Czy Hawei E3131 poprawnie działa z Aero2?

Polecane modemy i routery do Aero2. Używanie smartfonów i tabletów z Aero2. Sterowniki, opinie, problemy techniczne, porady.
oem
Często tu zagląda
Posty: 29
Rejestracja: 14 maja 2012, 20:47
Lokalizacja: Wrocław
Kontakt:

Post autor: oem »

jakubd pisze:Gwoli ścisłości: ta komenda AT jest wysyłana do modemu przez TNI podczas wykonywania procedury "klikanej" w TNI - dwa sposoby osiągnięcia dokładnie tego samego efektu.
Jakubie, wielki szacun dla Twojej wiedzy i pracy, którą włożyłeś w propagowanie darmowego internetu w ramach portalu jdtech.pl oraz na kilku forach. Nie mniej jednak powinieneś zwrócić uwagę na osoby wykształcone, które szukają rozwiązań problemów technicznych, a są mniej zdolne technicznie oraz informatycznie. Dlatego też przygotowałem opis oparty o komendę AT, dzięki któremu nawet laicy nie maja problemu z przystosowaniem swojego modemu do współpracy z Aero 2.

Dla przypomnienia mój opis "odblokowania" modemu z innego wątku wraz opisem konfiguracji aplikacji Play Online:
:1. Pobierasz aplikację Top netinfo (TNI):
http://www.sklepy.ehost.pl/top_netinfo.zip
2. Uruchamiasz TNI i wybierasz następujące zakładki: plik -> ustawienia. Wówczas otwiera się nowe okno "ustawienia" a w nim wybierasz: Komunikacja AT i PIN -> Komendy AT. W kolejnym otwartym oknie "Komendy AT" w rubryce "polecenie AT" wpisujesz poniższą komendę:
AT^SYSCFG=2,2,3FFFFFFF,1,2
oraz klikasz wyślij.
3. Zamykasz TNI, aby nie blokował komunikacji z modemem i uruchamiasz Play Online.
4. W aplikacji Play Online konfigurujesz nowy profil dla Aero 2 w następujący sposób: narzędzia -> opcje -> zarządzanie profilem -> nowy
a następnie:
- w polu nazwa profilu wpisujesz nazwę profilu (np. Aero)
- w polu APN wpisujesz: darmowy
- klikasz "zapisz" a następnie "ustaw domyślnie".
Od tej pory profil Aero będzie domyślnie wybierany po kliknięciu "połącz" w głównym oknie aplikacji Play Online. Jeśli będziesz chciał skorzystać z karty sim sieci Play wybierasz profil "play" i ustawiasz jako domyślny. "
Ostatnio zmieniony 04 sie 2012, 22:10 przez oem, łącznie zmieniany 1 raz.
jakubd
Stały bywalec
Posty: 490
Rejestracja: 08 lip 2011, 17:31
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: jakubd »

I to jest świetny, krótki opis :)
A ja nie mam nic przeciwko tworzeniu nowych/lepszych/krótszych opisów, tylko dodałem informację, że wykonujemy to samo na dwa sposoby - tylko w jednym widzimy mniej więcej, jakie wybieramy za opcje, w drugim wypadku wrzucamy tajne/poufne polecenie, które trudno zrozumieć (chociaż właśnie piszę dokładny opis tego polecenia i co ono robi).
Wadą kopiowania i wklejania poleceń jest to, że można się pomylić, coś zmienić, co w skrajnym przypadku może spowodować jakieś problemy (to raczej mało prawdopodobne) i dlatego ja pozostanę przy proponowaniu wersji klikanej, która wydaje mi się nieco bardziej "przyjazna" i przy okazji poprzez UI programu TNI chroni użytkownika przez niektórymi problemami.
Macky
Początkujący forumowicz
Posty: 2
Rejestracja: 20 sie 2012, 11:11
Lokalizacja: mazowsze
Kontakt:

Post autor: Macky »

Panowie, zrobiłem wszystko jak w w/w instrukcji, jednak nadal nie mogę połączyć się z aero2. Wyświetla mi komunikat "Zarejestruj się w sieci przed próbą połączenia". Co może być przyczyną ?

Modem to huawei e3131 z play.
Nolan
Często tu zagląda
Posty: 184
Rejestracja: 26 lut 2012, 17:17
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: Nolan »

Macky, a jesteś w zasięgu Aero2?
Macky
Początkujący forumowicz
Posty: 2
Rejestracja: 20 sie 2012, 11:11
Lokalizacja: mazowsze
Kontakt:

Post autor: Macky »

Tak, jestem. Pytanie jeszcze jedno - jak mogę przywrócić ustawienia fabryczne w e3131? Chciałbym od nowa zrobić wszystko jeszcze raz..
wolas_krk
Początkujący forumowicz
Posty: 3
Rejestracja: 11 wrz 2012, 19:37
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Post autor: wolas_krk »

Witam! Mam modem e3131 i chce sie polaczyc z siecia aero2 za pomoca programu top netinfo. Niestety nie wykrywa mi modemu. Jest widoczny zasięg, ale nie odnajduje w systemie modemu. gdy prubuje sie polaczyc z innego laptopa nie ma zadnego problemu. Normalnie wykrywa modem i sie laczy po wprowadzeniu wszystkich danych wg. instrukcji. Prosze o pomoc.
grzech1991
Stały bywalec
Posty: 289
Rejestracja: 05 mar 2012, 12:52
Lokalizacja: Częstochowa
Kontakt:

Post autor: grzech1991 »

Podłącz do tylnych portów przez przedłużkę USB (jak najkrótszą) modem.
Obrazek Obrazek
wolas_krk
Początkujący forumowicz
Posty: 3
Rejestracja: 11 wrz 2012, 19:37
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Post autor: wolas_krk »

Nie mam tylnych portów. Mam lącznie 3 po bokach. :/
krzysztof
Początkujący forumowicz
Posty: 13
Rejestracja: 18 sie 2012, 13:15
Lokalizacja: kujpom
Kontakt:

Post autor: krzysztof »

Kupiłem ten modem.
Niestety za pomocą oprogramowania z modemu 192.168.1.1 ni mogę się połączyć mimo wpisania poprawnycg danycg
profil Aero2
AP darmowy
pozostałe pola puste.
Modem miga na zielono.

W aplikacji TNI wersja 3.65 też nie mogę się połączyć, Nie widzę sieci i sygnału.
Proszę o pomoc.
Ostatnio zmieniony 16 paź 2012, 11:23 przez krzysztof, łącznie zmieniany 1 raz.
muzior
Początkujący forumowicz
Posty: 20
Rejestracja: 25 sie 2012, 20:44
Lokalizacja: Zgierz
Kontakt:

Post autor: muzior »

Jesteś poza zasięgiem, proste ;)
Zablokowany
  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post