Huawei E173u-2 (E173u2) - zmiana dashboardu i firmware [fw]

Polecane modemy i routery do Aero2. Używanie smartfonów i tabletów z Aero2. Sterowniki, opinie, problemy techniczne, porady.
Awatar użytkownika
szymon384
Często tu zagląda
Posty: 46
Rejestracja: 28 wrz 2011, 14:57
Lokalizacja: Wincentów woj mazowieckie
Kontakt:

Post autor: szymon384 »

dziękuje za sugestie spinecki problem już rozwiązany modem śmiga jak należy tylko słaby sygnał mam w domu muszę pomyśleć nad antenką zewnętrzną co byś polecił ........
spinecki
Często tu zagląda
Posty: 209
Rejestracja: 14 lip 2011, 10:24
Lokalizacja: Warszawa, Praga-Południe
Kontakt:

Post autor: spinecki »

Polecilbym dzial forum z antenkami ;)
Ja mam 9% sygnalu i nie ma to wplywu na pingi i predkosc.
MODEM: HUAWEI E173U-2 z Play FIRMWARE: 11.126.85.00.209
ROUTER: EDIMAX 3G-6200n FIRMWARE: 2.24p
Awatar użytkownika
szymon384
Często tu zagląda
Posty: 46
Rejestracja: 28 wrz 2011, 14:57
Lokalizacja: Wincentów woj mazowieckie
Kontakt:

Post autor: szymon384 »

ale u mnie w domu to sygnał jest 0% ale mimo to udaje się nawiązać połączenie ale z internetu nie da się korzystać na dworze 18-28% wiec działa ok dlatego muszę zastosować jakąś antenę zewnętrzną
Awatar użytkownika
szymon384
Często tu zagląda
Posty: 46
Rejestracja: 28 wrz 2011, 14:57
Lokalizacja: Wincentów woj mazowieckie
Kontakt:

Post autor: szymon384 »

a wiec modem Huawei E173U-2 oferowany Play Online 129 zł
kilka modyfikacji zmiana firmware wg opisów na forum ponadto dashboard od lesia
http://chomikuj.pl/lesiolo/Modemy+GSM polecam i śmiga troszkę słaby zasięg ale mieszkam ok 18 km od bts
wiec te 10-20% nie jest źle wkrótce dołożę antenkę i będzie idealnie narazie jest tak
Obrazek

i nie narzekam polecam to rozwiązanie z modemem z Play Online :angel:
podziękowania dla jakubd, spinecki, oraz lesiolo po prowadziliście mnie przez ta ciężka drogę do darmowego internetu za rączkę dzięki
Ostatnio zmieniony 24 lis 2011, 18:54 przez szymon384, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
slan
Początkujący forumowicz
Posty: 14
Rejestracja: 12 paź 2011, 22:42
Lokalizacja: Zawiercie
Kontakt:

Post autor: slan »

To może jeszcze ode mnie 3 grosze :)

Modem E173u-2 bardzo fajnie działa (zwłaszcza po aktualizacji firmware) zarówno z Windą jak i z Linuksem. Współpracuje także z routerami 3G, w tym z Pentagramem P6367 - niestety, w tym przypadku nie działa automatyczne wznawianie połączeń - w praktyce co godzinę trzeba restartować router :(
vistamaster
Często tu zagląda
Posty: 65
Rejestracja: 29 paź 2011, 10:21
Lokalizacja: Sosnowiec
Kontakt:

Post autor: vistamaster »

slan pisze:w praktyce co godzinę trzeba restartować router :(
Oczywiście można to zrobić pół-automatycznie (w Windows).
Pół-automatycznie dlatego, że trzeba kliknąć jedną ikonkę na pulpicie.

A w Linuksie pewnie też da radę, ponieważ JDownloader jest prawie na wszystkie OS-y.
http://jdownloader.org/download/index

Przepis:
1. Instalujemy program JDownloader.
2. Ustawiamy parametry dotyczące konfiguracji rozłączania routera w programie JDownloader:
- IP adres routera, hasło i login administratora routera,
- tworzymy nowy skrypt (nagrywamy) rozłączania routera lub ściągamy gotowy z internetu przy pomocy Google dla naszego modelu routera
- tworzymy ikonkę na pulpicie z przykładowym poleceniem:

Kod: Zaznacz cały

C:\Program Files\JDownloader\JDownloader.exe -r
Można też zrobić automatycznie - przykładowo:
Harmonogram zadań > Nowe zadanie > "C:\Program Files\JDownloader\JDownloader.exe -r" > wyzwalacz: wykonuj zadanie co godzinę
Awatar użytkownika
slan
Początkujący forumowicz
Posty: 14
Rejestracja: 12 paź 2011, 22:42
Lokalizacja: Zawiercie
Kontakt:

Post autor: slan »

Niestety, vistamaster, tak nie zadziała. Nie tu leży problem. Restart, o którym pisałem nie jest programowy. TRZEBA wyłączyć i ponownie włączyć zasilanie routera. TYLKO podczas inicjalizacji, po rozpoznaniu modemu przez router, następuje połączenie. Rozłączenie, wywołane w jakikolwiek sposób: czy to przez Aero, czy na skutek np. słabego sygnału, nie zestawi się ponownie :|
Ostatnio zmieniony 27 lis 2011, 19:34 przez slan, łącznie zmieniany 1 raz.
vistamaster
Często tu zagląda
Posty: 65
Rejestracja: 29 paź 2011, 10:21
Lokalizacja: Sosnowiec
Kontakt:

Post autor: vistamaster »

Z tego co mi wiadomo, każdy router ze strony administracyjnej www routera ma dwie dostępne opcje dla administratora:
- reconnect (połączenia)
- restart (routera) lub reboot lub jakaś inna nazwa

Opcja druga odpowiada dokładnie fizycznemu wyłączeniu i włączenia routera na nowo.
Opcja reconnect niekoniecznie może zadziałać z Aero2.

Tworząc skrypt dla JDownloader'a, wybieramy to co chcemy, jeśli chcemy restart/reboot to taki skrypt sobie tworzymy.

Oczywiście to tylko teoria, a w życiu może być różnie.
Awatar użytkownika
slan
Początkujący forumowicz
Posty: 14
Rejestracja: 12 paź 2011, 22:42
Lokalizacja: Zawiercie
Kontakt:

Post autor: slan »

Tak by się mogło wydawać, ale w tym przypadku tak nie jest, niestety.
Restart routera nie jest równoznaczny z wyłączeniem zasilania.

Mam już informację (czekam jedynie na potwierdzenie), że P6367 z firmware-m firmy Tenda współpracuje prawidłowo z E173u-2, tzn. działa reconnect. Kiedy tylko otrzymam potwierdzenie, napiszę.
PowerGo
Początkujący forumowicz
Posty: 15
Rejestracja: 18 gru 2011, 15:17
Lokalizacja: Podkarpacie
Kontakt:

Post autor: PowerGo »

Witam. Rozumiem, że po zmianie oprogramowania w E173-u2 będę mógł bez problemu korzystać zamiennie z Karty Play Online (starter 1GB który był wraz z modemem) oraz AERO2?
ODPOWIEDZ
  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post