Sierra Wireless Aircard USB 307

Polecane modemy i routery do Aero2. Używanie smartfonów i tabletów z Aero2. Sterowniki, opinie, problemy techniczne, porady.
grzybpodeszczu
Początkujący forumowicz
Posty: 2
Rejestracja: 29 wrz 2011, 12:49
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: grzybpodeszczu »

Ok, średnio sobie radzę z połączeniem przez "połączenia sieciowe" pozostałem przy AirCard Watcher.

Mam jednak na jednej z partycji UBUNTU.

Połączenie skonfigurowałem wg jakiegoś tutoriala dot aero 2 i linuxa. Wszystko działa ale... Modem odbiera na "dwie kreski" (przy fullu na Windowsach). Co jest najbardziej intrygujące dioda z dwoma strzałkami cały czas miga!

Po mojemu coś jest nie tak.

Wrzuciłem wujkowi Guglińskiemu hasło Sierra + Linux.

Generalnie recepta brzmiała:
1.Instalujesz linuksa.
2.Sprawdzasz jakie masz jądro poleceniem.
uname -r
3.Wchodzisz na stronę Sierry
skąd pobierasz odpowiedni sterownik dla swojego jądra.
4.Rozpakowujesz sterownik, wchodzisz konsolą i wydajesz polecenia.
make
make install
5.Restart system i wszystko gra.

Niestety, na stronie nie mogę znaleźć odpowiednich sterowników.

Macie może jakąś receptę?
Birkoff
Początkujący forumowicz
Posty: 10
Rejestracja: 04 paź 2011, 12:42
Lokalizacja: Mazowsze
Kontakt:

Post autor: Birkoff »

grzybpodeszczu pisze:Czy w programie AirCard Watcher jest możliwość ustanowienia automatycznego połączenia po 60 minutach?
W programie takiej opcji nie ma, ale możesz edytując utworzone przez program połączenie, zaznaczyć w nim "wybierz numer ponownie po przerwaniu połączenia".
grzybpodeszczu pisze:Niestety, na stronie nie mogę znaleźć odpowiednich sterowników.
Sprawdź FAQ na temat linuxa, może znajdziesz jakieś pomocne informacje: http://www.sierrawireless.com/Support/SupportCenter.aspx
Ostatnio zmieniony 04 paź 2011, 13:51 przez Birkoff, łącznie zmieniany 1 raz.
airlive
Często tu zagląda
Posty: 46
Rejestracja: 28 wrz 2011, 17:10
Lokalizacja: Kielce
Kontakt:

Post autor: airlive »

Birkoff pisze: W programie takiej opcji nie ma, ale możesz edytując utworzone przez program połączenie, zaznaczyć w nim "wybierz numer ponownie po przerwaniu połączenia".
Zapewne mówisz o pewnym etapie w tej procedurze, co w sytuacji, gdy "Telefon i modem" w Panelu Sterowania zamiast zakładek "Reguły wybierania", "Modemy", "Zaawansowane" pojawia się monit/okno "Informacje o lokalizacji": Zanim będzie można wykonywać jakiekolwiek połączenia telefoniczne lub modemowe, system musi uzyskać informacje o lokalizacji. Nadmienię, że połączenie poprzez Watcher mam w tym momencie dostępne...
Ostatnio zmieniony 04 paź 2011, 17:28 przez airlive, łącznie zmieniany 1 raz.
Nokia 5800 XM | Sierra Wireless AirCard USB 307 | Huawei E3131-s2 + Asus RT-N10U (tomato by Shibby)
Raider0001
Początkujący forumowicz
Posty: 6
Rejestracja: 01 wrz 2011, 21:08
Lokalizacja: Elbląg
Kontakt:

Post autor: Raider0001 »

ja to mam pecha, zakupiłem sierra 307 i sterownik mi wywala dwa razy a później już wcale nic się nie dzieje, firmware najnowszy, program najnowszy...
Ostatnio zmieniony 04 paź 2011, 21:55 przez Raider0001, łącznie zmieniany 1 raz.
Birkoff
Początkujący forumowicz
Posty: 10
Rejestracja: 04 paź 2011, 12:42
Lokalizacja: Mazowsze
Kontakt:

Post autor: Birkoff »

airlive pisze: Zapewne mówisz o pewnym etapie w tej procedurze
Mowa jest o programie AirCard Watcher który tworzy połączenie dial-up:

snap0002285.png
snap0002285.png (15.45 KiB) Przejrzano 9 razy

snap0002286.png
snap0002286.png (30.3 KiB) Przejrzano 9 razy

Tak samo jak top_netinfo.
airlive pisze:zamiast zakładek "Reguły wybierania", "Modemy", "Zaawansowane" pojawia się monit/okno "Informacje o lokalizacji"
Wpisz dowolny numer kierunkowy i monit już nie będzie się pojawiał.
Raider0001 pisze: ja to mam pecha, zakupiłem sierra 307 i sterownik mi wywala dwa razy a później już wcale nic się nie dzieje, firmware najnowszy, program najnowszy...
Co masz na myśli pod pojęciem "sterownik mi wywala". Jakieś komunikaty masz w podglądzie zdarzeń? Jaki system operacyjny, SP oraz aktualizacje zainstalowane. Sprawdź modem na innym porcie USB ewentualnie komputerze lub zrób obraz systemu i sprawdź na nowo zainstalowym systemie jaka sytuacja.
Ostatnio zmieniony 05 paź 2011, 09:22 przez Birkoff, łącznie zmieniany 1 raz.
airlive
Często tu zagląda
Posty: 46
Rejestracja: 28 wrz 2011, 17:10
Lokalizacja: Kielce
Kontakt:

Post autor: airlive »

Dzięki Birkoff. Spróbuje w najbliższym czasie.
Nokia 5800 XM | Sierra Wireless AirCard USB 307 | Huawei E3131-s2 + Asus RT-N10U (tomato by Shibby)
p4trykx
Często tu zagląda
Posty: 49
Rejestracja: 30 wrz 2011, 08:12
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Post autor: p4trykx »

Czy ktoś próbował aktualizować firmware modemu na ten najnowszy ze strony
http://www.sierrawireless.com/en/sitecore/content/Sierra%20Wireless/Support/Downloads/AirCard/USB_Modems/AirCard_USB_307.aspx
Byłbym bardzo wdzięczny jakby ktoś spróbował tylko uruchomić ten updater firmware-u. Ja mam komunikat, że nie wykryto modemu.
EDIT
udało mi się zrobić update. Uwaga u mnie updater od razu po uruchomieniu rozpoczął proces aktualizacji więc jak ktoś nie jest zdecydowany to lepiej niech nie sprawdza
Ostatnio zmieniony 09 paź 2011, 23:37 przez p4trykx, łącznie zmieniany 1 raz.
Birkoff
Początkujący forumowicz
Posty: 10
Rejestracja: 04 paź 2011, 12:42
Lokalizacja: Mazowsze
Kontakt:

Post autor: Birkoff »

Sprawdź czy przestawienie w tryb instalacji oprogramowania program do aktualizacji FW znajdzie modem. Masz zainstalowany AirCard Watcher z modemu czy ze strony? Zobacz pod starszą lub nowszą wersją aplikacji czy wykryje modem. Program AirCard Watcher ma opcję do sprawdzenia czy są dostępne aktualizacje pod modem, zobacz czy w ten sposób uda się zaktualizować.
zunior88
Początkujący forumowicz
Posty: 2
Rejestracja: 07 paź 2011, 17:01
Lokalizacja: polska
Kontakt:

Post autor: zunior88 »

mam problem z połączeniem się na tym modemie, wszystko zainstalowalem, stworzyłem profil i cały czas w watcheru wyświetla się napis szukanie... a tam gdzie pisze połącz jest szare, dioda na modemie miga na pomarańczowo. zasięg pokazuje -85 dBm. Wiecie może czemu nie chce mi się połączyć z aero?
airlive
Często tu zagląda
Posty: 46
Rejestracja: 28 wrz 2011, 17:10
Lokalizacja: Kielce
Kontakt:

Post autor: airlive »

Z tym rozłączaniem przy podłączeniu modemu, o którym wspominali wcześniej chłopaki, potwierdzam... po zainstalowaniu nowego firmware (2.0.11) objaw pojawił się... Może jeszcze ktoś potwierdzi moje przypuszczenie co do wersji fw..
Jeśli chodzi o problem uruchomienia pliku firmware, to problem miałem przy nowszej wersj Watchera, na drugim kompie, gdzie mam wersję - tą instalowaną z modemu - update przebiegł bezproblemowo.
zunior88 pisze: zasięg pokazuje -85 dBm
Zasięg jeśli pokazuje na czerwono, to niekoniecznie jest to zasięg aero2... jeśli dobrze stworzyłeś profil, to po prostu jest problem z zasięgiem aero2.
Ostatnio zmieniony 07 paź 2011, 22:41 przez airlive, łącznie zmieniany 1 raz.
Nokia 5800 XM | Sierra Wireless AirCard USB 307 | Huawei E3131-s2 + Asus RT-N10U (tomato by Shibby)
ODPOWIEDZ
  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post