Aero2 będzie działało o 2 lata dłużej - do 21 grudnia 2016

Wszystko na temat sieci Aero2 i usługi bezpłatnego dostępu do internetu BDI. Zasięg, wiadomości, problemy, informacje techniczne, różne pytania. Jak działa BDI, do kiedy będzie działał bezpłatny internet, jak uzyskać kartę, konfiguracja, opinie, testy, problemy techniczne.
cpt. Nemo
Stały bywalec
Posty: 385
Rejestracja: 27 gru 2011, 00:14
Lokalizacja: Warszawa Bielany
Kontakt:

Post autor: cpt. Nemo »

button76 pisze: Super brawo wspaniale lecz mam jedno ale ?
Jaki jest okres wypowiedzenie umowy skoro koniec 21 grudnia 2016 ?
Obecny regulamin nie przewiduje odplatnosci.
Internet w komorofonach tanieje w dosc szybkim tempie, wiec zupelnie mozliwe ze za cztery lata beda to zupelnie groszowe sprawy, o ile nie bezplatne przy okazji , najnizszego nawet, abonamentu telefonicznego.
Pozyjemy zobaczymy, przeczytamy na Forum, najwczesniej bedzie warto o tym myslec za jakies trzy i pol roku :)
Tak ze nie widze zadnego powodu do martwienia sie na zapas.
Wprawdzie Konstytucja gwarantuje wolność wypowiedzi, ale nie gwarantuje wolności po wypowiedzi...
Awatar użytkownika
greg79
Często tu zagląda
Posty: 206
Rejestracja: 09 lis 2012, 08:51
Lokalizacja: Polska
Kontakt:

Post autor: greg79 »

cpt. Nemo pisze: Internet w komorofonach tanieje w dosc szybkim tempie, wiec zupelnie mozliwe ze za cztery lata beda to zupelnie groszowe sprawy, o ile nie bezplatne przy okazji , najnizszego nawet, abonamentu telefonicznego.
Pozyjemy zobaczymy, przeczytamy na Forum, najwczesniej bedzie warto o tym myslec za jakies trzy i pol roku :)
Tak ze nie widze zadnego powodu do martwienia sie na zapas.
Żaden operator nie pozwoli sobie na udostępnienie użytkownikom internetu z limitem 150 GB za przysłowiową groszówkę a to daje obecnie Aero2. Dziś w Plusie za 85 GB trzeba zapłacić 139,90 zł. I mimo że Plus chwali się największym zasięgiem to wyjedź za miasto a będziesz klął na operatora że z LTE internet łazi ci co najwyżej na edge.
Ostatnio zmieniony 19 lis 2012, 09:09 przez greg79, łącznie zmieniany 1 raz.
cpt. Nemo
Stały bywalec
Posty: 385
Rejestracja: 27 gru 2011, 00:14
Lokalizacja: Warszawa Bielany
Kontakt:

Post autor: cpt. Nemo »

greg79 pisze: Żaden operator nie pozwoli sobie na udostępnienie użytkownikom internetu z limitem 150 GB za przysłowiową groszówkę a to daje obecnie Aero2.
A zaden rozsadny internauta nie pozwpoli sobie na uzywanie Aero2 /chocby tylko ze wzgledu na predkosc/ jako podstawowego zrodla dostepu do sieci, chyba ze naprawde nie ma innego wyjscia.
W normalnym uzytkowaniu w telefonie czy tablecie, poza strefami gdzie nie osiagamy WiFi jest to dobre rozwiazanie ale glownie dla tego ze bezplatne :)
W telefonie nigdy nie udalo mi sie przekroczyc 2GB miesiecznie, a zwykle i jeden to jest za duzo. Internet w telefonie juz i tak jest w wiekszosci abonamentow bezplatny, a po przekroczeniu okreslonej ilosci po prostu zwalnia, a nie znika.

A czy za cztery lata w swietle nowouruchamianych technologii i kilku wynalazkow ktore sie jeszcze wydarza nie podejmuje sie prorokowac jaka bedzie cena normalnego dostepu do internetu. Telewizje kablowe juz schodza ponizej 50zl/mc wiec nalezy oczekiwac dalszych obnizek, byc moze bardzo istotnych :)
Wprawdzie Konstytucja gwarantuje wolność wypowiedzi, ale nie gwarantuje wolności po wypowiedzi...
Awatar użytkownika
greg79
Często tu zagląda
Posty: 206
Rejestracja: 09 lis 2012, 08:51
Lokalizacja: Polska
Kontakt:

Post autor: greg79 »

cpt. Nemo pisze: A zaden rozsadny internauta nie pozwpoli sobie na uzywanie Aero2 /chocby tylko ze wzgledu na predkosc/ jako podstawowego zrodla dostepu do sieci, chyba ze naprawde nie ma innego wyjscia.
W normalnym uzytkowaniu w telefonie czy tablecie, poza strefami gdzie nie osiagamy WiFi jest to dobre rozwiazanie ale glownie dla tego ze bezplatne :)
W telefonie nigdy nie udalo mi sie przekroczyc 2GB miesiecznie, a zwykle i jeden to jest za duzo. Internet w telefonie juz i tak jest w wiekszosci abonamentow bezplatny, a po przekroczeniu okreslonej ilosci po prostu zwalnia, a nie znika.

A czy za cztery lata w swietle nowouruchamianych technologii i kilku wynalazkow ktore sie jeszcze wydarza nie podejmuje sie prorokowac jaka bedzie cena normalnego dostepu do internetu. Telewizje kablowe juz schodza ponizej 50zl/mc wiec nalezy oczekiwac dalszych obnizek, byc moze bardzo istotnych :)
Zaskoczę cię kolego ale używam w laptopie Aero2 jako podstawowe źródło dostępu do sieci i naprawdę obecna szybkość Aero2 pozwala na wiele rzeczy - w tym na bezproblemową pracę zdalną. Mam inne wyjście - płacić 30 zł za 2 GB w Iplusie i mieć miesięczną ważność konta lub wykupić sobie internet LTE którego fizycznie nie ma poza Warszawą i mam wtedy prędkość Aero2. A wystarczy przecież zainwestować w router e586, włożyć kartę Aero2 i cieszyć się internetem na którym bez buforowania działa telewizja internetowa nie płacąc nic za to. Zdaję sobie sprawę że do czasu gdy Aero2 przestanie być bezpłatne powstanie oferta taniego internetu mobilnego ale na obecną chwilę nie ma lepszego rozwiązania. Play to dobre rozwiązanie bo jest zasięg w metrze ale ten darmowy internet to lipa bo trzeba doładować konto a gdy wyczerpiesz transfer to prędkość jest tak niska że Aero2 jest dużo szybsze.
cpt. Nemo
Stały bywalec
Posty: 385
Rejestracja: 27 gru 2011, 00:14
Lokalizacja: Warszawa Bielany
Kontakt:

Post autor: cpt. Nemo »

greg79 pisze: Zaskoczę cię kolego ale używam w laptopie Aero2 jako podstawowe źródło dostępu do sieci i naprawdę obecna szybkość Aero2 pozwala na wiele rzeczy - w tym na bezproblemową pracę zdalną.
Alez nie mozesz mnie zaskoczyc bo sam Aero2 intensywnie uzywam i propaguje, ale jako glowne zrodlo uzywalbym go tylko w braku innych mozliwosci :) , tak jak to jest u Ciebie. Czyli nie masz nielimitowanej szybkiej sieci lub kablowki pod reka.
Ja wole placic w domu za bardzo szybki internet z kablowki, w pracy, u znajomych, u rodzicow - wszedzie mam WiFi wiec aero2 robi glownie na wyjazdach, w nawigacji i tak w miedzyczasie.
greg79 pisze: A wystarczy przecież zainwestować w router e586, włożyć kartę Aero2 i cieszyć się internetem na którym bez buforowania działa telewizja internetowa nie płacąc nic za to.
Przeciez wiesz, ze w tym puncie niezmiennie roznimy sie zdaniami :) Mi wystarcza E585 bo uzywam MiFi takze jako serwera plikow, a na to E506 jest za cienkie :)
Ostatnio zmieniony 19 lis 2012, 10:40 przez cpt. Nemo, łącznie zmieniany 1 raz.
Wprawdzie Konstytucja gwarantuje wolność wypowiedzi, ale nie gwarantuje wolności po wypowiedzi...
Awatar użytkownika
greg79
Często tu zagląda
Posty: 206
Rejestracja: 09 lis 2012, 08:51
Lokalizacja: Polska
Kontakt:

Post autor: greg79 »

cpt. Nemo pisze: Alez nie mozesz mnie zaskoczyc bo sam Aero2 intensywnie uzywam i propaguje, ale jako glowne zrodlo uzywalbym go tylko w braku innych mozliwosci :) , tak jak to jest u Ciebie. Czyli nie masz nielimitowanej szybkiej sieci lub kablowki pod reka.
Ja wole placic w domu za bardzo szybki internet z kablowki, w pracy, u znajomych, u rodzicow - wszedzie mam WiFi wiec aero2 robi glownie na wyjazdach, w nawigacji i tak w miedzyczasie.

Przeciez wiesz, ze w tym puncie niezmiennie roznimy sie zdaniami :) Mi wystarcza E585 bo uzywam MiFi takze jako serwera plikow, a na to E506 jest za cienkie :)
Nie czytasz ze zrozumieniem - używam Aero2 w laptopie bo na obecną chwilę najlepiej się opłaca jako usługodawca mobilnego internetu. Po co mi szybszy internet za który muszę płacić a który poza Warszawą traci swoje właściwości - tylko osoba która jeździ dużo po kraju zrozumie że nowe technologie mimo coraz większego pokrycia nadal nie docierają w wiele miejsc. W pracy & domu używam szerokopasmowego dostępu do internetu za który nie płacę więc oszczędność jest zachowana :)

Pamiętaj że każdy bajer w przenośnym urządzeniu to dodatkowe większe zużycie energii. Nie potrzebuję dostępu do karty pamięci przez WiFi bo jak padnie mi aku to z dostępu do sd nici bezprzewodowo. W moim e586 po zaformowaniu akumulator trzyma dokładnie 6 godzin przy intensywnej pracy. Dzięki routerowi oszczędzam energię w laptopie i nie używam wbudowanego modemu gsm. Nawet zasięg routera mi nie przeszkadza bo założenie było takie by mieć sieć do 1 metra więc jadąc autem router siedzi przy szybie a ja spokojnie pracuję nie szukając zasięgu lub jadąc komunikacją miejską sieć jest ukryta w kurtce :)
Ostatnio zmieniony 19 lis 2012, 11:43 przez greg79, łącznie zmieniany 1 raz.
Łukasz90
Początkujący forumowicz
Posty: 3
Rejestracja: 19 mar 2014, 21:53
Lokalizacja: Łopuszna
Kontakt:

Post autor: Łukasz90 »

Może coś przeoczyłem , ale miałem zakładać osobny temat w tej kwestii a co po tym czasie?
Alex
Początkujący forumowicz
Posty: 18
Rejestracja: 07 mar 2014, 13:56
Lokalizacja: Września
Kontakt:

Post autor: Alex »

Po tym czasie zwracasz kartę (jeśli chcesz depozyt), lub nie zwracasz :)
jakubd
Stały bywalec
Posty: 490
Rejestracja: 08 lip 2011, 17:31
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: jakubd »

Ale przecież BDI nie przestaje działać 21 grudnia 2016 - wyłączona zostanie tylko usługa na UMTS 900 MHz - karty przestaną być wpuszczane do tej sieci. Usługa będzie dalej działała w technologii LTE 2600 MHz TDD.
ODPOWIEDZ
  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post