Anteny

Polecane modemy i routery do Aero2. Używanie smartfonów i tabletów z Aero2. Sterowniki, opinie, problemy techniczne, porady.
aero
Stały bywalec
Posty: 409
Rejestracja: 11 sty 2012, 10:19
Lokalizacja: Internet
Kontakt:

Post autor: aero »

hanysek81 pisze: Taką mam już od 4.04 i zasięg maksymalnie na 24%.
To słabo, ja jak ją miałem (bez płytki w środku) to zasięg miałem ok. 64% z nadajnika Aero2 oddalonego o 8 km.
Antena była umocowana na 10m rurce w polaryzacji pionowej, trzeba było ją wycelować wprost w stronę BTS-a by uzyskać dobry zasięg.
Zdjąłem ją i założyłem panel 17 dBi Cybertech UMTS 2100, zasięg łapie mniej UMTS 900 bo ok. 51%, ale za to się nie chwieje w ogóle i wykierować w nadajnik łatwiej.
Ostrzegali mnie ze znanego forum bezprzewodowego, że używanie anteny na inne pasmo, może spowodować upalanie się końcówki mocy anteny w modemie, ale ja używam pół roku tej anteny z Huawei E353u-2 na UMTS 900 i nic się nie dzieje.
Sprawdź wtyk od kabla antenowego (wkręć na siłę) a także konektor sprawdź i wejście antenowe w modemie.
Ja tylko mogę powiedzieć, że miałem Huawei E173u-2 rok temu i miałem zasięg a po pewnym czasie bardzo znikomy, okazało się, że uszkodziłem wejście antenowe CRC9 w modemie poprzez kilkukrotne wciskanie na siłę konektora.
Urwała się złota blaszka i już antena nie działa w 100%.
Ostatnio zmieniony 25 kwie 2012, 17:32 przez aero, łącznie zmieniany 1 raz.
Donvito
Początkujący forumowicz
Posty: 8
Rejestracja: 19 mar 2012, 16:34
Lokalizacja: Zybułtowo
Kontakt:

Post autor: Donvito »

Mam takie pytanie jeżeli BDI zmieni częstotliwości za 2 lata to czy te anteny od dipola atk-20 będą działały czy będzie trzeba nowe dokupić ??
Ostatnio zmieniony 26 kwie 2012, 18:15 przez Donvito, łącznie zmieniany 1 raz.
aero
Stały bywalec
Posty: 409
Rejestracja: 11 sty 2012, 10:19
Lokalizacja: Internet
Kontakt:

Post autor: aero »

Zawsze coś tam działać będzie.
Ja na przykład mam panel 17 dBi Cybertech na UMTS 2100 a używam na UMTS 900 i też ładnie łapie.
Trzeba kupić to pojęcie względne.
Nikt cie do niczego nie zmusza, jeśli ATK-20 będzie ci działać na nowym paśmie tak, że to wystarczy Ci do użytkowania to nie musisz kupować nowej anteny, po co wydawać pieniądze.
Ostrzegają spece bezprzewodowi, że jak się używa anteny na inne pasmo niż na takie jakie jest przeznaczona, to może się upalić końcówka mocy anteny w modemie.
Ja mogę natomiast śmiało powiedzieć, że używam powyższej anteny na niekonkretne pasmo już pół roku i wszystko działa tak jak od nowości, nic się nie upaliło.
hanysek81
Początkujący forumowicz
Posty: 17
Rejestracja: 10 lut 2012, 14:43
Lokalizacja: Czyżowice
Kontakt:

Post autor: hanysek81 »

Dziś bez żadnej mojej ingerencji mam zasięg 41 - 49% zatem około dwa razy więcej niż dotychczas. Weszłem na stronkę http://mapa.btsearch.pl/ sprawdzić, czy w mojej okolicy jest jakiś nowy BTS. Okazało się, że nie ma, ale aktualizacja mapy jest z dnia 10.04.2012.
Donvito
Początkujący forumowicz
Posty: 8
Rejestracja: 19 mar 2012, 16:34
Lokalizacja: Zybułtowo
Kontakt:

Post autor: Donvito »

Zestawik kupiony (e3131+atk20+15mkabla+ przejściówka, całość około 260 zł) dzisiaj zamontowany na dachu 2-piętrowego bloku, wszystko działa pieknie. Sygnał na poziomie 52-54%. Odległość od nadajnika 12 km w lini prostej. Podejrzewam że atk-10 wystarczyłaby ale różnica w cenie nieduża, polecam :)
aero
Stały bywalec
Posty: 409
Rejestracja: 11 sty 2012, 10:19
Lokalizacja: Internet
Kontakt:

Post autor: aero »

Taka mała uwaga, nie mogłeś kupić 10m kabla?
Im krótszy kabel, tym mniejsze straty dBm.
Maksymalna długość kabla antenowego powinna wynosić max. 10m, gdyż uzyskany zasięg + straty dBm, są jeszcze do przyjęcia.
Ostatnio zmieniony 04 maja 2012, 19:52 przez aero, łącznie zmieniany 1 raz.
Donvito
Początkujący forumowicz
Posty: 8
Rejestracja: 19 mar 2012, 16:34
Lokalizacja: Zybułtowo
Kontakt:

Post autor: Donvito »

Niestety mieszkam na parterze więc min te 15 m, troche kombinacji z tym było tzn kabel jest puszczony przez okno bo 15 m to za mało, a jedynie do komina starczało kabla, dachu papy nikt nie da dziurawić. Pozatym to jest rozwiązanie tymczasowe na jakieś 3 miesiące. Ale uzyskany sygnał jest chyba ok?? Przecież niektórzy piszą że już od 15% można spokojnie korzystać. Teraz tylko czekać na przyspieszenie do 512 kb/s.
aero
Stały bywalec
Posty: 409
Rejestracja: 11 sty 2012, 10:19
Lokalizacja: Internet
Kontakt:

Post autor: aero »

Sygnał masz dobry, ja jak jeszcze miałem tą antenę, to z 10m kabla z nadajnika Aero2 oddalonego o 8 km łapało mi zasięg ok. 65% teren wiejski sady, lasy, pagórki.
W HSPA+ nawet przy słabym zasięgu uzyskasz te 512 kb/s więc nie martw się. :)
Ostatnio zmieniony 04 maja 2012, 19:57 przez aero, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Aguero
Często tu zagląda
Posty: 41
Rejestracja: 06 lis 2012, 09:43
Lokalizacja: Baranów
Kontakt:

Post autor: Aguero »

Witam jaka jest najlepsza antena do Odbioru Aero2? Ja mieszkam w Baranów powiat Puławski Woj.Lubelskie i chyba najbliższy nadajnik w Rykach jakies 18 km. Wczoraj dostałem karte ale wiadomo ze nie mam szans sie połaczyc. Czy z Antena bede miał jakies szanse na połaczonie?

Czy jest szansa na połaczenie?
Jak tak to jaka najlepsza Antena?
grzech1991
Stały bywalec
Posty: 289
Rejestracja: 05 mar 2012, 12:52
Lokalizacja: Częstochowa
Kontakt:

Post autor: grzech1991 »

ATK-20, ale musiał byś wyliczyć profil terenowy. Do tego nie ma 100% pewności.
Obrazek Obrazek
ODPOWIEDZ
  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post