Huawei E3131 + Aero2 przestał łączyć

Wszystko na temat sieci Aero2 i usługi bezpłatnego dostępu do internetu BDI. Zasięg, wiadomości, problemy, informacje techniczne, różne pytania. Jak działa BDI, do kiedy będzie działał bezpłatny internet, jak uzyskać kartę, konfiguracja, opinie, testy, problemy techniczne.
joker2222
Początkujący forumowicz
Posty: 1
Rejestracja: 03 paź 2012, 14:11
Lokalizacja: kraków
Kontakt:

Post autor: joker2222 »

Witam. Huaweii E3131+ Aero2 i mały problem. Używam Aero2 od 2 miesięcy cały czas w tej samej konfiguracji, od 2 tygodni mam połączenie z siecią Aero 2 ale komputer pokazuje tylko połączenie lokalne bez dostępu do internetu, liczniki transmisji danych pokazują niewielką ilość danych wysyłanych i prawie zerową odbieranych.
Próbowałem przeinstalowania softu, testowałem modem z kartą play - działa.
Janeo
Początkujący forumowicz
Posty: 11
Rejestracja: 19 wrz 2012, 20:55
Lokalizacja: Wawa
Kontakt:

Post autor: Janeo »

[Huawei 3131]
Aero2 to, przekonałem się, bardzo niestabilna sieć. Np. dokładnie teraz o 22:00 w ogóle nie łączy mi z Aero2 nawet roamingiem z Plusem. Ciągle miga na zielono i basta. Przez Plus_Onlione nie wykazuje Aero2, a próba łączenia ręcznego z Plusem kończy się negatywnie.
Jakby coś na noc wyłączali.
O tej porze zawsze było gorzej niż źle, ale nieraz mi coś wyskakiwało - a teraz głucho.
Sądzę, że wszyscy mają problemy z Aero, ilość wątków o niełączeniu lub łączeniu z łaski jest na forach od liku.
Tak więc nie przejmuj się, spróbuj w ciągu dnia :P .
Ostatnio zmieniony 03 paź 2012, 22:37 przez Janeo, łącznie zmieniany 1 raz.
cpt. Nemo
Stały bywalec
Posty: 385
Rejestracja: 27 gru 2011, 00:14
Lokalizacja: Warszawa Bielany
Kontakt:

Post autor: cpt. Nemo »

Janeo pisze: [Huawei 3131]
Aero2 to, przekonałem się, bardzo niestabilna sieć.
Masz sprzet raczej niestabilny niz siec .
U mnie Aero2 na tablecie chodzi wszedzie stabilnie i doskonale, ale juz na MiFi nie jest tak rozowo. Oczywiscie w ciagu ostatnich dwu dni.
Janeo
Początkujący forumowicz
Posty: 11
Rejestracja: 19 wrz 2012, 20:55
Lokalizacja: Wawa
Kontakt:

Post autor: Janeo »

cpt. Nemo pisze: Masz sprzet raczej niestabilny niz siec.
Nieprawda. Coś tam u nich nie działa, choćby karta :/:
1. Na karcie Aero2: wykrywa wszystkie sieci poza Aero2, a jak chcę wymusić rejestrację na Plusie, to odmawia:

Obrazek

Obrazek

2. Na karcie mBank mobile: łączy się natychmiast w HSPA+:

Obrazek

Więc nie "sprzęt", bo chodzi jak widać idealnie. Może coś z kartą Aero2, ale nie chce mi się wierzyć. Mam ją od sierpnia, od 2 tyg. używam, jeszcze przedwczoraj w porach przedpołudniowych łączyła bezbłędnie, przecież nie mogła się przez 24h samoistnie zepsuć :P .
Ostatnio zmieniony 04 paź 2012, 09:15 przez Janeo, łącznie zmieniany 1 raz.
cpt. Nemo
Stały bywalec
Posty: 385
Rejestracja: 27 gru 2011, 00:14
Lokalizacja: Warszawa Bielany
Kontakt:

Post autor: cpt. Nemo »

przeciez Aero2 zapowiedzialo ze najlepiej ustawic na polaczenie z Plus jesli Aero2 jest niewidoczna i wymusic tryb

http://aero2.pl/aktualnosci-2012-10-03.html
Janeo
Początkujący forumowicz
Posty: 11
Rejestracja: 19 wrz 2012, 20:55
Lokalizacja: Wawa
Kontakt:

Post autor: Janeo »

Nic to nie zmienia poza tym, że ku mojemu zdziwieniu moja karta może podlegać wymianie mimo, że dostałem ją w sierpniu (no, może w lipcu, nie pamiętam).
Reszta jest niejasna, w świetle komunikatu powinienem się ręcznie zarejestrować w Plusie, a NIE MOGĘ (zdjęcie post wyżej).

PS: do dupy z taką siecią
Ostatnio zmieniony 04 paź 2012, 10:53 przez Janeo, łącznie zmieniany 1 raz.
cpt. Nemo
Stały bywalec
Posty: 385
Rejestracja: 27 gru 2011, 00:14
Lokalizacja: Warszawa Bielany
Kontakt:

Post autor: cpt. Nemo »

Janeo pisze: PS: do dupy z taką siecią
przeciez zawsze mozna przejsc do innej, jak ta sie nie podoba...

sprawdziles na ich stronach, czy nie musisz wymienic?
Ostatnio zmieniony 04 paź 2012, 11:34 przez cpt. Nemo, łącznie zmieniany 1 raz.
Janeo
Początkujący forumowicz
Posty: 11
Rejestracja: 19 wrz 2012, 20:55
Lokalizacja: Wawa
Kontakt:

Post autor: Janeo »

Nigdy nie przechodziłem do Aero2.
Mam toto na wszelki wypadek, jak się okazuje na żaden wypadek :/. -->Nie łączy z Plusem.
Nie sprawdzałem na ich stronach czy moja karta jest do wymiany, nie wiem jak to zrobić.
Poszukam jakoś...

EDIT: "Karta SIM Aero2 BDI nie podlega wymianie."
A tak przy okazji, przez chwilę mi zaczęło migać na niebiesko, na chwilę połączyło z Aero2 i następnie znów ZERO... Beznadzieja. Rozumiem, że 2 najbliższe nadajniki mam w odl. 1,5 km, ale mimo słabego sygnału o tej porze tzn. w południe zawsze mi działało, a teraz nie. Twierdzenie o niestabilności sieci podtrzymuję i nie obchodzi mnie, że oni coś tam kombinują z nadajnikami bo dziś 4 października... :/
Ostatnio zmieniony 04 paź 2012, 12:22 przez Janeo, łącznie zmieniany 1 raz.
cpt. Nemo
Stały bywalec
Posty: 385
Rejestracja: 27 gru 2011, 00:14
Lokalizacja: Warszawa Bielany
Kontakt:

Post autor: cpt. Nemo »

A podtrzymuj sobie :}

Kilku osobom nie dziala, lub slabo dziala - Pozostale tysiace nie maja problemow, dlatego pozwolisz, ze niezbyt sie przejme Twoja opinia bo u mnie i u moich znajomych wszystko smiga. Prawda ze po wymianie karty na jednym urzadzeniu musialem sie pobawic ustawieniami, lecz na Tablecie dzialalo caly bczas OK bez zadnych zmian. Na tej podstawie twierdze ze to niektore urzadzenia sa mniej kumate lub ich uzytkownicy, karty lub sieci bym za bardzo nie winil.
Prawda ze Aero userom zycia nie ulatwia, ale tez i nie ma takiego obowiazku, po prostu w ten sposob buduje brak zaufania do siebie, co im sie czkawka za dwa lata moze odbic.
Natomiast w Warszawie i okolicach siec smiga bez problemow w tej chwili.
Janeo
Początkujący forumowicz
Posty: 11
Rejestracja: 19 wrz 2012, 20:55
Lokalizacja: Wawa
Kontakt:

Post autor: Janeo »

Pozostale tysiace nie maja problemow [...] u mnie i u moich znajomych wszystko smiga.
Ty to masz znajomości :rolleyes:
Natomiast w Warszawie i okolicach siec smiga bez problemow w tej chwili.
Noo, peewnie, w tej chwili ... aktualnie przebywam Warszawa, okolice róg Grójeckiej/Korotyńskiego :D
Ja też nie miałem problemów jeszcze przedwczoraj. Zresztą Aero2 zaczął wreszcie po paru godzinach działać jak przedtem, czyli słabo (co zrozumiałe w mojej lokalizacji). Możesz mnie więc zapisać do swojej wielotysięcznej listy.

EDIT:
twierdze ze to niektore urzadzenia sa mniej kumate lub ich uzytkownicy
Z tym się całkowicie zgodzę :)
Ostatnio zmieniony 04 paź 2012, 14:33 przez Janeo, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ
  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post