Czy Hawei E3131 poprawnie działa z Aero2?

Polecane modemy i routery do Aero2. Używanie smartfonów i tabletów z Aero2. Sterowniki, opinie, problemy techniczne, porady.
krzysztof
Początkujący forumowicz
Posty: 13
Rejestracja: 18 sie 2012, 13:15
Lokalizacja: kujpom
Kontakt:

Post autor: krzysztof »

zdjecie
muzior pisze: Jesteś poza zasięgiem, proste ;)
W aplikacji TNI po włożeniu karty z Play nie mogę się połączyć ni ma portu Com. Nie widać zasięgu sieci.
Mapa zasięgu z zaznaczonym miejscem.
zdjecie

Obrazek

Modem na programie z autostartu łączy sie z internetem przez kartę play i plus.
Ostatnio zmieniony 16 paź 2012, 22:52 przez krzysztof, łącznie zmieniany 1 raz.
krzysztof
Początkujący forumowicz
Posty: 13
Rejestracja: 18 sie 2012, 13:15
Lokalizacja: kujpom
Kontakt:

Post autor: krzysztof »

Czy na załączonym wyżej zdjęciu widać że powinienem mieć zasięg z Aero czy nie.
Czy do Aero można łączyć się przez nadajniki Plus 3G.
I najważniejsze jak sprawdzić na modelu Huawei e3131 hotlink jaki sieci są dostępne u mnie i ich moc??
aero
Stały bywalec
Posty: 409
Rejestracja: 11 sty 2012, 10:19
Lokalizacja: Internet
Kontakt:

Post autor: aero »

1. Mapa zasięgu jest tylko poglądowa, na jej podstawie nie zawiera się umów.
2. Nie. Tylko z Plusa do Aero2. Choć sieć Aero2 jest teraz wykrywana jako 3G Plus.
3. Pobrać http://www.sklepy.ehost.pl/top_netinfo.zip zaznaczyć wszystkie opcje i wybrać port komunikacji AT modemu.
Ostatnio zmieniony 17 paź 2012, 10:33 przez aero, łącznie zmieniany 1 raz.
jakubd
Stały bywalec
Posty: 490
Rejestracja: 08 lip 2011, 17:31
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: jakubd »

3. Modem HiLink (jak rozumiem chodzi o tę wersję, a nie HotLink) nie działa z TNI.
W interfejsie modemu masz ręczny wybór operatora, który umożliwia wyświetlenie listy widocznych, ale siły sygnału nie sprawdzisz bez posiadania kart SIM poszczególnych operatorów. Nie sprawdzisz także, czy jesteś w zasięgu nadajnika Aero2.
No i oczywiście nie ustalisz stopnia obciążenia poszczególnych operatorów w tej okolicy.
krzysztof
Początkujący forumowicz
Posty: 13
Rejestracja: 18 sie 2012, 13:15
Lokalizacja: kujpom
Kontakt:

Post autor: krzysztof »

Jest to ten modem
MODEM HUAWEI E3131 USB AERO2 HILINK CRC9 ORYGINAŁ

Modem wykrywa następujące sieci :

Obrazek Obrazek
darmowe zdjęcia na allegro

Przy łączeniu Aero2 modem kilkanaście sekund się zatrzymuje i próbuje połączyć ale poźniej widnieje komunikat o nieudanym połączeniu.
Natomiast z pozostałymi sieciami komunikat pokazuje się automatycznie.
Obrazek Obrazek
Zdjęcia na aukcje Allegro


Czy możliwe że karta została zablokowana kiedy ja testowałem na telefonach niezgodnych ze standardami Aero2.
Pozostałe sieci Plus i Play na modemie działają a ich siła sygnału wskazuje na 100%
cpt. Nemo
Stały bywalec
Posty: 385
Rejestracja: 27 gru 2011, 00:14
Lokalizacja: Warszawa Bielany
Kontakt:

Post autor: cpt. Nemo »

A roaming masz wlaczony ?


Nie mozliwe jest aby karta byla zablokowana bez uprzedzenia :)
Ostatnio zmieniony 18 paź 2012, 10:26 przez cpt. Nemo, łącznie zmieniany 1 raz.
dami21
Początkujący forumowicz
Posty: 2
Rejestracja: 17 paź 2012, 15:22
Lokalizacja: kamienna góra
Kontakt:

Post autor: dami21 »

ja również mam indentyczny problem co kolega mam ten sam router i tez widzi aero2 3g jednak nie chce sie zarejstrowac taki komunikat roaming jest włączony ....
krzysztof
Początkujący forumowicz
Posty: 13
Rejestracja: 18 sie 2012, 13:15
Lokalizacja: kujpom
Kontakt:

Post autor: krzysztof »

cpt. Nemo pisze: A roaming masz wlaczony ?


Nie mozliwe jest aby karta byla zablokowana bez uprzedzenia :)
tak mam włączony
może pierwsze logowanie powinno odbyć się na nadajnikach Aero2 a nie plusa?
jakubd
Stały bywalec
Posty: 490
Rejestracja: 08 lip 2011, 17:31
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: jakubd »

Karty BDI Aero2 działają TYLKO na nadajnikach Aero2 (w tej chwili już Plusa w technologii UMTS w paśmie 900 MHz).
MikeKilo
Początkujący forumowicz
Posty: 24
Rejestracja: 27 lis 2011, 14:48
Lokalizacja: Bydgoszcz
Kontakt:

Post autor: MikeKilo »

Czy ten model modemu z dystrybucji Play ma nadal problemy z nowymi kartami bez blokady TS11? Bo z tego artykułu (http://jdtech.pl/2011/08/aero2-na-czym-polegaja-problemy-z-huawei-e169.html) odnoszę wrażenie, że niekoniecznie, ale chciałbym się upewnić.
Zablokowany
  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post