Wybór modemu

Polecane modemy i routery do Aero2. Używanie smartfonów i tabletów z Aero2. Sterowniki, opinie, problemy techniczne, porady.
eRd
Początkujący forumowicz
Posty: 10
Rejestracja: 09 wrz 2011, 00:04
Lokalizacja: Skarżysko-Kamienna
Kontakt:

Post autor: eRd »

Również uważam, że tomato to świetny soft dla routerów, bo bardzo wiele można dzięki niemu zrobić i mało zepsuć ;) Sam mam trzy routery na tym sofcie, na jednym poczciwym WRT54GL korzystało swego czasu z netu 21 osób, a teraz mam NETGEAR WNR3500L i służy mi między innymi jako nas (samba, ftp, transmission).
Czego konkretnie oczekujesz od routera, że np. taki Asus RT-N16 temu nie podoła?
Taki offtop, ale w razie czego zapraszam na OL, ewentualnie PW.
Pozdrawiam
Lolek02
Początkujący forumowicz
Posty: 12
Rejestracja: 16 wrz 2011, 16:35
Lokalizacja: Lublin
Kontakt:

Post autor: Lolek02 »

Modem USB ZTE MF626 ----> będzie dobry? mam oakzję go tanio kupic.
airlive
Często tu zagląda
Posty: 46
Rejestracja: 28 wrz 2011, 17:10
Lokalizacja: Kielce
Kontakt:

Post autor: airlive »

Niestety, ten model znajdziesz na liście niezgodnych z UBDI Aero2.
Ostatnio zmieniony 01 paź 2011, 21:00 przez airlive, łącznie zmieniany 1 raz.
Nokia 5800 XM | Sierra Wireless AirCard USB 307 | Huawei E3131-s2 + Asus RT-N10U (tomato by Shibby)
Raider0001
Początkujący forumowicz
Posty: 6
Rejestracja: 01 wrz 2011, 21:08
Lokalizacja: Elbląg
Kontakt:

Post autor: Raider0001 »

Zamówiłem parę dni temu nowy modem K3520 (e169) bez sim locka, zrobiłem debranding i wykańczałem pakiet 1GB startera, na drugi dzień pierwszy raz mnie rozłączyło z play, połączyłem ponownie i działa dalej - problem powstał bo nie łapie już sygnału Aero2, mój telefon nadal wykrywa Aero2 w całym mieszkaniu, kombinowałem z zawieszeniem modemu wysoko przy oknie - nic z tego (podłączyłem też antenkę od radia dalej nic). Przestrzegam wszystkich przed tym badziewiem huawei !
Ostatnio zmieniony 02 paź 2011, 18:01 przez Raider0001, łącznie zmieniany 1 raz.
airlive
Często tu zagląda
Posty: 46
Rejestracja: 28 wrz 2011, 17:10
Lokalizacja: Kielce
Kontakt:

Post autor: airlive »

W wymaganiach Aero2 napisane jest, że odpowiednie urządzenie to:
terminal kategorii 10, obsługujący transmisję danych w technologii HSPA+ w paśmie 900 MHz (pasmo 8)
natomiast kategoria 10. (14 Mbps) została opisana w tzw. specyfikacji Release 5, w której jeszcze nie było mowy o HSPA+, HSPA+ została opisana dopiero w Release 7, która "zaczyna się" od kategorii 13. (max 17.6 Mbps)*:
HSPA+ was first defined in the technical standard 3GPP release 7.
W takim razie rozumiem, że jeśli chcemy kupić urządzenie w pełni zgodne z ubdi ważniejszym kryterium przy wyborze modemu jest HSPA+ niż kategoria, gdyż już wtedy będzie zapewniona kat. 10? Czy ten HSPA+ jest w ogóle wymogiem?

*źródło
Ostatnio zmieniony 03 paź 2011, 10:28 przez airlive, łącznie zmieniany 1 raz.
Nokia 5800 XM | Sierra Wireless AirCard USB 307 | Huawei E3131-s2 + Asus RT-N10U (tomato by Shibby)
Lolek02
Początkujący forumowicz
Posty: 12
Rejestracja: 16 wrz 2011, 16:35
Lokalizacja: Lublin
Kontakt:

Post autor: Lolek02 »

HUIWEI e220 taki modem bedzie ok?. Wydaje mi sięze nie mimo ,że oblługuje umts. Jest napisane na stronie producenta 2100 ,a potrzeba 900.
mateo704
Często tu zagląda
Posty: 34
Rejestracja: 03 paź 2011, 14:15
Lokalizacja: Opole
Kontakt:

Post autor: mateo704 »

Lolek02 pisze: HUIWEI e220 taki modem bedzie ok?. Wydaje mi sięze nie mimo ,że oblługuje umts. Jest napisane na stronie producenta 2100 ,a potrzeba 900.
Nie, ten modem nie będzie współpracował a AERO2; ma już swoje lata i jest dość przestarzały technologicznie. Nie wart uwagi
spami
Początkujący forumowicz
Posty: 3
Rejestracja: 05 paź 2011, 18:44
Lokalizacja: R-m
Kontakt:

Post autor: spami »

Chce zakupic okazyjnie netbloka Acera ZG5 ( AOA150 ....) jest tam
z tego co znalazlem informacje modem Qualcomm opisywano jako 9212 czy bedzie on wspolpracowac z Aero2?
qwerty
Początkujący forumowicz
Posty: 5
Rejestracja: 22 paź 2011, 21:11
Lokalizacja: B-stok
Kontakt:

Post autor: qwerty »

Poszukuję dobry, sprawdzony i współpracujący z aero2 modem na ExpressCard (ma działać z toshibą L300). Macie jakieś typy?
jakubd
Stały bywalec
Posty: 490
Rejestracja: 08 lip 2011, 17:31
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: jakubd »

Zgodnie z listą:
http://jdtech.pl/2011/06/aero2-zestawienie-zgodnych-modemow-w-budowie.html
do wyboru masz dwa:
OPTION Expres 441 - ekstremalnie rzadki
Sierra Wireless AirCard 503 - za jedynie 800 PLN

Innych w zasadzie nie wyprodukowano.
ODPOWIEDZ
  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post