Anteny

Polecane modemy i routery do Aero2. Używanie smartfonów i tabletów z Aero2. Sterowniki, opinie, problemy techniczne, porady.
airlive
Często tu zagląda
Posty: 46
Rejestracja: 28 wrz 2011, 17:10
Lokalizacja: Kielce
Kontakt:

Post autor: airlive »

Kicarz pisze: Aero bez żadnej anteny, na 15% sygnału śmiga z maksymalnym spidem i udowadnia, że 256kb/s to często dużo więcej niż 7,2Mbita.
Tym zdaniem aero powinno się reklamować. Dobre!

; )
Nokia 5800 XM | Sierra Wireless AirCard USB 307 | Huawei E3131-s2 + Asus RT-N10U (tomato by Shibby)
Awatar użytkownika
szymon384
Często tu zagląda
Posty: 46
Rejestracja: 28 wrz 2011, 14:57
Lokalizacja: Wincentów woj mazowieckie
Kontakt:

Post autor: szymon384 »

dokładnie tak jak na zupełnie darmowy net rewelacja
tomek1974
Często tu zagląda
Posty: 29
Rejestracja: 27 wrz 2011, 19:22
Lokalizacja: kłodawa
Kontakt:

Post autor: tomek1974 »

Aero z moich obserwacji wynika że bardzo ważny jest porządny kabel a antena trzeba dobierać do częstotliwości i jak masz atk20 to musi działać a że się buja to nic nie przeszkadza.Jak będziesz zakładał kabel to całą puszkę zalej silikonem to wtedy nie będzie wrażliwa na wilgoć czyli deszcz u mnie nie ma znaczenia czy pada czy wieje zawsze jest tak samo nieraz łącze trzyma godzinę a nieraz kilka sekund.Jeszcze dla mnie jest za wolny i mało z niego korzystam jak będzie 512 to bardziej będzie mi się podobać.
aero
Stały bywalec
Posty: 409
Rejestracja: 11 sty 2012, 10:19
Lokalizacja: Internet
Kontakt:

Post autor: aero »

Kicarz, ja mam ATK-20 też, tylko bez kabla, syntyzatora i płytki, która powinna być, mi sprzedali starszą wersje anteny, która zalegała im w magazynach.
ATK-20 nie miałem gdzie zamontować, to stabilną drewnianą tyczke zrobiłem 10m i po nastawieniu anteny zasięg był dobry Aero2 70%. Na zwykłym GSM cuda się działy, nadajniki o mniejszym zasięgu łapało mi z daleka, zamiast o mocniejszym sygnale z bliska pomimo ustawienia anteny.
Druga sprawa to chwieje się ta antena jak wiatr zawieje bardzo.
Ja wiem, że są różne mocowania, maszty, ale to już niestety koszta.
Panel 17dBi z Cybertecha do Aero2 używałem, nie ma mowy o bujaniu przez wiatr, ale zasięg 38-45% jest mi wystarczający na samym E353u-2 do korzystania z BDI.
Antena choć nie na to pasmo co trzeba, ładnie ściąga 1800 - 2100 MHz.

tomek1974, nie wiem czy jest sens się bawić bez odpowiednich narzędzi i doświadczenia, jak już na 900 MHz to wziąłbym tą 24dBi metrową z Cybertecha zaryzykował.
Ostatnio zmieniony 19 sty 2012, 22:47 przez aero, łącznie zmieniany 1 raz.
tomek1974
Często tu zagląda
Posty: 29
Rejestracja: 27 wrz 2011, 19:22
Lokalizacja: kłodawa
Kontakt:

Post autor: tomek1974 »

Nie chciałem się wcześniej chwalić ale od dwóch tygodni internet działa wzorcowo ,nie rwie się i można w końcu coś obejrzeć np; na youtube. A najlepsze to to że nic nie zrobiłem, co to mogło się stać???
Marek
Często tu zagląda
Posty: 37
Rejestracja: 31 gru 2011, 16:00
Lokalizacja: Gliwice
Kontakt:

Post autor: Marek »

A gdzie masz taką rewelację?
SW-319 U,SE-Vivaz :huh:
hanysek81
Początkujący forumowicz
Posty: 17
Rejestracja: 10 lut 2012, 14:43
Lokalizacja: Czyżowice
Kontakt:

Post autor: hanysek81 »

Jaką antenę polecacie do Huawei E3131? Na dworze mam zasięg 19%, w domu 0% :/ na dachu nie zdążyłem sprawdzić, bo jak dziś odpaliłem laptopa to zaczął padać grad :/
tomek1974
Często tu zagląda
Posty: 29
Rejestracja: 27 wrz 2011, 19:22
Lokalizacja: kłodawa
Kontakt:

Post autor: tomek1974 »

Marek mój nadajnik jest w Kole mam do niego 24km(w linii prostej). hanysek81 ja mam antenę ATK-20 i 10m kabla no i jakoś to działa.Może się mylę ale moje uwagi są takie na krótki odcinek od nadajnika to panelową na długi dipolową.
aero
Stały bywalec
Posty: 409
Rejestracja: 11 sty 2012, 10:19
Lokalizacja: Internet
Kontakt:

Post autor: aero »

hanysek81 pisze: Jaką antenę polecacie do Huawei E3131? Na dworze mam zasięg 19%, w domu 0% :/ na dachu nie zdążyłem sprawdzić, bo jak dziś odpaliłem laptopa to zaczął padać grad :/
ATK-20 firmy Dipol.
http://www.dipol.com.pl/antena_gsm_20-elementowa_atk_20-850-960_mhz__10_m_przewodu__gniazdo_fme_A7026.htm
Ostatnio zmieniony 21 kwie 2012, 22:00 przez aero, łącznie zmieniany 1 raz.
hanysek81
Początkujący forumowicz
Posty: 17
Rejestracja: 10 lut 2012, 14:43
Lokalizacja: Czyżowice
Kontakt:

Post autor: hanysek81 »

Taką mam już od 4.04 i zasięg maksymalnie na 24%. Generalnie zasięg mam zawsze pomiędzy 16 - 24 %
ODPOWIEDZ
  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post