512 kb/s od 10.05.2012 r.

Wszystko na temat sieci Aero2 i usługi bezpłatnego dostępu do internetu BDI. Zasięg, wiadomości, problemy, informacje techniczne, różne pytania. Jak działa BDI, do kiedy będzie działał bezpłatny internet, jak uzyskać kartę, konfiguracja, opinie, testy, problemy techniczne.
cpt. Nemo
Stały bywalec
Posty: 385
Rejestracja: 27 gru 2011, 00:14
Lokalizacja: Warszawa Bielany
Kontakt:

Post autor: cpt. Nemo »

mirek pisze: jakie łącze nie symetryczne ma taki upload jak my na symetryku?
A ja nie mam pojecia jakie lacze Wy macie, bo my na Aero2 mamy lacze asynchroniczne.
Awatar użytkownika
stal
Często tu zagląda
Posty: 30
Rejestracja: 17 gru 2011, 14:13
Lokalizacja: Malbork
Kontakt:

Post autor: stal »

A tu mój wynik

Obrazek
Awatar użytkownika
mirek
Początkujący forumowicz
Posty: 19
Rejestracja: 28 gru 2011, 22:02
Lokalizacja: Ruda Śląska
Kontakt:

Post autor: mirek »

e tam czepiasz się,
do czego zmierzam, jeżeli podpisujemy umowę na neta z jakąś siecią
na 1MB to download wychodzi ok 110 kb/s , a upload jeszcze mniej w łączu asymetrycznym
Więc jakie megowe trzeba mieć łącze asymetrczne np z kablówki by upload był taki zajebisty jak my mamy w aero2,
MikeKilo
Początkujący forumowicz
Posty: 24
Rejestracja: 27 lis 2011, 14:48
Lokalizacja: Bydgoszcz
Kontakt:

Post autor: MikeKilo »

Wczoraj wieczorem w Bydgoszczy: http://speedtest.net/result/1945603410.png
Testy wychodziły trochę nieregularnie, ale w praktyce patrząc po parametrach podawanych przez TNI przy obciążeniu odpowiednim łącza utrzymywało ok. 60 KB/s, a w porywach potrafiło podskoczyć do 70 nawet. Ponowię dzisiaj test, bo widzę, że u wszystkich upload pozostał na starym poziomie.
Jeśli chodzi o użyteczność Aero2 jako łącza zapasowego/mobilnego, to o ile jest zasięg dobry i działa stabilnie, to wystarcza. Strony internetowe, radio internetowe itd chodzą bez zarzutu. Skype testowałem jeszcze na starej prędkości z powodzeniem, z youtube było gorzej (po poczekaniu chwilę znośnie tylko 240p się ładowało). Ale aktualnie z 360p da się już spokojnie korzystać, a HD to mnie akurat nie bardzo obchodzi, bo mój netbook i tak jest na to za słaby :D
hanysek81
Początkujący forumowicz
Posty: 17
Rejestracja: 10 lut 2012, 14:43
Lokalizacja: Czyżowice
Kontakt:

Post autor: hanysek81 »

Mam wrażenie, że BTS w Wodzisławiu Śląskim jeszcze działa po staremu :/

Obrazek

Choć po kilku testach uzyskałem:

Obrazek
pepe
Początkujący forumowicz
Posty: 3
Rejestracja: 04 kwie 2012, 11:14
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: pepe »

Net aero2 to download 0.5 Mb/s i upload 0.25 Mb/s. Chodzi tak niemal 24h. Wyjątek stanowią wieczory w pt i sobotę gdzie prędkość potrafi spaść do połowy tych wartości (tak było jak jeszcze chodziło na 256kbit) Mi to nie przeszkadza bo raczej w tym czasie nie korzystam z neta. Da się spokojnie słuchać radia internetowego i przeglądać w tym samym czasie strony, tzn ładując pojedynczo. Warto się wyposażyć w jakiś monitor sieci czy limiter prędkości dla poszczególnych aplikacji by zwiększyć komfort pracy przy takiej małej przepustowości łącza. Obecnie po zwiększeniu prędkości te 2 rzeczy robi się już bez żadnych problemów. youtube chodzi na 240p bez zająknięcia, zero zacięć. Oczywiście jest to wyświetlanie obrazków bez żadnej jakości i dobre chyba tylko dla telefonów i jak komuś się bardzo spieszy. Polecam 360p. Odpalić film, poczekać ok 10-15 sec. i dalej mamy film bez zacięć (przy dłuższych filmach trzeba operacje powtórzyć podczas filmu, ale nie zawsze). Aero2 to obecnie 60kb/s. można już przy takiej prędkości korzystać naprawdę swobodnie z internetu. Pozdrawiam.

BTW ja od dłuższego czasu używam aero jako głównego i jedynego neta. Okazuje się, że założenie stacjonarnego internetu nawet w dzisiejszych czasach może trwać ponad pół roku ;) i nadal go nie mam hehe. Aero daje radę. Zwłaszcza teraz.
janson123
Początkujący forumowicz
Posty: 1
Rejestracja: 13 maja 2012, 17:51
Lokalizacja: Konstancin
Kontakt:

Post autor: janson123 »

antolina pisze: W konstancin-jeziorna wogole brak sygnalu od areo2, nie wiem czy to jest zwiazane ze zwiekszeniem polacznia, wogole brak zasiegu, sprawdzalem tez na telefonie to samo. Czy ktos tez ma takie same problemy ?
Witam,
U mnie Aero2 działało w Konstancinie 2 tygodnie,a od 10 maja,czyli od czasu kiedy internet miał przyspieszyć,praktycznie nie da się połączyć z netem.Albo nie ma zasięgu,albo wyskakuje błąd 619.Wie ktoś co się dzieje??
cpt. Nemo
Stały bywalec
Posty: 385
Rejestracja: 27 gru 2011, 00:14
Lokalizacja: Warszawa Bielany
Kontakt:

Post autor: cpt. Nemo »

janson123 pisze: Wie ktoś co się dzieje??
Wiem !
Jest weekend :)
vistamaster
Często tu zagląda
Posty: 65
Rejestracja: 29 paź 2011, 10:21
Lokalizacja: Sosnowiec
Kontakt:

Post autor: vistamaster »

Korzystam w tym samym czasie i w tej samej jednej lokalizacji z Aero i z Orange Free na kartę.

Co mogę powiedzieć na tą chwilę:

Aero - chodzi cud miód i orzeszki lizać, 10 pkt na 10 za stabilność i gwarantowaną szybkość połączenia w godzinach popołudniowych i wieczornych.

Orange Free (ten sam modem i ten sam komputer) - przyznam szczerze, że działa to tragicznie, mimo, że chwilami! osiąga lepsze szybkości i nie rozłącza co godzinę, ale w godzinach popołudniowo-wieczornych jest strasznie kiepsko, darmowe Aero zdecydowanie lepsze.

Do oceny łącza wykorzystuje: http://www.hootech.com/NetMeter/
Ostatnio zmieniony 16 maja 2012, 20:44 przez vistamaster, łącznie zmieniany 1 raz.
aero
Stały bywalec
Posty: 409
Rejestracja: 11 sty 2012, 10:19
Lokalizacja: Internet
Kontakt:

Post autor: aero »

vistamaster, jak wejdzie NetWorks! zmienisz zdanie o internecie mobilnym Orange Free jak i Blueconnect.
Osobiście u mnie już działa HSPA+ 900 MHz T-Mobile i przy sygnale ok. 20% leciało mi równe 7 Mb/s więc nie jest źle.
Ostatnio zmieniony 16 maja 2012, 21:11 przez aero, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ