Czy Hawei E3131 poprawnie działa z Aero2?

Polecane modemy i routery do Aero2. Używanie smartfonów i tabletów z Aero2. Sterowniki, opinie, problemy techniczne, porady.
Awatar użytkownika
greg79
Często tu zagląda
Posty: 206
Rejestracja: 09 lis 2012, 08:51
Lokalizacja: Polska
Kontakt:

Post autor: greg79 »

hiper pisze: Router mi niepotrzebny, ale dzięki za info :)
Czyli mam kupić ten sam modem co mam teraz, tylko, że z logo Play? Po czym poznać, że jest bez HiLinka?
Może koledzy z tego forum pomogą w tej sprawie? :)
Ostatnio zmieniony 10 sty 2013, 18:00 przez greg79, łącznie zmieniany 1 raz.
Icom
Początkujący forumowicz
Posty: 2
Rejestracja: 08 sty 2013, 20:20
Lokalizacja: Karczowiska
Kontakt:

Post autor: Icom »

greg79 pisze:
Icom pisze: Witam wszystkich na tym forum.
Chciałbym ostrzec was przed zakupem modemu E3131 bo można w nim uwalić gniazdo bardzo szybko !! Modem działa z karta Aero 2 ale ma bardzo małą czułość i ci którzy maja dalej do stacji bazowej nie będą mieli wystarczającej siły sygnału. Mój modem jest w koszu bo połamało się gniazdo antenowe. Gdzi działał sygnał miałem na jedna kreskę. Teraz zakupiłem używany router Huawey B260a. Podłączony do tej samej anteny odbiera sygnał na 3 kreski a strony otwierają się błyskawicznie. Gdy go uruchomiłem na swojej antenie wewnętrznej leżąc na podłodze odbierał Aero2 lepiej niż E3131 na zewnętrznej. lepiej dołożyć trochę kaski i cieszyć się darmowym Aero2.
Witam. Pragnę się z tobą niezgodzić - używam modemu Huawei e3131s-2 to sprawdzania siły sygnału Aero2 w różnych zakątkach naszego kraju i bez zewnętrznej anteny bez problemu można korzystać z Aero2 w odległości 15 KM od anteny. Modem leży sobie za kierownicą w samochodzie i jest spięty z komputerem przez przedłużacz USB.

Co do gniazda antenowego warto kupić wtyczkę łamaną której przedłużenie jest na cienkim elastycznym przewodzie. To uchroni gniazdo w modemie od przeciążeń spowodowanych wpięciem w małe gniazdo dużego konektora który z wystającym przewodem powoduje naprężenia jakie mogą doprowadzić do wyrwania gniazda w modemie z pcb. Gdy konektor jest łamany naprężenia są mniejsze a wystający przewód można przymocować do obudowy gumką. Wtedy przyłączenie zewnętrznej anteny nie powoduje naprężeń i gniazdo nie zostanie uszkodzone.

Link do łamanego konektora: http://www.cybertech.com.pl/p21,konektor-do-modemow-huawei-e173-e353-e3131-e372-e367-e122-e156-e160-e169-i-innych-wtyk-fme-m.html
Jednak dalej uważam, że E3131 do zastosowań stacjonarnych w domu gdzie są conajmiej dwa komputery nie nadaje się. Działa tylko z jednym komputerem w tym samym czasie a B260a rozsyła mi sygnał po całym domu i ma WI-FI.
Aero2 traktuje tylko i wyłącznie jako internet stacjonarny ponieważ nie mam w tej chwili dostepu do innego.
B260a za 230zł załatwia sprawe modemu i routera, to się naprawdę opłaca. Konfiguracja jest banalnie prosta i nikt nie bedzie miał z nią problemu.
B260a jest po prostu bardziej profesjonalny co można poznać po gnieździe antenowym i samym wyglądzie.
Wiele osób ciągle pyta jak rozprowadzić sygnał Aero2 po całym domu więc podpowiadam sprawdzone i tanie rozwiązanie.
Piszę odpowiedz własnie dzięki Aero2 :)
jakubd
Stały bywalec
Posty: 490
Rejestracja: 08 lip 2011, 17:31
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: jakubd »

Oczywiście pamiętamy, że router ten nie spełnia wymogów regulaminowych - to urządzenie kategorii 8. Dodatkowo za 230 można dostać tylko z dziwnych źródeł (chyba wyszedł z produkcji), prawdopodobnie bez gwarancji. Uwaga także na niezgodną wersję bez literki a w nazwie.
Poza tym jak działa - to może być fajne rozwiązanie.
Awatar użytkownika
greg79
Często tu zagląda
Posty: 206
Rejestracja: 09 lis 2012, 08:51
Lokalizacja: Polska
Kontakt:

Post autor: greg79 »

Icom pisze: Jednak dalej uważam, że E3131 do zastosowań stacjonarnych w domu gdzie są conajmiej dwa komputery nie nadaje się. Działa tylko z jednym komputerem w tym samym czasie a B260a rozsyła mi sygnał po całym domu i ma WI-FI.
Aero2 traktuje tylko i wyłącznie jako internet stacjonarny ponieważ nie mam w tej chwili dostepu do innego.
B260a za 230zł załatwia sprawe modemu i routera, to się naprawdę opłaca. Konfiguracja jest banalnie prosta i nikt nie bedzie miał z nią problemu.
B260a jest po prostu bardziej profesjonalny co można poznać po gnieździe antenowym i samym wyglądzie.
Wiele osób ciągle pyta jak rozprowadzić sygnał Aero2 po całym domu więc podpowiadam sprawdzone i tanie rozwiązanie.
Piszę odpowiedz własnie dzięki Aero2 :)
Witam. Tematem tego postu było: Czy Huawei e3131 poprawnie działa z Aero2. Odpowiedź została udzielona a kryptoreklama routera w tym miejscu jest niepotrzebna zwłaszcza urządzenia który nie spełnia wymogów regulaminowych Aero2. Temat trzeba zamknąć.
Zablokowany
  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post