rozłączanie czasem co 5 minut. o co chodzi?

Wszystko na temat sieci Aero2 i usługi bezpłatnego dostępu do internetu BDI. Zasięg, wiadomości, problemy, informacje techniczne, różne pytania. Jak działa BDI, do kiedy będzie działał bezpłatny internet, jak uzyskać kartę, konfiguracja, opinie, testy, problemy techniczne.
Lukas
Początkujący forumowicz
Posty: 20
Rejestracja: 09 gru 2012, 23:25
Lokalizacja: Cegielnia lubelskie
Kontakt:

Post autor: Lukas »

Pisałeś do nich?

Wysyłane z mojego GT-S6500D za pomocą Tapatalk 2
aero2owicz
Często tu zagląda
Posty: 54
Rejestracja: 09 wrz 2012, 12:38
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: aero2owicz »

focus pisze: a teraz u mnie chula i nie tnie :) czyli lekki opierdol jakby na sieć zadziałał :P
u mnie działa całkiem dobrze, ale czasmi zdarza się, że mam problemy z odnowieniem połączenia, dlatego przyłączam się do pytania poprzednika.
lekki opier.., ale kogo? pisałeś gdzieś, dzwoniłeś itp.?
Janusz1945
Początkujący forumowicz
Posty: 10
Rejestracja: 29 lip 2012, 09:41
Lokalizacja: Częstochowa
Kontakt:

Post autor: Janusz1945 »

Ja mam też to samo, bardziej od czasu wymiany karty SIM. Najbardziej wkurza mnie, ze po rozłączeniu trzeba kilka lub kilkanascie razy klikać "Wybierz ponownie" a nawet czasem wyłączać laptop. Modem E1752 podłączony jest bezpośrednio do laptopa. Darowanemu podobno się nie zagląda, więc zmilczę. Chodzi mi o to, że oglądając filmy na Yoy Tubie i np. transmisje z sejmu, co kilka minut następuje buforowanie. Z tego względu zrezygnowałem z oglądania filmów, chociaż chciałbym oglądać przynajmniej kreskówki dla dzieci. Czy to jest normalne? Modem z internetem Playa śmiga.
Ostatnio zmieniony 30 mar 2013, 07:20 przez Janusz1945, łącznie zmieniany 1 raz.
aero2owicz
Często tu zagląda
Posty: 54
Rejestracja: 09 wrz 2012, 12:38
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: aero2owicz »

Janusz1945 pisze: [...] Chodzi mi o to, że oglądając filmy na Yoy Tubie i np. transmisje z sejmu, co kilka minut następuje buforowanie. [...]
Transmisji sejmowych nie oglądam, a jeśli chodzi o youtube, to po ustawieniu najniższej jakości (240p) działa mi płynnie, film można oglądać z reguły bez zacięć. Przy 360p już niestety nie jest tak różowo :(
mazzi
Początkujący forumowicz
Posty: 1
Rejestracja: 04 kwie 2013, 18:37
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: mazzi »

Janusz1945 pisze: Ja mam też to samo, bardziej od czasu wymiany karty SIM. Najbardziej wkurza mnie, ze po rozłączeniu trzeba kilka lub kilkanascie razy klikać "Wybierz ponownie" a nawet czasem wyłączać laptop. Modem E1752 podłączony jest bezpośrednio do laptopa. Darowanemu podobno się nie zagląda, więc zmilczę. Chodzi mi o to, że oglądając filmy na Yoy Tubie i np. transmisje z sejmu, co kilka minut następuje buforowanie. Z tego względu zrezygnowałem z oglądania filmów, chociaż chciałbym oglądać przynajmniej kreskówki dla dzieci. Czy to jest normalne? Modem z internetem Playa śmiga.
Też tak mam!! Fakt, że darowanemu koniowi ..., ale mogło być lepiej. Co ciekawe w święta było idealnie, żadnych rozłączeń poza tymi regulaminowymi, a po rozłączeniu pstryk i znowu działa, słowen: cud, miód i ultramaryna. Ale tak było tylko w święta :(
aero2owicz
Często tu zagląda
Posty: 54
Rejestracja: 09 wrz 2012, 12:38
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: aero2owicz »

mazzi pisze: [...] Co ciekawe w święta było idealnie, żadnych rozłączeń poza tymi regulaminowymi, a po rozłączeniu pstryk i znowu działa, słowen: cud, miód i ultramaryna. Ale tak było tylko w święta :(
U mnie taki "cud" stał się wczoraj. Ostatnimi czasy często zdarzało się tak, że między 18 - 21 mam problemy z ponownym połączeniem, a wczoraj łączyło się super. Co ciekawsze, dzień wcześniej była zupełna porażka, udało mi się podpiąć (modem+router) dopiero po 22-giej. Sam jestem ciekaw jak będzie dzisiaj.

Dodam jeszcze, że łączę się (teoretycznie) nieregulaminowym modemem E173, ale czytając forum oraz wpisy na jdtech.pl, odnowszę wrażenie, że nie ma to większego znaczenia ;)
Ostatnio zmieniony 10 kwie 2013, 09:09 przez aero2owicz, łącznie zmieniany 1 raz.
aero2owicz
Często tu zagląda
Posty: 54
Rejestracja: 09 wrz 2012, 12:38
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: aero2owicz »

aero2owicz pisze: U mnie taki "cud" stał się wczoraj. Ostatnimi czasy często zdarzało się tak, że między 18 - 21 mam problemy z ponownym połączeniem, a wczoraj łączyło się super. Co ciekawsze, dzień wcześniej była zupełna porażka, udało mi się podpiąć (modem+router) dopiero po 22-giej. Sam jestem ciekaw jak będzie dzisiaj.

Dodam jeszcze, że łączę się (teoretycznie) nieregulaminowym modemem E173, ale czytając forum oraz wpisy na jdtech.pl, odnowszę wrażenie, że nie ma to większego znaczenia ;)
Dzisiaj kolejna porcja "cudów", pukam w niemalowane, spluwam przez prawe ramię itd. Cały czas działa, działało też bez żadnych problemów z repołączeniem w godzinach 18 - 21. Czy ktoś jeszcze może potwierdzić, że rzeczywiście od dwóch dni aero2 działa zdecydowanie lepiej? A jeśli nie potwierdzić, to przynajmniej napisać, że nic się nie zmieniło i tylko u mnie jest ten "cud".
Ostatnio zmieniony 10 kwie 2013, 23:39 przez aero2owicz, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
aerofan
Początkujący forumowicz
Posty: 22
Rejestracja: 11 maja 2012, 12:24
Lokalizacja: Poznań
Kontakt:

Post autor: aerofan »

Od dwóch dni także zauważyłem, że łączy tak jak dawniej. Nawet w dzień. Po rozłączeniu regulaminowym natychmiast łączy na nowo i zastanawiałem się czy to tylko u mnie i czy tylko chwilowe. Oby tak działało już do końca albo jeszcze dłużej. ;) Pobiera też z maksymalną prędkością. Może były skargi na Aero. Modem e173u
Prostota jest szczytem wyrafinowania. Leonardo da Vinci
aero2owicz
Często tu zagląda
Posty: 54
Rejestracja: 09 wrz 2012, 12:38
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: aero2owicz »

aerofan pisze: Od dwóch dni także zauważyłem, że łączy tak jak dawniej. Nawet w dzień. Po rozłączeniu regulaminowym natychmiast łączy na nowo i zastanawiałem się czy to tylko u mnie i czy tylko chwilowe. Oby tak działało już do końca albo jeszcze dłużej. ;) Pobiera też z maksymalną prędkością. Może były skargi na Aero. Modem e173u
Już wiadomo o co chodzi:

Wreszcie dobra wiadomość dla wszystkich użytkowników darmowego dostępu do Internetu w Aero2, którzy ostatnio borykali się z problemem przy nawiązywaniu połączenia. Od kilku tygodni nie dawało się nawiązać połączenia za pierwszym razem w godzinach szczytu telekomunikacyjnego, a w niektórych lokalizacjach problem nie znikał przez cały dzień.

Mimo rozszerzenia puli adresów w marcu problem nie zniknął, a w zasadzie wydawał się narastać z każdym dniem – w centrum Warszawy w godzinach szczytu modem musiał wykonać nawet 10-20 prób, zanim nawiązał połączenie z siecią. Wygląda jednak na to, że od 9 kwietnia wieczorem problem został całkowicie rozwiązany przez operatora. Dokładnie w tym czasie Aero2 dodało do puli adresów IP przeznaczonych do obsługi usługi bezpłatnej ponad 12 tysięcy nowych adresów. W tej chwili jednocześnie z BDI może korzystać ponad 33,5 tys. użytkowników. W ten sposób operator za razem rozwiązał problem z nawiązywaniem połączenia i potwierdził wnioski z mojego artykułu wskazujące na to, że właśnie niedobór adresów IP był przyczyną problemów.
[...]


więcej na http://jdtech.pl/2013/04/aero2-koniec-problemow-z-polaczeniami-sa-nowe-adresy-ip.html

Fajnie, mam nadzieję, że przynajmniej przez jakiś czas będzie działało poprawnie. I like it :)
Ostatnio zmieniony 11 kwie 2013, 13:42 przez aero2owicz, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
aerofan
Początkujący forumowicz
Posty: 22
Rejestracja: 11 maja 2012, 12:24
Lokalizacja: Poznań
Kontakt:

Post autor: aerofan »

Nadal nie jest do końca dobrze i są problemy z ponownym połączeniem szczególnie przed południem.
Prostota jest szczytem wyrafinowania. Leonardo da Vinci
ODPOWIEDZ
  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post