TP-LINK TL-MR3020

Polecane modemy i routery do Aero2. Używanie smartfonów i tabletów z Aero2. Sterowniki, opinie, problemy techniczne, porady.
tjwojt
Początkujący forumowicz
Posty: 1
Rejestracja: 07 cze 2012, 01:48
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: tjwojt »

oem pisze:
MARCK pisze: Poniżej link do oprogramowania
Plik z oprogramowaniem 120510
Dzięki za udostępnienie wersji beta firmware. Z mojej strony mogę dodać, że E3131 na tym sofcie śmiga bez żadnych problemów i dodatkowych zabiegów konfiguracyjnych. Poza tym zauważyłem, że nieco rozbudowano funkcjonalność firmware.
Jak wyżej potwierdzam. Spędziłem kilka godzin, inspirowany postami na różnych forach. Modem E3131 czasem działał... Nie zauważyłem żadnej prawidłowości. Z firmwarem Beta zaskoczył bez dodatkowych zabiegów. Potestuję zachowanie modemu przez kilka dni i podzielę się doświadczeniami. Tego posta piszę z konfiguracji TL MR3020 + E3131 z pakietu Play, oczywiście z w/w softem mr3020nv1_en_3_12_11_up(120510).bin(mr3020nv1_en_3_12_11_up(120510).bin.) Dzięki za udostępnienie.
AtraX
Początkujący forumowicz
Posty: 2
Rejestracja: 16 lip 2012, 09:23
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: AtraX »

Witam,

Dorzucę się do tematu.
Na stronie rosyjskiej tp-linka znalazłem nowszy firmware NIE beta z 15.06.2012.
http://www.tp-linkru.com/support/download/?model=TL-MR3020&version=V1#tbl_j
Link do pliku http://www.tp-linkru.com/Resources/software/TL-MR3020_V1_120615.zip
Sprawdziłem, działa, jest po angielsku i ma bajer którego brakowało mi w pierwotnym i beta firmwarze... wreszcie pokazuje moc sygnału modemu.
Nie ma tego beznadziejnego znaku wodnego jak beta.
A i niby obsługuje modemy LTE i w nim jest już 3G/4G ale tego nie sprawdziłem, oczywiście aero2 ma w standardzie.

Pozdrawiam,
AtraX
oem
Często tu zagląda
Posty: 29
Rejestracja: 14 maja 2012, 20:47
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Post autor: oem »

Atrax, dzięki za link. Soft działa bez zarzutów. Dużym plusem tego firmware - poza paskiem siły sygnału - jest fakt, że skrócił się czas od momentu włączenia zasilania routera do zalogowania się modemu w sieci. Z E3131 śmiga, aż miło.
jacekr
Początkujący forumowicz
Posty: 1
Rejestracja: 31 lip 2012, 10:59
Lokalizacja: wawa
Kontakt:

Post autor: jacekr »

Zainstalowałem ten soft i komputer mowi ze w ogole nie moge juz polaczyc z panel konf rutera....jak napprawic ?
Dobra udało się, ruter nadał własne hasło dostepu. trzeba podlczyc ruter przez kabel do kompa i psrawdzic/ zmienic na nowe haslo. nowy firmware uruchumowil modem 173 s1 dla tmobile. ponadto zaisntalowalem wczesniej ale nie dzialalo bin instalacyjny dla tego modemu zgodnie z tym co mowil luka.

oh taka to proste bylo, ciekawe jak sobie poradzi przecietna laska kupujac to urzadzenie...
Ostatnio zmieniony 31 lip 2012, 11:15 przez jacekr, łącznie zmieniany 1 raz.
oem
Często tu zagląda
Posty: 29
Rejestracja: 14 maja 2012, 20:47
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Post autor: oem »

jacekr pisze: Zainstalowałem ten soft i komputer mowi ze w ogole nie moge juz polaczyc z panel konf rutera....jak napprawic ?
Dobra udało się, ruter nadał własne hasło dostepu. trzeba podlczyc ruter przez kabel do kompa i psrawdzic/ zmienic na nowe haslo. nowy firmware uruchumowil modem 173 s1 dla tmobile. ponadto zaisntalowalem wczesniej ale nie dzialalo bin instalacyjny dla tego modemu zgodnie z tym co mowil luka.

oh taka to proste bylo, ciekawe jak sobie poradzi przecietna laska kupujac to urzadzenie...
Czytając ten post zastanawiam się gdzie są moderatorzy tego forum!? ( bez urazy ;) )

Wiele przeciętnych lasek wie, że po aktualizacji firmware hasło i login są przywracane do ustawień domyślnych / fabrycznych.
Poza tym, zwrócę uwagę na fakt, że przed aktualizacją firmware warto zrobić reset urządzenia. Natomiast po aktualizacji nie powinno się korzystać z opcji przywracania ustawień użytkownika skonfigurowanych dla poprzedniej wersji firmware. Bez względu na sprzęt stosowanie w/w zaleceń pozwoli uniknąć problemów związanych z użytkowaniem zaktualizowanego urządzenia.
Ostatnio zmieniony 05 sie 2012, 09:49 przez oem, łącznie zmieniany 1 raz.
grzech1991
Stały bywalec
Posty: 289
Rejestracja: 05 mar 2012, 12:52
Lokalizacja: Częstochowa
Kontakt:

Post autor: grzech1991 »

Ja od zawsze uważam, że routery powinny być sprzedawane ludziom znającym się na tym.

Natomiast e173-s1 nie wiem czy będzie działał z aero2.
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
JARUL
Początkujący forumowicz
Posty: 5
Rejestracja: 09 sie 2012, 16:23
Lokalizacja: Poznań Rataje
Kontakt:

Post autor: JARUL »

Witam Wszystkich :) To mój pierwszy post i od razu zaczne od problemu :)
Posiadam huawei E3131 w aero2 dziś dodatkowo nabyłem TP-Linka mr3020 odpaliłem próbnie z myśla zeby od razu zaktualizować firmware z tej rosyjskiej strony podanej przez AtraX. Aktualizacja sie powiodła ale...po restarcie nie mogę połaczyc się z tplinkiem ani przez wifi (wpisz klucz zabezpieczeń sieci) (przed aktualizacja go nie podawałem) ani przez kabel sieciowy... Macie jakies pomysł jak sie mogę połaczyc z routerem zeby go skonfigurować? Albo zna ktoś domyślne hasło ktore odblokuje dostęp?
Modem: Huawei E3131s-2
Router: TP-Link MR3020
oem
Często tu zagląda
Posty: 29
Rejestracja: 14 maja 2012, 20:47
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Post autor: oem »

JARUL, dziwi mnie fakt, że aktualizacja się nie powiodła. Zaktualizowałem 3 routery TL-MR3020 i w żadnym przypadku nie było najmniejszych problemów. Nie wiem jak wyglądał proces aktualizacji, tak więc od razu uwaga: AKTUALIZACJI NIE POWINNO SIĘ PRZEPROWADZAĆ PRZEZ WI-FI.
Natomiast teraz spróbuj następującej procedury:
1. Zresetuj router. Przy włączonym urządzeniu wciśnij przycisk WPS na co najmniej 10 sekund, a po zwolnieniu przycisku odczekaj ok. 90 sekund, aż nastąpi restart urządzenia.
2. Podłącz router z komputerem kablem LAN
2. Następnie w przeglądarce internetowej wpisz adres: 192.168.0.254
3. Jako nazwę użytkownika wpisz: admin, hasło: admin
Jeśli uda Ci się wejść do menu routera możesz ponowić aktualizację.
Awatar użytkownika
JARUL
Początkujący forumowicz
Posty: 5
Rejestracja: 09 sie 2012, 16:23
Lokalizacja: Poznań Rataje
Kontakt:

Post autor: JARUL »

Dzięki za odpowiedz.
Aktualizacja wcześniej powiodła się ale nie mogłem wejsc do routera ponieważ wołał klucz sieci który sam sobie nadał.
Już problem rozwiązałem przy pomocy starego dobrego windowsa XP do którego podłączyłem się kablem LAN i udało zalogować się do routera przy pomocy hasła admin, admin czego wcześniej nie mogłem na windows 7... generalnie już wszystko działa aero dzieli już sie na 3 urządzenia :)
PS klucz zabezpieczeń sieci jakie sobie nadał to 03218730 może komuś kiedyś się przyda po aktualizacji jezeli nie bedzie mógł sie dostać do swojego routera.
Modem: Huawei E3131s-2
Router: TP-Link MR3020
oem
Często tu zagląda
Posty: 29
Rejestracja: 14 maja 2012, 20:47
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Post autor: oem »

JARUL pisze:...klucz zabezpieczeń sieci jakie sobie nadał to 03218730 może komuś kiedyś się przyda po aktualizacji jezeli nie bedzie mógł sie dostać do swojego routera.
Klucz / hasło do sieci Wi-Fi jest nadawane losowo przy tzw. uproszczonej konfiguracji routera, zatem za każdym razem może być ono inne. Natomiast w każdej chwili hasło, kanał Wi-Fi oraz typ zabezpieczeń można zmienić za pomocą odpowiednich opcji w menu routera.
ODPOWIEDZ
  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post