Huawei E173u-2 (E173u2) - zmiana dashboardu i firmware [fw]

Polecane modemy i routery do Aero2. Używanie smartfonów i tabletów z Aero2. Sterowniki, opinie, problemy techniczne, porady.
aero2
Początkujący forumowicz
Posty: 12
Rejestracja: 28 wrz 2011, 18:51
Lokalizacja: vava
Kontakt:

Post autor: aero2 »

slan pisze:
aero2 pisze:
slan pisze: Ryzyko jest niewielkie w porównaniu z zyskiem - modem dopiero teraz tak naprawdę zaczyna działać - nie tylko lepiej współpracuje z siecią i Mobile Partnerem - od razu miga niebieską diodą, rejestrując się samoczynnie w sieci i wskazując poziom sygnału (bez potrzeby wymuszania połączenia)
Czy to oznacza że wgrałeś ten firmware z linku spineckiego? I jest lepiej?
Dokładnie tak!
Nie ma porównania, prawda? :)
Najważniejsza dla mnie zmiana z aero2 to niebieska lampka z automatu a nie po połączeniu/rozłączeniu przez MP (stan "niebieska migająca" utrzymywał się przez pół minuty po rozłączeniu a potem szedł w zieloną) teraz niebieska świeci jak ta lala :D i pokazuje kreski zasięgu na MP bez połączenia.

Chyba się wezmę i napiszę tutoriala jak szybko i bezboleśnie zrobić tuning huawei e173u-2 :P

Może któryś z userów podałby link ale nie do chomika dla dashboardu z wgranymi APN dla różnych sieci i z wstępnie ustawionym aero2 jako domyślny APN, oraz innymi przydatnymi modyfikacjami.
MODEM: HUAWEI E173U-2 z Play
FIRMWARE: 11.126.85.00.209
DASHBOARD: Win 16.001.06.01.503A full lesiolo MODED
Birkoff
Początkujący forumowicz
Posty: 10
Rejestracja: 04 paź 2011, 12:42
Lokalizacja: Mazowsze
Kontakt:

Post autor: Birkoff »

Polecam temat: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=25692
Huawei Dashboard Tool - archiwum zawiera:
Huawei Dashboard ToolBox v1.0.1 - program do przerabiania obrazu ISO na plik instalacyjny EXE oraz do robienia kopii jak i bezpośredniego wgrywania iso na modem.
Huawei Dashboard Tool v0.0.1.0 - przerabia iso na plik instalacyjny.

Dashboard:
Wersja A po wykryciu modemu automatycznie uruchamia Mobile Partnera. W Windowsie 7 można wyłączyć auto uruchamianie MP przez odinstalowanie w katalogu Mobile Partner\AutoRun\unistall.
Brak litery, bez auto uruchamiania.
Archiwa zawierają plik instalacyjny i iso:
Win 16.001.06.01.503 full lesiolo
Win 16.001.06.01.503A full lesiolo

PS. aero2 włącz PW, to odpiszę Ci na wiadomość.
Piotr(TM)
Początkujący forumowicz
Posty: 6
Rejestracja: 03 paź 2011, 23:03
Lokalizacja: Gliwice
Kontakt:

Post autor: Piotr(TM) »

W końcu się zdecydowałem (modem na gwarancji) i przeflashowałem mój E173u-2 wersję z firmwarem 11.126.16.05.264, nowy firmware to ten z bez kabli czyli 11.126.85.00.209. Potwierdzam z kartą Aero2 działa lepiej, (wcześniej nie logował się do sieci i działał tylko tryb NDIS) z innymi kartami nie zauważyłem różnicy. Gniazdo anteny aktywne. No i najciekawsza rzecz, wcześniej defultowo były zablokowane funkcje voice, po flashu się odblokowały :-))). Wniosek z tego taki że problemy z E173u-2 nie wynikają z blokady TS11 czy też błędów w sterach, ale są wynikiem błędów w firmware. Może celowych błędach, Play chyba nie bardzo jest zainteresowany tym żeby ich modem był wykorzystywany u konkurencji, zwłaszcza darmowej :-).
Awatar użytkownika
slan
Początkujący forumowicz
Posty: 14
Rejestracja: 12 paź 2011, 22:42
Lokalizacja: Zawiercie
Kontakt:

Post autor: slan »

Piotr(TM) pisze: Gniazdo anteny aktywne.
Cieszę się, że zaczyna się potwierdzać moja teoria "antenowa" - jakubd nie do końca był przekonany. Uważam, że firmware nie ma żadnego związku z anteną zewnętrzną, która albo jest podłączana równolegle, albo przełączana w gnieździe, po wetknięciu wtyku. Brak działania zewnętrznej anteny, moim zdaniem, świadczy albo o uszkodzeniu gniazda (lub jego niepodłączeniu wewnątrz, na druku) albo o bylejakiej antenie (sam taką posiadam) lub antena nie jest na to pasmo.
Play chyba nie bardzo jest zainteresowany tym żeby ich modem był wykorzystywany u konkurencji, zwłaszcza darmowej :-).
Niby tak, ale z drugiej strony brak SIM-locka (czy też NETWORK-locka) też o czymś świadczy :)
Ostatnio zmieniony 14 paź 2011, 19:46 przez slan, łącznie zmieniany 1 raz.
jakubd
Stały bywalec
Posty: 490
Rejestracja: 08 lip 2011, 17:31
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: jakubd »

Spokojnie - ja tylko "sprawdzam" - wolę nie informować o czymś, co nie jest w 100% bezpieczne i pewne.
airlive
Często tu zagląda
Posty: 46
Rejestracja: 28 wrz 2011, 17:10
Lokalizacja: Kielce
Kontakt:

Post autor: airlive »

jakubd pisze: Spokojnie - ja tylko "sprawdzam" - wolę nie informować o czymś, co nie jest w 100% bezpieczne i pewne.
Poza tym co model - choćby ten sam, to inne opinie/doświadczenia... nawet, gdy chodzi o modele "bezproblemowe".
Jednym chodzi "jak ta lala", drugim już nie...
aero2.pl pisze: Jednocześnie informujemy, że nie mamy możliwości sprawdzenia wszystkich dostępnych na rynku terminali i wersji oprogramowania w nich zainstalowanego.
Kolejnymi elementami wpływającymi na możliwość korzystania z Bezpłatnego Dostępu do Internetu w zakresie opisanym w Regulaminie są:
- rodzaj sprzętu komputerowego do którego podłączony jest terminal
- rodzaj i wersja oprogramowania zainstalowanego na ww. sprzęcie.
Nokia 5800 XM | Sierra Wireless AirCard USB 307 | Huawei E3131-s2 + Asus RT-N10U (tomato by Shibby)
Awatar użytkownika
slan
Początkujący forumowicz
Posty: 14
Rejestracja: 12 paź 2011, 22:42
Lokalizacja: Zawiercie
Kontakt:

Post autor: slan »

jakubd pisze: Spokojnie - ja tylko "sprawdzam" - wolę nie informować o czymś, co nie jest w 100% bezpieczne i pewne.
I bardzo dobrze! Ja również wolę najpierw się upewnić, zwłaszcza tam, gdzie istnieje jakieś ryzyko. W tym przypadku jednak sprawa od początku wydawała mi się dziwna. Szkoda, że nie mam żadnej dobrej anteny; ta, którą posiadam (ACTE-A-GSM-3G-M-10-3-CRC9) teoretycznie pokrywa całe pasmo: 800-970/1710-2150, ale, podłączona do dowolnego modemu, nie daje absolutnie nic, nie mogę więc nic potwierdzić praktycznie. Dlatego starałem się podejść do tematu "zdroworozsądkowo" oraz zgodnie z nabytą wiedzą (i nie jest to jakaś filozofia :) ). Mam nadzieję, że się nie mylę. Czas pokaże...
wzab
Początkujący forumowicz
Posty: 2
Rejestracja: 16 paź 2011, 19:07
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: wzab »

Mogę potwierdzić, że po upgradzie firmware'u do wersji podesłanej przez użytkowanika Spineckiego, modem E173-u2 działa bez problemu z wrześniową kartą Aero2 z Linuksem przez PPP.
Oryginalny firmware działał tylko przez NDIS, więc trzeba było używać specjalnych skryptów (np. takich jak moje: http://groups.google.com/group/alt.sources/browse_thread/thread/63c099db917b2c33 ).
Teraz jestem w stanie nawiązać połączenie przez standardowego Network Managera w Debianie (zapewne w innych dystrybucjach będzie podobnie).
Sprawdziłem to na dwóch egzemplarzach E173-u2 - oba działają teraz idealnie.
--
Pozdrawiam,
WZab
jakubd
Stały bywalec
Posty: 490
Rejestracja: 08 lip 2011, 17:31
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: jakubd »

Dobra, przekonaliście mnie. Przetestowałem samodzielnie i przygotowałem instruktaż na swoim blogu.
Jeżeli macie jakieś uwagi do niego (kogoś pominąłem w podziękowaniach?) to dajcie znać.
Ostatnio zmieniony 21 lut 2014, 22:19 przez spinecki, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
slan
Początkujący forumowicz
Posty: 14
Rejestracja: 12 paź 2011, 22:42
Lokalizacja: Zawiercie
Kontakt:

Post autor: slan »

Przeczytałem, nawet pozwoliłem sobie dodać w komentarzach drobną uwagę. Nie jestem bowiem pewien, czy pozostawienie karty SIM wewnątrz modemu podczas zmiany firmware-u jest do końca bezpieczne (różne opinie).
Wracając do instruktażu: bardzo fajny, dokładny opis :)
ODPOWIEDZ
  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post