173 / Download

3. Ściągnąć (HUAWEI_E173.zip), rozpakować (e173_vid(12d1)_pid(1c05)_file(5)_entry(1).bin) i zainstalować:
Network > 3G > Modem Settings > Add...

I w końcu Huawei E173s-2 wpięty do TP-LINK TL-MR3020 zaświecił diodę na stałe.
Ale Huawei E352s-2 nadal nie chce działać. Kij mu w oko.

Sukces połowiczny, jednak na dziś wystarczy. Idę spać :)


P.S. OpenWRT znam, cenię i używam - tak jak już pisałem wcześniej - na TL-1043ND.
Ale na TL-MR3020 chcę zachować oryginalny soft, bo raz że OpenWRT w wersji na ten router zdaje się być tylko tekstowe, a dwa że zdaje się ten router z OpenWRT traci sporo ze swej oryginalnej funkcjonalności (np. WISP). Może kiedyś... ;)
Ostatnio zmieniony 13 kwie 2012, 02:17 przez luke777, łącznie zmieniany 1 raz.
mikos
Początkujący forumowicz
Posty: 2
Rejestracja: 15 kwie 2012, 22:56
Lokalizacja: Borkowo
Kontakt:

Post autor: mikos »

Witam !
Mam modem Huawei E353u-2 z sieci PLAY zakupiony na Gruponie i usiłuję zmusić go do działania z MR3020. Router rozpoznaje modem ,ale dalej nic się nie dzieje.Modem błyska na zielono. Wykonałem wszystko według instrukcji i nic. E353u-2 podłączony bezpośrednio do kompa działa prawidłowo. luke udało Ci się coś ruszyć z tym drugim modemem ? Proszę o pomoc !
Miruna
Początkujący forumowicz
Posty: 4
Rejestracja: 23 gru 2011, 23:36
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: Miruna »

Witam,

a ja mam pytanie w kwestii nawiązywania, wznawiania połączenia co 60 minut. Czy ten router to oferuje?

Ps.
korzystam w domu z Macbooka, więc to inny system operacyjny niż Win. Kolega luke777 opisywał rozwiązanie problemu z niewykrywaniem jego modemu.
Czy orientuje się ktoś, czy gdyby mój modem (E173u2 z Deutsche Banku) też sprawiał kłopot, to da się to zrobić na innym kompie (Win) by później działał na Maku? (tak zrobiłem z modemem - "odblokowałem" pasmo 900 programem napisanym pod Win i na maku teraz śmiga.

dziękuję za info

pozdrawiam
m
luke777
Początkujący forumowicz
Posty: 5
Rejestracja: 13 kwie 2012, 00:02
Lokalizacja: silesia
Kontakt:

Post autor: luke777 »

Używam dwóch routerów TP-Link (w dwóch różnych lokalizacjach) do podziału AERO2 i oba bez żadnych problemów obsługują wznawianie połączenie (dzieje się to automatycznie i tak szybko, że owe cogodzinne przerwy w połączeniu są wręcz niezauważalne przez użytkownika).

Pierwszy to TP-LINK TL-1043ND ze zmienionym oprogramowaniem na OpenWRT Gargoyle by Obsy (polecam!). Działają na nim bezproblemowo moje oba modemy (tj. Huawei E173s-2 i Huawei E353s-2). Sprawdziłem, że działa na nim też karta sim Orange z pinem (standard w OpenWRT).

Drugi to TP-LINK TL-MR3020 z oryginalnym fabrycznym softem. Wznawianie połączeń działa tu równie dobrze co na opisanym wyżej TL-1043ND, ale z obsługą modemów nie jest tak różowo. Huawei E173s-2 zadziałał dopiero po długich walkach (opis rozwiązania w moim wcześniejszym poście), a Huawei E353s-2 do dziś nie chce w żaden sposób zadziałać (przykro mi, Mikos). Na TL-MR3020 nie działa też sieć Orange, bo fabryczny soft nie obsługuje kart sim z pinem (a to standard w tej sieci).

Miruna, słyszałem że Huawei E173u-2 ponoć działa z routerem TP-LINK TL-MR3020, ale osobiście tego nie sprawdzałem. Z drugiej strony opisane w moim wcześniejszym poście rozwiązanie możesz spróbować sam zastosować. Ten patch jest bowiem wydany ogólnie na model E173 (bez podanej wersji "u-2" czy "s-2"), a poza tym wgrywamy go do routera, a nie lokalnie do komputera (może wcześniej opisałem to mało precyzyjnie), więc system operacyjny podpiętego do routera komputera nie ma żadnego znaczenia. Ważne, żeby aktualizować soft routera czy wgrywać patch nie przez wifi, ale po kablu.

Powodzenia.
Ostatnio zmieniony 17 kwie 2012, 11:06 przez luke777, łącznie zmieniany 1 raz.
mikos
Początkujący forumowicz
Posty: 2
Rejestracja: 15 kwie 2012, 22:56
Lokalizacja: Borkowo
Kontakt:

Post autor: mikos »

Niestety E173u-2( z PLAY) podobnie jak E353u-2( z PLAY) nie chce działać z MR3020 :( Wiem bo mam. Sprawdzę czy zadziała z E173u-2 według opisu luke777. Bardziej mi zależy jednak na E535 bo spełnia wymogi AERO2.

Witam !
Zadziałało z E535U-2 (z PLAY) ! Wyłączyłem po prostu żądanie podania PIN i wszystko hula . Okazało się to tak proste ,że aż śmieszne :) Żądanie podania PIN można wyłączyć np. w programie do obsługi modemu PLAY ONLINE.
Ostatnio zmieniony 17 kwie 2012, 21:44 przez mikos, łącznie zmieniany 1 raz.
CooLBaRT
Początkujący forumowicz
Posty: 8
Rejestracja: 18 kwie 2012, 16:32
Lokalizacja: Luboń
Kontakt:

Post autor: CooLBaRT »

luke777 pisze: A ja mam problem z TP-LINK TL-MR3020... :(

Właśnie go kupiłem i od kilku godzin próbuję zmusić go do współpracy z AERO2. Podłączam modem Huawei E173s-2 (z dystrybucji Orange PL, bez simlocka) i nic. Połączam modem Huawei E353s-2 (z dystrybucji T-Mobile PL, bez simlocka) i również nic. Totalna frustracja! :(

[...]

Co do tej pory robiłem?
- konfigurowałem ręcznie router: Network > 3G > Advanced Settings > Set the Dial Number and APN manually [i tu wpisałem APN "darmowy", username i password zostawiłem puste],
aVe tym pierwszym postem!

Nie mam jeszcze tego routera, ale mam modem Huawei 353s-2 podłączony do MBP, do tego skonfigurowany dla aero2 poprzez fabryczną aplikację od T-Mobile. Całość działa, ale musiałem stworzyć nowy profil, oczywiście w rubryce APN wpisane darmowy i do tego w polu numer klepnięte to co było, czyli *99# - bez tego "numeru" nie można było zapisać konfiguracji. Teraz wszystko działa - może to jest problem? Może warto spróbować wpisać w routerze numer ?

pozdrawiam i czekam zarazem na info, czy może zadziała?
luke777
Początkujący forumowicz
Posty: 5
Rejestracja: 13 kwie 2012, 00:02
Lokalizacja: silesia
Kontakt:

Post autor: luke777 »

CooLBaRT, numer *99# to standard wpisywany domyślnie w konfiguracjach połączeń. Dokładnie tak samo jest w routerze TP-LINK TL-MR3020 - jest to ustawienie "default"-owe... :) I oczywiście również w przypadku tego routera nie da się zapisać konfiguracji z pustym polem. Dzięki za dobre chęci (bo w ferworze walki z problemem często się zapomina o banalnych rozwiązaniach), ale tym razem to zdecydowanie nie ten trop :)

Na razie wstrzymałem się z próbami zmuszenia TP-LINK TL-MR3020 do współpracy z Huawei E353s-2. Do TP-LINK TL-MR3020 podpiąłem AERO2 poprzez modem Huawei E173s-2 i wszystko pięknie śmiga. A modem Huawei E353s-2 wpiąłem do TP-LINK TL-1043ND i w tej konfiguracji również nie ma żadnych problemów. Zmian więc już nie planuję :)

Może gdy wyjdzie aktualizacja firmware dla TP-LINK TL-MR3020 to spróbuję ponownie podłączyć testowo Huawei E353s-2... ale to już z czystej ciekawości :)
Ostatnio zmieniony 18 kwie 2012, 22:34 przez luke777, łącznie zmieniany 1 raz.
CooLBaRT
Początkujący forumowicz
Posty: 8
Rejestracja: 18 kwie 2012, 16:32
Lokalizacja: Luboń
Kontakt:

Post autor: CooLBaRT »

Hmm ogólnie dziwne, gdyż strona TP-linka mówi, że areo2 + huawei 353s-2 działają na 3020. Znaczy kłamole :)
luke777
Początkujący forumowicz
Posty: 5
Rejestracja: 13 kwie 2012, 00:02
Lokalizacja: silesia
Kontakt:

Post autor: luke777 »

"kłamole"... :D

Jest jeszcze teoretycznie możliwość, że mój modem Huawei E353s-2 jest jakoś uwalony i dlatego nie działa z TP-LINK TL-MR3020 :) Ale to raczej mało prawdopodobne zważywszy na fakt, że śmiga aż miło z AERO2 (a wcześniej Orange, T-Mobile) i routerem TP-LINK TL-1043ND (z OpenWRT Gargoyle by Obsy).

Co do informacji wypisywanych na stronie TP-LINK z listą zgodnego sprzętu to śmieszne jest, że wymieniają tam wśród polskich sieci 3G także AERO2, które nie jest wcale widoczne (predefiniowane) w panelu administracyjnym routerów TP-LINK (nie ma tego nawet najnowszy firmware) :) .

Dodatkowo śmieszy fakt, że na liście zgodnych modemów przy AERO2 wcale nie wymieniają modemu Huawei E173s-2, który działa z routerami TP-LINK bardzo dobrze :) Za to wymieniany przez nich jako kompatybilny modem Huawei E353s-2 - jak właśnie zauważyłeś - niestety nie działa :)

Mimo wszystko liczę, że te wszystkie bugi poprawi kolejny firmware...
Ostatnio zmieniony 20 kwie 2012, 09:30 przez luke777, łącznie zmieniany 1 raz.
CooLBaRT
Początkujący forumowicz
Posty: 8
Rejestracja: 18 kwie 2012, 16:32
Lokalizacja: Luboń
Kontakt:

Post autor: CooLBaRT »

Jeszcze wynalazłem ten plik z firmware na stronie TP-Linka dla Huawei, chyba wersja dla T-Mobile dla 353s-2 powinna zadziałać i może pomoże przy aero2?

http://www.tp-link.com/en/support/3g/
http://www.tp-link.com/resources/compatible/E353s-2.zip

Jakby ktoś mógł wypróbować :)

rozumiem, że dla TP-Llinka obie wersje FW nie działają z tej strony z 353s-2 ?

http://www.tp-link.com/en/support/download/?model=TL-MR3020&version=V1

Kupiłem dziada i rzeźbię :)
Ostatnio zmieniony 21 kwie 2012, 16:37 przez CooLBaRT, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ
  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post