Nokia 5800 - Aero2 działa.

Polecane modemy i routery do Aero2. Używanie smartfonów i tabletów z Aero2. Sterowniki, opinie, problemy techniczne, porady.
adamf
Początkujący forumowicz
Posty: 3
Rejestracja: 05 sty 2012, 06:21
Lokalizacja: GDN
Kontakt:

Post autor: adamf »

Cześć,
niedawno otrzymałem kartę i dokładnie ten sam problem mam z moją n5800 co Romulus - niestety nie miałem jeszcze okazji sprawdzić karty w innym urządzeniu bo nie mam pod ręką takowego.
Również jestem z Gdańska - ale mam nadzieję ,że problemem nie są nadajniki :)
Jeśli jest taka opcja może ktoś inny mający n5800 sprawdziłby czy ma podobne problemy na nowej karcie w innej lokalizacji?
Romulus
Początkujący forumowicz
Posty: 3
Rejestracja: 04 sty 2012, 07:23
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Post autor: Romulus »

Przez parę dni sprawdzałem działanie karty SIM ( tej od mojej Nokii 5800XM ) na modemie Huawei E353U-2 ( od Play ). Wszystko działało bez problemu, parametry transmisji zachowane. Nic nie zrywało. Chyba więc nie nadajniki w Gdańsku, ale coś w ustawieniach Nokii nie tak. Może JakubD coś pomoże, albo jakiś inny użytkownik. Bardzo na to liczę. Pozdrawiam.
adamf
Początkujący forumowicz
Posty: 3
Rejestracja: 05 sty 2012, 06:21
Lokalizacja: GDN
Kontakt:

Post autor: adamf »

Ja ze swojej strony dodam, że robiłem fabryczny reset aby sprawdzić ustawienia telefonu i to też nie pomogło :(
vistamaster
Często tu zagląda
Posty: 65
Rejestracja: 29 paź 2011, 10:21
Lokalizacja: Sosnowiec
Kontakt:

Post autor: vistamaster »

Nokie to doskonałe telefony... do standardowego GSM, ale nie do nowych technologii jak np. UMTS 900MHz.

Ze swej strony dodam, że w miejscu w którym Samsung Avila kompletnie nie łapie mi zasięgu GSM sieć T-Mobile, Nokia 3510i bezproblemowo się łączy.
Romulus
Początkujący forumowicz
Posty: 3
Rejestracja: 04 sty 2012, 07:23
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Post autor: Romulus »

Witam. Pragnę przypomnieć, że u mnie problemy zaczęły się po udostępnieniu nadajników Aero2 dla Plusa. Tu podejrzewam, że coś się wydarzyło złego, ale to tylko przypuszczenie. Do tamtego momentu moja Nokia 5800XM pracowała przez ca. 2 miesiące bez zarzutu ( na tym samym firmware ). Byłem bardzo zadowolony, szkoda, że minęło.
pozdrawiam
alveos
Początkujący forumowicz
Posty: 3
Rejestracja: 12 sty 2012, 11:07
Lokalizacja: Katowice
Kontakt:

Post autor: alveos »

Witam,
Mam Sony Ericsson Vivaz. Konfiguracje robie tak jak na tutorialu, lecz gdy chce wybrac siec to pisze brak dostepu po kliknieciu na aero2 ;/ Czemu tak jest?
aero
Stały bywalec
Posty: 409
Rejestracja: 11 sty 2012, 10:19
Lokalizacja: Internet
Kontakt:

Post autor: aero »

Vivaz nie jest zgodnym urządzeniem Kategorii 10 i Aero2 ma prawo blokować karty logujące się z takich terminali, tak jak określa to ich regulamin na stronie.
Ostatnio zmieniony 12 sty 2012, 14:00 przez aero, łącznie zmieniany 1 raz.
cpt. Nemo
Stały bywalec
Posty: 385
Rejestracja: 27 gru 2011, 00:14
Lokalizacja: Warszawa Bielany
Kontakt:

Post autor: cpt. Nemo »

Ma prawo tez nie odpowiadac na maile i telefony ?
Cos Ty taki przemadrzaly jak sobie doskonale zdajesz sprawe ze ten ich "regulamin" to tylko kolejne niczym nie uzasadnione narzedzie represji za to ze ktos sie osmielil poprosic o darmowy internet
airlive
Często tu zagląda
Posty: 46
Rejestracja: 28 wrz 2011, 17:10
Lokalizacja: Kielce
Kontakt:

Post autor: airlive »

To chyba jednak nie jest wina kategorii, Nokie 5800 są terminalami kat. 6 a nikt ich nie blokuje ; ) Vivaz to kategoria 9.
Nie wiem, czy dobrze kombinuję, ale może masz wersję tel. na rynek amerykański (zamiast HSDPA 900 / 2100 masz HSDPA 850 / 1900 / 2100)?
Tylko pytanie, czy wtedy w ogóle pokazywałby dostępność sieci 3g 900MHz?
Ostatnio zmieniony 12 sty 2012, 16:28 przez airlive, łącznie zmieniany 1 raz.
Nokia 5800 XM | Sierra Wireless AirCard USB 307 | Huawei E3131-s2 + Asus RT-N10U (tomato by Shibby)
aero
Stały bywalec
Posty: 409
Rejestracja: 11 sty 2012, 10:19
Lokalizacja: Internet
Kontakt:

Post autor: aero »

Nie, ale gdybyś miał swoją sieć, to dałbyś wszystkim wolną rękę, by z nią robili co chcą?
Czy byś pilnował, trzymał się swojego regulaminu, by sieć działała Ci wydajnie, bez przerw i awarii dla każdego po równo?
Też mi się to nie podobało z początku, ale nie oszukujmy się, teraz zgodny modem, można już kupić poniżej 200 zł.
Też czekam na kartę, nie jesteś sam.
ODPOWIEDZ
  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post