Sierra Wireless Aircard USB 307

Polecane modemy i routery do Aero2. Używanie smartfonów i tabletów z Aero2. Sterowniki, opinie, problemy techniczne, porady.
Awatar użytkownika
djinformatyk
Często tu zagląda
Posty: 38
Rejestracja: 28 lis 2011, 13:58
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Post autor: djinformatyk »

Ten sposób który podałem wcześniej jest na 100% dobry. Po konfiguracji powstaje następujące połączenie

Obrazek

Modem łączy się automatycznie, co widać w logach na przykładzie pobierania dużego pliku.

Obrazek
Ostatnio zmieniony 06 gru 2011, 19:21 przez djinformatyk, łącznie zmieniany 1 raz.
radek75
Początkujący forumowicz
Posty: 11
Rejestracja: 19 paź 2011, 15:57
Lokalizacja: B-ca Kł
Kontakt:

Post autor: radek75 »

Ja mam często coś takiego Obrazek
Pokazuje ze sygnał niby jest, a internet nie dziala. Po czym musze odlaczyc i podlaczyc i albo dziala przez te ok. 1h, albo po 1 min. jest znowu to samo co na obrazku. Nie wiem czy to jest spowodowane tym że mam antene albo ze modem mam podłączony przez skrętke taką specjalną przejściówką na usb. Miał ktoś podobny problem?
jakubd
Stały bywalec
Posty: 490
Rejestracja: 08 lip 2011, 17:31
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: jakubd »

Nieprawidłowe połączenie USB może powodować zawieszenia urządzeń podłączonych do szyny USB. Co ty masz za wynalazek z tą skrętką, opiszesz dokładniej? I ile metrów?
Birkoff
Początkujący forumowicz
Posty: 10
Rejestracja: 04 paź 2011, 12:42
Lokalizacja: Mazowsze
Kontakt:

Post autor: Birkoff »

@radek75, IP, DNS'y masz przydzielone? Ta sama sytuacja przy wpięciu modemu bezpośrednio pod port, nie pod panel czy przez przedłużacz USB?
p4trykx
Często tu zagląda
Posty: 49
Rejestracja: 30 wrz 2011, 08:12
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Post autor: p4trykx »

Pewnie ma przedłużacz/przejściówkę usb<->skrętka np. taki http://allegro.pl/przedluzacz-usb-2-0-over-ip-po-kablu-utp-100m-lodz-i1969790014.html
Nie miałem do czynienia z takimi przejściówkami ale pewnie to ona powoduje problemy. Używałem tylko kiedyś 5m "aktywnego" przedłużacza usb i miałem problemy z kamerą. Nie było, żadnej sygnalizacji błędu tylko obraz był czarny. Więc obstawiam, że z modemem może być podobnie.

U mnie na małej antence na skraju zasięgu też się podobnie zachowywał. Było połączenie w łoczerze ale nie mogłem transferu uzyskać. Jedyna różnica to taka, że miałem wtedy 1 kreskę.
radek75
Początkujący forumowicz
Posty: 11
Rejestracja: 19 paź 2011, 15:57
Lokalizacja: B-ca Kł
Kontakt:

Post autor: radek75 »

Tak. mam coś takiego http://allegro.pl/unitek-y-2505-przedluzacz-usb-po-skretce-ontech-i1985607666.html
Więc problem najpewniej występuje przez tą przejściówkę. Gdybym zastosował tylko kabel USB 10m to działałoby normalnie? Pytam sie bo musiałbym go przepychać przez ściane, a niechce tego robić na darmo.
Awatar użytkownika
djinformatyk
Często tu zagląda
Posty: 38
Rejestracja: 28 lis 2011, 13:58
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Post autor: djinformatyk »

Widzę, że Twoja wersja nie ma dodatkowego zasilania i to może być problem. A może zamiast kombinować warto kupić prosty routerek za 100zł np. TP-LINK TL-MR3220 i po WiFi lub skrętce łączyć się z komputerem.
radek75
Początkujący forumowicz
Posty: 11
Rejestracja: 19 paź 2011, 15:57
Lokalizacja: B-ca Kł
Kontakt:

Post autor: radek75 »

Nie chcę wydawać kolejnych pieniędzy na "darmowy" internet. Wie ktoś czy gdybym zastosował 10m kabla USB to by działało normalnie?
p4trykx
Często tu zagląda
Posty: 49
Rejestracja: 30 wrz 2011, 08:12
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Post autor: p4trykx »

teoretycznie kabel USB może mieć 5 metrów powyżej trzeba kupić aktywny przedłużacz i to też kosztuje a nie wiem jakie będą efekty. Ja sprawdzałem i mój SW307 działa na 5 metrowym "aktywnym" kablu USB. Przedłużacz kosztował chyba coś koło 30 zł jest raczej z tych tańszych marki Digitus. Myślę, że router to chyba najrozsądniejsze rozwiązanie. Może jeszcze rozważ antenę Yagi z 10m kablem za 70zł w dipolu.
radek75
Początkujący forumowicz
Posty: 11
Rejestracja: 19 paź 2011, 15:57
Lokalizacja: B-ca Kł
Kontakt:

Post autor: radek75 »

Mam antene atk20 z 10m. kablem, ale komputer mam daleko od anteny i modem musze mieć podłączony za pomocą przedłużacza. Ostatecznym rozwiązaniem jest chyba przeniesienie bliżej anteny.
ODPOWIEDZ
  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post