TP-LINK TL-MR3020

Polecane modemy i routery do Aero2. Używanie smartfonów i tabletów z Aero2. Sterowniki, opinie, problemy techniczne, porady.
oem
Często tu zagląda
Posty: 29
Rejestracja: 14 maja 2012, 20:47
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Post autor: oem »

Informuję, że na polskiej stronie TP-Link pojawił się najnowszy firmware do modelu TL-MR3020 z dn. 09.08.2012. Nr wersji firmware v.3.14.1 (na rosyjskiej stronie to v3.13.12). Firmware jest w angielskiej wersji językowej i nie jest to wersja BETA, na co wskazują opis pliku oraz informacja o zmianach.

Link do strony z firmware:
http://www.tp-link.com.pl/support/download/?model=TL-MR3020&version=V1#tbl_j
Link do pliku:
http://www.tp-link.com.pl/Resources/software/TL-MR3020_V1_120809_PL.zip

Firmware działa bez najmniejszego problemu z modemem E3131. Pierwsza zuważona różnica w stosunku do "wersji rosyjskiej" to informacja o sile sygnału wyrażona tylko w procentach - bez paska siły sygnału.
Ostatnio zmieniony 14 sie 2012, 00:26 przez oem, łącznie zmieniany 1 raz.
Zecik123
Stały bywalec
Posty: 385
Rejestracja: 20 sie 2012, 17:37
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Post autor: Zecik123 »

oem pisze: Informuję, że na polskiej stronie TP-Link pojawił się najnowszy firmware do modelu TL-MR3020 z dn. 09.08.2012. Nr wersji firmware v.3.14.1 (na rosyjskiej stronie to v3.13.12). Firmware jest w angielskiej wersji językowej i nie jest to wersja BETA, na co wskazują opis pliku oraz informacja o zmianach.

Link do strony z firmware:
http://www.tp-link.com.pl/support/download/?model=TL-MR3020&version=V1#tbl_j
Link do pliku:
http://www.tp-link.com.pl/Resources/software/TL-MR3020_V1_120809_PL.zip

Firmware działa bez najmniejszego problemu z modemem E3131. Pierwsza zuważona różnica w stosunku do "wersji rosyjskiej" to informacja o sile sygnału wyrażona tylko w procentach - bez paska siły sygnału.
Potwierdzam, że nowy soft do MR3020 załatwia sprawę współpracy z modemem E3131 z kartą Aero 2 (jest już profil dla Aero2 - tylko go wybrać). Dzisiaj to sprawdziłem (z antenką w modemie sygnał 100%). Modem podłączyć do rutera, kabelkiem sieciowym połączyć ruter z komputerem, kabelek zasilający do rutera następnie drugi koniec do wtyczki i wtyczkę do gniazdka. Odczekać chwilę i w przeglądarce wpisać 192.168.0.254 (i dalej wg instrukcji aktualizacji). Potem sprawdziłem zasilanie rutera z notebooka - też działa.
oem
Często tu zagląda
Posty: 29
Rejestracja: 14 maja 2012, 20:47
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Post autor: oem »

Na polskiej stronie TP-Link pojawił się kolejny firmware do modelu TL-MR3020 z dn. 17.08.2012. Nr wersji firmware v.3.14.2.

Link do strony z firmware:
http://www.tp-link.com.pl/support/download/?model=TL-MR3020&version=V1#tbl_j
Link do pliku:
http://www.tp-link.com.pl/Resources/software/TL-MR3020_V1.00_120817.zip
Zecik123
Stały bywalec
Posty: 385
Rejestracja: 20 sie 2012, 17:37
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Post autor: Zecik123 »

oem pisze: Na polskiej stronie TP-Link pojawił się kolejny firmware do modelu TL-MR3020 z dn. 17.08.2012. Nr wersji firmware v.3.14.2.

Link do strony z firmware:
http://www.tp-link.com.pl/support/download/?model=TL-MR3020&version=V1#tbl_j
Link do pliku:
http://www.tp-link.com.pl/Resources/software/TL-MR3020_V1.00_120817.zip
Potwierdzam. Działa idealnie z zestawami E169+karta iPlus oraz E3131+antenka+karta Aero2. Zestawy wykrywa automatycznie i łączy się bez przeszkód z internetem. Siła sygnału 100% (Gdańsk/Zaspa).
oem
Często tu zagląda
Posty: 29
Rejestracja: 14 maja 2012, 20:47
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Post autor: oem »

Od początku października niektórzy użytkownicy konfiguracji TL-MR3020 + Huawei E3131 + Aero 2 mają problemy z korzystaniem z BDI, ponieważ modem podłączony do tego routera nie nawiązuje połączenia internetowego. Rozwiązanie tego problemu jest proste, choć moim zdaniem dziwne. Wystarczy za pomocą aplikacji TNI wyłączyć w modemie roaming, aby powyższa konfiguracja działała tak, jak było to przed wymianą kart SIM i włączeniem stacji bazowych Aero w strukturę sieci Plus.
Jak wyłączyć roaming w modemie Huawei?
1. Użytkownicy najnowszej wersji TNI wybierają kolejno zakładki Plik -> Ustawienia -> GPRS/UTMS i w kolummie Roaming zaznaczają "wyłączony" oraz klikają "zastosuj"
2. Użytkownicy starszej wersji TNI wybierają następujące zakładki: plik -> ustawienia. Wówczas otwiera się nowe okno "ustawienia" a w nim swybieramy: Komunikacja AT i PIN -> Komendy AT. W kolejnym otwartym oknie "Komendy AT" w rubryce "polecenie AT" wpisujemy poniższą komendę:
AT^SYSCFG=2,2,3FFFFFFF,0,2
oraz klikamy wyślij.
Ostatnio zmieniony 24 paź 2012, 22:28 przez oem, łącznie zmieniany 1 raz.
emjot6
Początkujący forumowicz
Posty: 4
Rejestracja: 20 lis 2012, 08:06
Lokalizacja: kielce
Kontakt:

Post autor: emjot6 »

witam
ja mam troch inne pytanie moze dla niktorych trywialne ale?..
posiadam omawiany model routera i modem 3131 siec play, po wgraniu najnowszych firmwerow itd wszysko dziala ok laczy sie bez problemu ale chodzi tylko po podlaczeniu kablem zasilajacym przez usb z (w moim przypadku do tableu) lub kompuera a chcialem podlczyc do zasilania ac(230) i zeby mi wysylal sygnal wifi bez fizycznego podlaczenia z jakimkolwiek urzadzeniem. nie wiem czy jasno okreslilem moj problem, ale moze ktos da mi odpowiedz.?
Zecik123
Stały bywalec
Posty: 385
Rejestracja: 20 sie 2012, 17:37
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Post autor: Zecik123 »

Witam,
Istnieje taka możliwość. Sam z niej korzystam. Przecież w komplecie z MR-3020 jest wtyczka z gniazdem USB. Do tego gniazda podłączam kabel USB, drugi koniec do routera i wtyczkę do gniazda sieciowego. Modem E3131 z kartą Aero2 do routera i mam w mieszkaniu internet.
emjot6
Początkujący forumowicz
Posty: 4
Rejestracja: 20 lis 2012, 08:06
Lokalizacja: kielce
Kontakt:

Post autor: emjot6 »

Zecik123 pisze: Witam,
Istnieje taka możliwość. Sam z niej korzystam. Przecież w komplecie z MR-3020 jest wtyczka z gniazdem USB. Do tego gniazda podłączam kabel USB, drugi koniec do routera i wtyczkę do gniazda sieciowego. Modem E3131 z kartą Aero2 do routera i mam w mieszkaniu internet.
no dzieki. ja tez nie pomyslalem,a rzecz ma sie tak, ze kabel zalaczony do rutera jest zpodwojna koncowka usb, jedna wlaczylem do tabletu i routera i gdy mi sie zalogowal modem to druga koncowke podlaczylem do zasilacza 230 V i wtedy odlaczylem go od tabletu.
Zecik123
Stały bywalec
Posty: 385
Rejestracja: 20 sie 2012, 17:37
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Post autor: Zecik123 »

emjot6 pisze:
Zecik123 pisze: Witam,
Istnieje taka możliwość. Sam z niej korzystam. Przecież w komplecie z MR-3020 jest wtyczka z gniazdem USB. Do tego gniazda podłączam kabel USB, drugi koniec do routera i wtyczkę do gniazda sieciowego. Modem E3131 z kartą Aero2 do routera i mam w mieszkaniu internet.
no dzieki. ja tez nie pomyslalem,a rzecz ma sie tak, ze kabel zalaczony do rutera jest zpodwojna koncowka usb, jedna wlaczylem do tabletu i routera i gdy mi sie zalogowal modem to druga koncowke podlaczylem do zasilacza 230 V i wtedy odlaczylem go od tabletu.
Nie bardzo rozumiem te udziwnione połączenia:
1 - Przy zasilaniu tylko z sieci używam wtyczki i kabla zasilającego 2xUSB --> mini USB.
Do wtyczki sieciowej wtykam końcówkę USB (główną na grubszym kablu) a
wtyk mini USB do routera.
2 - Przy zasilaniu tylko z laptopa oba wtyki USB łączę do laptopa (na jednym czasami zbyt słabe zasilanie --> podobnie zasilałem z laptopa dysk zewnętrzny USB Toshiby bo na jednym wtyku nie chciał chodzić) a wtyk mini USB do routera.
Ostatnio zmieniony 19 lis 2013, 20:30 przez Zecik123, łącznie zmieniany 1 raz.
emjot6
Początkujący forumowicz
Posty: 4
Rejestracja: 20 lis 2012, 08:06
Lokalizacja: kielce
Kontakt:

Post autor: emjot6 »

Zecik123 pisze:
emjot6 pisze:
Zecik123 pisze: Witam,
Istnieje taka możliwość. Sam z niej korzystam. Przecież w komplecie z MR-3020 jest wtyczka z gniazdem USB. Do tego gniazda podłączam kabel USB, drugi koniec do routera i wtyczkę do gniazda sieciowego. Modem E3131 z kartą Aero2 do routera i mam w mieszkaniu internet.
no dzieki. ja tez nie pomyslalem,a rzecz ma sie tak, ze kabel zalaczony do rutera jest zpodwojna koncowka usb, jedna wlaczylem do tabletu i routera i gdy mi sie zalogowal modem to druga koncowke podlaczylem do zasilacza 230 V i wtedy odlaczylem go od tabletu.
Nie bardzo rozumiem te udziwnione połączenia:
1 - Przy zasilaniu tylko z sieci używam wtyczki i kabla zasilającego 2xUSB --> mini USB.
Do wtyczki sieciowej wtykam końcówkę USB (główną na grubszym kablu) a
wtyk mini USB do routera.
2 - Przy zasilaniu tylko z laptopa oba wtyki USB łączę do laptopa (na jednym czasami zbyt słabe zasilanie --> podobnie zasilałem z laptopa desk zewnętrzny USB Toshiby bo na jednym wtyku nie chciał chodzić) a wtyk mini USB do routera.
no wlasnie troche towszystko pogmatwane, ja sobie nie wyobrazam jak ktos kto nie m jakiegos pojecia o tym i zechce sobie kupic taki router i chce go sobie poprostu podlaczyc i korzystac zniegonormalnie. Ja sie meczylem dwa dni le kos dalem rade choc bylem juz bliski oddania go do sklepu :)
ODPOWIEDZ
  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post