TP-LINK TL-MR3020

Polecane modemy i routery do Aero2. Używanie smartfonów i tabletów z Aero2. Sterowniki, opinie, problemy techniczne, porady.
Zecik123
Stały bywalec
Posty: 385
Rejestracja: 20 sie 2012, 17:37
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Post autor: Zecik123 »

emjot6 pisze:
Zecik123 pisze:
emjot6 pisze:
Zecik123 pisze: Witam,
Istnieje taka możliwość. Sam z niej korzystam. Przecież w komplecie z MR-3020 jest wtyczka z gniazdem USB. Do tego gniazda podłączam kabel USB, drugi koniec do routera i wtyczkę do gniazda sieciowego. Modem E3131 z kartą Aero2 do routera i mam w mieszkaniu internet.
no dzieki. ja tez nie pomyslalem,a rzecz ma sie tak, ze kabel zalaczony do rutera jest zpodwojna koncowka usb, jedna wlaczylem do tabletu i routera i gdy mi sie zalogowal modem to druga koncowke podlaczylem do zasilacza 230 V i wtedy odlaczylem go od tabletu.
Nie bardzo rozumiem te udziwnione połączenia:
1 - Przy zasilaniu tylko z sieci używam wtyczki i kabla zasilającego 2xUSB --> mini USB.
Do wtyczki sieciowej wtykam końcówkę USB (główną na grubszym kablu) a
wtyk mini USB do routera.
2 - Przy zasilaniu tylko z laptopa oba wtyki USB łączę do laptopa (na jednym czasami zbyt słabe zasilanie --> podobnie zasilałem z laptopa desk zewnętrzny USB Toshiby bo na jednym wtyku nie chciał chodzić) a wtyk mini USB do routera.
no wlasnie troche towszystko pogmatwane, ja sobie nie wyobrazam jak ktos kto nie m jakiegos pojecia o tym i zechce sobie kupic taki router i chce go sobie poprostu podlaczyc i korzystac zniegonormalnie. Ja sie meczylem dwa dni le kos dalem rade choc bylem juz bliski oddania go do sklepu :)
Te obrazki wyjaśniają chyba jednoznacznie sprawę zasilania.
http://www.mediafire.com/view/?7fkrbzbjaxf71hc
http://www.mediafire.com/view/?n3uil5xcxiit0wh
emjot6
Początkujący forumowicz
Posty: 4
Rejestracja: 20 lis 2012, 08:06
Lokalizacja: kielce
Kontakt:

Post autor: emjot6 »

Zecik123 pisze:
emjot6 pisze:
Zecik123 pisze:
emjot6 pisze:
Zecik123 pisze: Witam,
Istnieje taka możliwość. Sam z niej korzystam. Przecież w komplecie z MR-3020 jest wtyczka z gniazdem USB. Do tego gniazda podłączam kabel USB, drugi koniec do routera i wtyczkę do gniazda sieciowego. Modem E3131 z kartą Aero2 do routera i mam w mieszkaniu internet.
no dzieki. ja tez nie pomyslalem,a rzecz ma sie tak, ze kabel zalaczony do rutera jest zpodwojna koncowka usb, jedna wlaczylem do tabletu i routera i gdy mi sie zalogowal modem to druga koncowke podlaczylem do zasilacza 230 V i wtedy odlaczylem go od tabletu.
Nie bardzo rozumiem te udziwnione połączenia:
1 - Przy zasilaniu tylko z sieci używam wtyczki i kabla zasilającego 2xUSB --> mini USB.
Do wtyczki sieciowej wtykam końcówkę USB (główną na grubszym kablu) a
wtyk mini USB do routera.
2 - Przy zasilaniu tylko z laptopa oba wtyki USB łączę do laptopa (na jednym czasami zbyt słabe zasilanie --> podobnie zasilałem z laptopa desk zewnętrzny USB Toshiby bo na jednym wtyku nie chciał chodzić) a wtyk mini USB do routera.
no wlasnie troche towszystko pogmatwane, ja sobie nie wyobrazam jak ktos kto nie m jakiegos pojecia o tym i zechce sobie kupic taki router i chce go sobie poprostu podlaczyc i korzystac zniegonormalnie. Ja sie meczylem dwa dni le kos dalem rade choc bylem juz bliski oddania go do sklepu :)
Te obrazki wyjaśniają chyba jednoznacznie sprawę zasilania.
http://www.mediafire.com/view/?7fkrbzbjaxf71hc
http://www.mediafire.com/view/?n3uil5xcxiit0wh
no tak masz racje, i to ja wszystko rozumiem tylko ze podlaczenie modemu do routera i do zasilania 230V nie inicjowalo polaczenia z siecia PLAY dopiero polaczenie drugim koncem usb do laptopa dalo polaczenie i moglem miec sygnal wifi w calym domu i wtedy moglem go odpiac od laptopa i mam juz wszystko zalatwione
bobby4
Początkujący forumowicz
Posty: 2
Rejestracja: 01 lut 2013, 00:54
Lokalizacja: Rypin
Kontakt:

Post autor: bobby4 »

Witam
Ja użytkuję TL-Mr3020 i E353u-2 od dwóch tygodni. Po wyjęciu z pudełka nic kompletnie z routerem nie robiłem, nie grzebałem i śmiga aż miło.
Natomiast przydałby się większy zasięg. Czy ktoś może coś powiedzieć na temat anteny zewnętrznej z linków poniżej?
https://apollo.open-resource.org/lab:argus#modifications
http://celotehan-gue.blogspot.com/2012/06/meningkatkan-jangkauan-router-dengan.html
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
denox
Często tu zagląda
Posty: 236
Rejestracja: 02 paź 2013, 08:17
Lokalizacja: Tarnowskie Góry
Kontakt:

Post autor: denox »

chodzi Ci o większy zasięg wifi??


jeśli chodzi o zwiększenie zasięgu wifi to polecam wzmacniacze wifi (repeater)

przykład:
Obrazek

na allegro sporo tego jest :)
Ostatnio zmieniony 21 sty 2014, 07:57 przez denox, łącznie zmieniany 1 raz.
:D POMOC = LIKE :D
bobby4
Początkujący forumowicz
Posty: 2
Rejestracja: 01 lut 2013, 00:54
Lokalizacja: Rypin
Kontakt:

Post autor: bobby4 »

Tak. Zależy mi na zwiększeniu zasięgu wifi.
Dziękuję za propozycję ale wolałbym wiedzieć o ile zwiększy się zasięg po dodaniu antenki o długości powiedzmy około 20cm.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
denox
Często tu zagląda
Posty: 236
Rejestracja: 02 paź 2013, 08:17
Lokalizacja: Tarnowskie Góry
Kontakt:

Post autor: denox »

z doświadczenia wiem że sama antena w samym routerze nie zbyt dużo pomoże bo te wszystkie routerowskie anteny są po prostu słabe :)
:D POMOC = LIKE :D
jagger7
Początkujący forumowicz
Posty: 7
Rejestracja: 01 mar 2014, 23:11
Lokalizacja: gliwice
Kontakt:

Post autor: jagger7 »

Czy ten router TL-MR3020 współpracuje z modemem Huawei E3531? Nie mogłem znaleźć w tym wątku takiego modemu Huawei...
Awatar użytkownika
denox
Często tu zagląda
Posty: 236
Rejestracja: 02 paź 2013, 08:17
Lokalizacja: Tarnowskie Góry
Kontakt:

Post autor: denox »

Prawdopodobnie nie będzie współpracować. Na pewnym zagranicznym portalu właśnie odradzali router 3020 dla modemu który wymieniłes.

Wysłane z GT-I9300 - S3
:D POMOC = LIKE :D
Zecik123
Stały bywalec
Posty: 385
Rejestracja: 20 sie 2012, 17:37
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Post autor: Zecik123 »

Dla zainteresowanych. Jest nowe FW dla TL-MR3020v1 (j. ang.)
Zmiany - np. rozszerzona lista kompatybilnych modemów (Niemcy?, Rosja?).
P.S.
Wyniki po aktualizacji:
https://www.mediafire.com/?w6nij72pa78m7re
https://www.mediafire.com/?kgs4q117z02yw8l
Ostatnio zmieniony 25 kwie 2014, 17:28 przez Zecik123, łącznie zmieniany 1 raz.
THEJAJO
Często tu zagląda
Posty: 39
Rejestracja: 24 lut 2012, 15:28
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Post autor: THEJAJO »

Dzisiaj nabylem to cacko (v1.0, firmware 3.14.4 Build 130225 Rel.31783n ) i z E3131s-2 smiga az milo.
Jednakze klopotliwe sa captcha nieco. Czy macie jakis szybszy sposob niz po jego wpisaniu nie musiec laczyc sie ze strona konfiguracyjna routera i rozlaczac/laczyc sie ponownie z Aero2?

BTW: Jest juz firware z czerwca 2014: http://www.tp-link.com.pl/support/download/?pcid=202&model=TL-MR3020&version=V1
Nie testowalem, z tym ze zastanwiam sie nad wgraniem tego z dd-wrt.com Testowal ktos ten soft?

edit:
Pobawilem sie nieco DD-WRT. Niestety, przy probie zmiany czegokolwiek odnosnie WiFi i in. opcji przestaje dzialac. Na szczescie procedura powortu do fabrycznego softu sie powiodla.

Zaisntalowalem najnowsza odslone TP-Link firmware (czerwiec 2014) i generalnie jakis niestablisnosci nie zauwazylem.

Zastanawia mnie jeszcze czy bylaby mozliwosc dostania sie do czytnika kart micro SD wbudowanego w modem?

edit:
Niepokoji mnie jedna rzecz.
Co jakis czas polaczenie z internetem kuleje nieprawdopodobnie. Rozlaczania i ponowne laczenie z Aero nic nie daje.
Ponad to dane jakie pobiera modem z sieci sa dziwne:

Kod: Zaznacz cały

3G/4G USB Modem:	Identified
Signal Strength:	100%
IP Address:	78.30.97.173
Subnet Mask:	255.255.255.255
Default Gateway:	78.30.97.173
DNS Server:	193.41.112.14 , 193.41.112.18
Tez tak macie?
Na kompie in. jest zawsze Maska, i IP adres od Bramy domyslnej. DNS zawsze te same pobiera.
Ostatnio zmieniony 10 mar 2015, 23:47 przez THEJAJO, łącznie zmieniany 1 raz.
Lenovo T400 | TP-LINK TL-MR3020v1 + Huawei E3131s-2
ODPOWIEDZ
  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post