Sierra Wireless Aircard USB 307

Polecane modemy i routery do Aero2. Używanie smartfonów i tabletów z Aero2. Sterowniki, opinie, problemy techniczne, porady.
zunior88
Początkujący forumowicz
Posty: 2
Rejestracja: 07 paź 2011, 17:01
Lokalizacja: polska
Kontakt:

Post autor: zunior88 »

airlive pisze: Zasięg jeśli pokazuje na czerwono, to niekoniecznie jest to zasięg aero2... jeśli dobrze stworzyłeś profil, to po prostu jest problem z zasięgiem aero2.
Aha, zasięg jest na czerwono. Jutro pojadę w pewniejsze miejsce łapać sygnał. Dzięki


Problem rozwiązany, brak zasięgu, teraz śmiga aż miło :)
Ostatnio zmieniony 09 paź 2011, 17:23 przez zunior88, łącznie zmieniany 1 raz.
p4trykx
Często tu zagląda
Posty: 49
Rejestracja: 30 wrz 2011, 08:12
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Post autor: p4trykx »

Pisałem, że mam problem z upgradem firmware-u. Chciałem się pochwalić, że udało się to zrobić. Tak jak mi tu zasugerowano zainstalowałem watchera z wirtualnego CD-ROMu modemu. Potem ściągnąłem najnowszy firmware ze strony producenta.
Jedna ważna uwaga updater od razu zabiera się do rzeczy wcale nie pyta o czy chcemy kontynuować więc uruchamiając go trzeba być zdecydowanym.

Byłem też w serwisie welcom i otrzymałem dobrą radę odnośnie kart Aero2 tych nowych z dodatkowym wycięciem micro-SIM.
Zdarzyło się, że te wycięcia powyginały styki złącza sim w modemie. Pan poradził mi, żeby tą szczelinę czymś zalać. Miałem akurat biały poxipol pod ręką i bardzo ładnie wypełnił tą dziurę. Więc jak ktoś będzie dużo wkładał i wyciągał to polecam takie rozwiązanie. Najlepiej obkleić taśmą na czas wypełniania szczeliny wtedy nam się karta nie upaćka.
Ostatnio zmieniony 09 paź 2011, 23:44 przez p4trykx, łącznie zmieniany 1 raz.
airlive
Często tu zagląda
Posty: 46
Rejestracja: 28 wrz 2011, 17:10
Lokalizacja: Kielce
Kontakt:

Post autor: airlive »

p4trykx pisze: Jedna ważna uwaga updater od razu zabiera się do rzeczy wcale nie pyta o czy chcemy kontynuować więc uruchamiając go trzeba być zdecydowanym.
Masz/miałeś wyłączony UAC zapewne?
Ale i tak warto być zdecydowanym jak napisałeś - bo nawet przy włączonym UAC (odmowie uruchomienia) pasek postępu aktualizacji fw leci do końca, tylko na finiszu pokazuje komunikat coś w rodzaju "Nie udało się zaktualizować". Sam to przerabiałem, wprawdzie z modemem nic się nie stało, ale lepiej mieć na uwadze Twoją przestrogę.

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 10 paź 2011, 11:34 przez airlive, łącznie zmieniany 1 raz.
Nokia 5800 XM | Sierra Wireless AirCard USB 307 | Huawei E3131-s2 + Asus RT-N10U (tomato by Shibby)
p4trykx
Często tu zagląda
Posty: 49
Rejestracja: 30 wrz 2011, 08:12
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Post autor: p4trykx »

Mam Windowsa XP i działałem jako administrator. Nieźle się przestraszyłem jak zaczęła się aktualizacja, ten program wyświetlał jakieś dziwne komunikaty tak jakby 2 razy to samo robił i bałem się, że się jakoś zapętlił i nie będzie sposobu, żeby to przerwać.
Raider0001
Początkujący forumowicz
Posty: 6
Rejestracja: 01 wrz 2011, 21:08
Lokalizacja: Elbląg
Kontakt:

Post autor: Raider0001 »

Birkoff pisze:
airlive pisze: Zapewne mówisz o pewnym etapie w tej procedurze
Mowa jest o programie AirCard Watcher który tworzy połączenie dial-up:


Tak samo jak top_netinfo.
airlive pisze:zamiast zakładek "Reguły wybierania", "Modemy", "Zaawansowane" pojawia się monit/okno "Informacje o lokalizacji"
Wpisz dowolny numer kierunkowy i monit już nie będzie się pojawiał.
Raider0001 pisze: ja to mam pecha, zakupiłem sierra 307 i sterownik mi wywala dwa razy a później już wcale nic się nie dzieje, firmware najnowszy, program najnowszy...
Co masz na myśli pod pojęciem "sterownik mi wywala". Jakieś komunikaty masz w podglądzie zdarzeń? Jaki system operacyjny, SP oraz aktualizacje zainstalowane. Sprawdź modem na innym porcie USB ewentualnie komputerze lub zrób obraz systemu i sprawdź na nowo zainstalowym systemie jaka sytuacja.
Wyrzuca modem w menadżer urządzeń odrazu po wrzuceniu sim karty aero2, 3g watcher mówi "Nie znaleziono urządzenia" tak z 2 razy a później kompletnie głupieje i zawiesza dowolny proces czy to "Nie znaleziono urządzenia" czy coś innego. Nowy modem pojechał na serwis - jak serwisant zdalnie stwierdził wada fabryczna! Testowałem na stacjonarnym z Win 7 x64 SP1, zrobiłem też format dla pewności oraz testowałem na netbooku. Testowałem wszystkie porty stacjonarnego na lapku już mi się nie chciało. Ogółem czipset modemu pewnie z granicy wafla krzemowego pożerał za dużo to go z USB odcinało, bo w play 2100Mhz smigał...
Ostatnio zmieniony 11 paź 2011, 20:31 przez Raider0001, łącznie zmieniany 1 raz.
airlive
Często tu zagląda
Posty: 46
Rejestracja: 28 wrz 2011, 17:10
Lokalizacja: Kielce
Kontakt:

Post autor: airlive »

bandicoot_jb pisze: właśnie korzystam z aero2 i powiem że również zauważyłem to co pewien użytkownik gdzieś pisał. A mianiowicie aero2+modem sierra usb 307 karta się loguje, łączy z netem, po czym modem się resetuje łączy ponownie i dalej to już śmiga pełne 60 minut. O co może chodzić? tez ta kacie? zasieg w mieszkaniu mam 2 kreski
airlive pisze: Z tym rozłączaniem przy podłączeniu modemu, o którym wspominali wcześniej chłopaki, potwierdzam... po zainstalowaniu nowego firmware (2.0.11) objaw pojawił się... Może jeszcze ktoś potwierdzi moje przypuszczenie co do wersji fw..
marcin from jdtech.pl pisze:Ja aktualnie używam systemu Windows XP, a że na komputerze stacjonarnym to modem jest stale wpięty w port. I co ważne mój modem zachowuje się podobnie jak Twój od niedawna ? co podkreślam ? ponad miesiąc używałem go bez takich ?niedogodności?. Obstawiam ze cos zmieniło się w działaniu sieci, bo modem działa nadal ?normalnie? z np. karta orange.
Ostatni raz sprawdzałem ubdi parę dni temu i problem wciąż był. Jednakże dziś pojechałem w inne miejsce - inny nadajnik /teoretycznie/ - inny laptop /Windows 7 Home Premium/ i... problemu nie zaobserwowałem... . O co tu kaman... ;) U siebie testowałem na obu pc Windows 7 Proff. - problem był. Wychodzi na to, że to nie nowy fw... We wszystkich przypadkach test na najnowszej wersji Watcher-a (3163), ale na modemowej również.
Nokia 5800 XM | Sierra Wireless AirCard USB 307 | Huawei E3131-s2 + Asus RT-N10U (tomato by Shibby)
radek75
Początkujący forumowicz
Posty: 11
Rejestracja: 19 paź 2011, 15:57
Lokalizacja: B-ca Kł
Kontakt:

Post autor: radek75 »

witam
właśnie zakupiłem modem i mam kiepski zasięg w domu, dopiero jak wystawie modem przez okno to cos tam znajduje. Czy mogłby mi ktoś doradzic jaka antene dokupic do tego modemu aby to jakoś dobrze działało i mozna było spokojnie korzystac z internetu
Zastanawiam sie nad taka http://allegro.pl/antena-15dbi-3g-hspa-do-sierra-307-zte-orange-i1857776821.html
Czy moze jakas inna była by lepsza?
mateo704
Często tu zagląda
Posty: 34
Rejestracja: 03 paź 2011, 14:15
Lokalizacja: Opole
Kontakt:

Post autor: mateo704 »

radek75 pisze: witam
właśnie zakupiłem modem i mam kiepski zasięg w domu, dopiero jak wystawie modem przez okno to cos tam znajduje. Czy mogłby mi ktoś doradzic jaka antene dokupic do tego modemu aby to jakoś dobrze działało i mozna było spokojnie korzystac z internetu
Zastanawiam sie nad taka http://allegro.pl/antena-15dbi-3g-hspa-do-sierra-307-zte-orange-i1857776821.html
Czy moze jakas inna była by lepsza?
To jest antena która "Poprawia zasięg przy usługach 3G, UMTS, HSDPA, HUDPA w paśmie 1900-2100 MHz" a Ty potrzebujesz anteny 900Mhz

Najlepsze wzmocnienie sygnału w tym pasmie daje antena ATK20 http://www.dipol.com.pl/antena_gsm_20-elementowa_atk_20-850-960_mhz__10_m_przewodu__wtyk_sma_r-p_A7029.htm
ale być może taki 170cm kolos będzie przerostem formy nad treścią i wystarczy coś tańszego. Bardzo wiele na ten temat można znaleźć na forum http://www.bez-kabli.pl/
Ostatnio zmieniony 22 paź 2011, 16:39 przez mateo704, łącznie zmieniany 1 raz.
radek75
Początkujący forumowicz
Posty: 11
Rejestracja: 19 paź 2011, 15:57
Lokalizacja: B-ca Kł
Kontakt:

Post autor: radek75 »

Ok, jeżeli kupie taką antenę http://www.dipol.com.pl/antena_gsm_20-elementowa_atk_20-850-960_mhz__10_m_przewodu__gniazdo_fme_A7026.htm i do tego taki konektor http://www.dipol.com.pl/konektor_wtyk_fme_na_sierra_E83205.htm to wtedy montuje antene na scianie, podłanczam ten konektor do tego kabla co juz jest z anteną, a drugą jego koncówkę do modemu i tyle?
Ostatnio zmieniony 23 paź 2011, 21:40 przez radek75, łącznie zmieniany 1 raz.
airlive
Często tu zagląda
Posty: 46
Rejestracja: 28 wrz 2011, 17:10
Lokalizacja: Kielce
Kontakt:

Post autor: airlive »

Jakaś inna stronka się wyświetla po prostu, wystarczy się cofnąć i pokaże Ci wszystkie warianty anten:
http://www.dipol.com.pl/oferta-anteny-gprs-umts-900-mhz,4379.htm
Stamtąd wybierasz, np. taka którą polecił mateo704, ale z np. gniazdem FME:
http://www.dipol.com.pl/antena_gsm_20-elementowa_atk_20-850-960_mhz__10_m_przewodu__gniazdo_fme_A7026.htm
i do tego konektor, np.:
http://www.dipol.com.pl/konektor_wtyk_fme_na_sierra_E83205.htm.
Możesz też wybrać coś z anten wielozakresowych (800-2200 MHz), bardziej uniwersalnych, ale w ich przypadku, trzeba z dość dużą precyzją "wszczelić się w sygnał". Są to tzw. anteny logarytmiczne. Do nich również trzeba dokupić konektor:
http://www.dipol.com.pl/oferta-anteny-gprs-umts-wielozakresowe,4381.htm

PS. prawdopodobnie to ta sama antena, aczkolwiek różnica w cenie jest zaskakująca...

Po więcej info odsyłam za mateo704 do: http://www.bez-kabli.pl/

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 23 paź 2011, 21:11 przez airlive, łącznie zmieniany 1 raz.
Nokia 5800 XM | Sierra Wireless AirCard USB 307 | Huawei E3131-s2 + Asus RT-N10U (tomato by Shibby)
ODPOWIEDZ
  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post