rozłączanie czasem co 5 minut. o co chodzi?

Wszystko na temat sieci Aero2 i usługi bezpłatnego dostępu do internetu BDI. Zasięg, wiadomości, problemy, informacje techniczne, różne pytania. Jak działa BDI, do kiedy będzie działał bezpłatny internet, jak uzyskać kartę, konfiguracja, opinie, testy, problemy techniczne.
bbbb
Początkujący forumowicz
Posty: 18
Rejestracja: 21 lip 2012, 12:56
Lokalizacja: Jastrzębie-Zdrój
Kontakt:

Post autor: bbbb »

U mnie też problemy zaczęły występować mniej więcej w pierwszej połowie listopada(wtedy częściej zacząłem używać Aero), a karta jest z sierpnia 2012. Ale co gorsze zaczął u mnie występować bluescreen!!! Diagnostyka programem "BlueScreenView" wypluło mi coś takiego:
"Plik zrzutu : 120912-19890-01.dmp
Data wystąpienia błędu: 2012-12-09 20:32:50
Typ błędu : SYSTEM_THREAD_EXCEPTION_NOT_HANDLED
Kod błędu : 0x1000007e
Parametr 1 : 0xc0000005
Parametr 2 : 0x00000000
Parametr 3 : 0x8f4c3bb8
Parametr 4 : 0x8f4c3790
Spowodowane przez sterownik: ndis.sys
Spowodowane przez adres: ndis.sys+688a6
Opis pliku : Sterownik NDIS 6.20
Nazwa produktu : System operacyjny Microsoft® Windows®
Firma : Microsoft Corporation
Wersja pliku : 6.1.7600.16385 (win7_rtm.090713-1255)
Procesor : 32-bitowy
Adres błędu :
Adres stosu 1 : ndis.sys+68f0a
Adres stosu 2 : ewusbwwan.sys+3a6e
Adres stosu 3 : ewusbwwan.sys+3d7e
Nazwa komputera :
Pełna ścieżka : C:\Windows\Minidump\120912-19890-01.dmp
Liczba procesorów : 2
Wersja główna : 15
Wersja pomniejsza : 7601
Rozmiaru pliku ze zrzutem: 159 376"
I teraz pytanie co to w ogóle oznacza i co to za sterowniki 'ndis.sys"?

Nie muszę chyba dodawać, że wszystkie te plagi występują TYLKO gdy mam podłączony modem z AERO.
Ostatnio zmieniony 09 gru 2012, 21:08 przez bbbb, łącznie zmieniany 1 raz.
bbbb
Początkujący forumowicz
Posty: 18
Rejestracja: 21 lip 2012, 12:56
Lokalizacja: Jastrzębie-Zdrój
Kontakt:

Post autor: bbbb »

Czytając to forum poszedłem za radą jednego z userów i podłączyłem się do laptopa poprzez przedłużacz USB(1 m) i modem sobie leży obok laptopa. I stał się cud!!! Wprawdzie dalej nie mam obiecanych 60 min. ale przynajmniej nie rozłącza mnie co kilka minut. Jest ktoś w stanie wyjaśnić ten fenomen?
centotrentotto
Początkujący forumowicz
Posty: 6
Rejestracja: 12 lis 2012, 22:35
Lokalizacja: Zabki
Kontakt:

Post autor: centotrentotto »

Ja połączyłem modem przez koncentrator USB z własnym zasilaniem i dalej potrafi mnie rozłączać co kilka minut.
Dokonałem za to innego odkrycia - jak mam włączoną jakąś grę na kurniku, to wtedy niemal zawsze dociągam do 60 minut. Jak mnie rozłączy i zapomnę odświeżyć grę, to wtedy niemal zawsze zrywa połączenie przed upływem godziny.
Awatar użytkownika
aerofan
Początkujący forumowicz
Posty: 22
Rejestracja: 11 maja 2012, 12:24
Lokalizacja: Poznań
Kontakt:

Post autor: aerofan »

Heh, ale kombinacje. ;) Ja podłączyłem modem przez przedłużacz USB (sporo ponad pół metra) i położyłem wyżej na półce. Rozłącza jakby trochę rzadziej, ale przynajmniej po rozłączeniu (najczęściej) natychmiastowo łączy (a nie, że nieraz się zawieszało i ani w tę, ani w tę). Przy ściąganiu najczęściej nie rozłącza, ale przy oglądaniu filmiku już tak. ;( Ale już mniej niż przedtem.
Moja ciekawa obserwacja to taka, że nie rozłącza i dociąga do 60 min. przy oglądaniu transmisji live stream.
:P

A ha. Mam trzy wejścia USB w kompie. W pierwszym modem (na karcie Aero) przestał działać po roku - po wymianie kart Sim , w drugim nie działa w ogóle i tylko w trzecim póki co jest "ok".
Ostatnio zmieniony 24 gru 2012, 13:19 przez aerofan, łącznie zmieniany 1 raz.
Prostota jest szczytem wyrafinowania. Leonardo da Vinci
bbbb
Początkujący forumowicz
Posty: 18
Rejestracja: 21 lip 2012, 12:56
Lokalizacja: Jastrzębie-Zdrój
Kontakt:

Post autor: bbbb »

U mnie też jeden port USB szlag trafił podczas używania Aero(tylko), tyle że po ok. miesiącu. Ale mi zostały jeszcze 3.
Awatar użytkownika
aerofan
Początkujący forumowicz
Posty: 22
Rejestracja: 11 maja 2012, 12:24
Lokalizacja: Poznań
Kontakt:

Post autor: aerofan »

Z tym przewodem to był mit. Jak rozłączało, tak rozłącza. W desperacji ostatnio popróbowałem różnych ustawień "na pałę" i działa.

Ustawienia w menu play: Narzędzia --> Opcje --> Sieć
Typ sieci: tylko WCDMA
Zakres: GSM900/GSM1800/WCDMA900/WCDMA2100

Przerywa tylko te planowane 1/h. ;)
Prostota jest szczytem wyrafinowania. Leonardo da Vinci
cpt. Nemo
Stały bywalec
Posty: 385
Rejestracja: 27 gru 2011, 00:14
Lokalizacja: Warszawa Bielany
Kontakt:

Post autor: cpt. Nemo »

aerofan pisze: Ustawienia w menu play: Narzędzia --> Opcje --> Sieć
Typ sieci: tylko WCDMA
Zakres: GSM900/GSM1800/WCDMA900/WCDMA2100
To nie tyle desperacja ile niewiedza.
Przeciez od wymiany kart tu piszeby zeby wymuszac gdzie tylko sie da WCDMA.
Wprawdzie Konstytucja gwarantuje wolność wypowiedzi, ale nie gwarantuje wolności po wypowiedzi...
Awatar użytkownika
aerofan
Początkujący forumowicz
Posty: 22
Rejestracja: 11 maja 2012, 12:24
Lokalizacja: Poznań
Kontakt:

Post autor: aerofan »

Bo jasno trzeba było napisać, tak jak ja to zrobiłem, co trzeba ustawić, aby działało, a nie, że jeden "wymusił", drugi wklei jak to się robi, ale nie wkleił i w sumie nic z tego nie wynikało.

Najbardziej pomógł Aero2owicz
Bo ja akurat eksperymentowałem tylko z wymuszaniem 900MHz i wyłączeniem pozostałych zakresów i jak na razie u mnie to się sprawdziło.
Ale też nie każdy musi wiedzieć na czym to polega.
Prostota jest szczytem wyrafinowania. Leonardo da Vinci
cpt. Nemo
Stały bywalec
Posty: 385
Rejestracja: 27 gru 2011, 00:14
Lokalizacja: Warszawa Bielany
Kontakt:

Post autor: cpt. Nemo »

aerofan pisze: Bo jasno trzeba było napisać, tak jak ja to zrobiłem, co trzeba ustawić, aby działało, a nie, że jeden "wymusił", drugi wklei jak to się robi, ale nie wkleił i w sumie nic z tego nie wynikało.
Ty nie napisales nic jasno. W roznych modemach zapewne to sie roznie robi, a Wacpan taki bardziej asertywny - model modemu zatail, nie podal, niech sie sami domysla :)
Jak ja Ci napisze jak to zrobiolem na E-585 to Ci pewnie za wiele nie pomoze :)
Wprawdzie Konstytucja gwarantuje wolność wypowiedzi, ale nie gwarantuje wolności po wypowiedzi...
Awatar użytkownika
aerofan
Początkujący forumowicz
Posty: 22
Rejestracja: 11 maja 2012, 12:24
Lokalizacja: Poznań
Kontakt:

Post autor: aerofan »

Od początku w temacie jest mowa o problemach z modemami huawei e173-u2 po wymianie kart SIM i w pierwszym poście napisałem, że też taki posiadam. Pozdrawiam.
Prostota jest szczytem wyrafinowania. Leonardo da Vinci
ODPOWIEDZ
  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post