OPTION Icon 505 uCan Connect

Polecane modemy i routery do Aero2. Używanie smartfonów i tabletów z Aero2. Sterowniki, opinie, problemy techniczne, porady.
Pastor777
Początkujący forumowicz
Posty: 1
Rejestracja: 15 paź 2011, 00:16
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: Pastor777 »

Po kupieniu tego modemu myślałem, że rzucę nim o ścianę. Ale rzeczywiście solucja ze starymi sterownikami działa.

W ramach kilku ciekawostek:

- pod Vistą urządzenie działa sprawnie, nie ma żadnych problemów ze sterownikami, jakie instalują się wraz z modemem
- po włączeniu zgodności uConnect z Vistą (service pack 3), modem zmienia status z "nie zarejestrowany", ale po kliknięciu w ustawienia wywala błąd krytryczny...
- na swojej stronie Option chwali sie zgodnością swojego oprogramowania ze środowiskiem Windows 7 (w stopce przy downloadzie driverów), cóż chłopaki mają poczucie humoru...

Dzięki wielkie za pomoc :)
Szymon_Zy
Początkujący forumowicz
Posty: 13
Rejestracja: 07 paź 2011, 18:25
Lokalizacja: Biała Górna
Kontakt:

Post autor: Szymon_Zy »

W ramach ciekawostek po podłączeniu do przedłużki usb i położeniu na parapecie mam 2 kreski w nocy. Ciekawe czy w dzień kiedy jest więcej elektrośmieci uda się też złapać sygnał. Niestety działa tylko na 1 oknie ;-) Ale nie szkodzi router można tam też postawić i aero2 pójdzie jako backup.
maariu
Początkujący forumowicz
Posty: 3
Rejestracja: 03 lis 2011, 15:58
Lokalizacja: Lublin
Kontakt:

Post autor: maariu »

Również i ja miałem początkowo problem z modemem OPTION Icon 505 na systemie Windows 7. Próbowałem różnych porad dostępnych na różnych forach i nic, ciągle komunikat "nie zarejestrowany". Postanowiłem odinstalować cały program uCan Connect wraz ze sterownikami, ponownie podłączyłem modem - zainstalowały się automatycznie sterowniki - NIE instalowałem programu !!! Ze strony "sterowniki.bez-kabli" pobrałem i zainstalowałem sam sterownik do modemu Option w wersji 5.1.32.0 - http://sterowniki.bez-kabli.pl/index.php?action=showfile&fileid=227 . Po chwili system sam zapytał się o PIN karty, następnie poprosił o nazwę użytkownika, hasło i APN - wpisałem "darmowy" w pole APN - chwilę później bez problemu połączył się z Aero2. Myślę, że najnowsze sterowniki Option (5.1.36.0) mogą powodować błędy w Windows 7. A skoro system ma wbudowaną obsługę komórkowego połączenia szerokopasmowego, można z niej skorzystać i nie instalować dodatkowego programu do jego obsługi.
Gdyby system automatycznie nie chciał połączyć się z siecią można kliknąć w ikonę Sieć w Obszarze powiadomień - powinna być dostępna "Sieć bez nazwy... Urządzenie zablokowane" - i wybrać ręcznie Połącz.
Ostatnio zmieniony 09 lis 2011, 09:17 przez maariu, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
maniek89
Początkujący forumowicz
Posty: 13
Rejestracja: 02 lis 2011, 11:58
Lokalizacja: Dobre Miasto
Kontakt:

Post autor: maniek89 »

Podsumowywując. Czy za 199 PLN ten modem jest warty zakupu :huh:
Ostatnio zmieniony 11 lis 2011, 15:11 przez maniek89, łącznie zmieniany 1 raz.
mateo704
Często tu zagląda
Posty: 34
Rejestracja: 03 paź 2011, 14:15
Lokalizacja: Opole
Kontakt:

Post autor: mateo704 »

maniek89 pisze: Podsumowywując. Czy za 199 PLN ten modem jest warty zakupu :huh:
Ja za swój zapłaciłem 110zł jednak bez gwarancji. Jeżeli nie potrzebujesz złącza antenowego to modem wart jest swojej ceny. Tutaj można go dostać w promocyjnej cenie
http://allegro.pl/siglo-modem-icon-505m-option-usb-14mbps-aero2-fv-i1927499237.html
Awatar użytkownika
maniek89
Początkujący forumowicz
Posty: 13
Rejestracja: 02 lis 2011, 11:58
Lokalizacja: Dobre Miasto
Kontakt:

Post autor: maniek89 »

Do BTS'a widocznego w moim avatarze mam w linni prostej 1800 metrów. W domu nawet głęboko w piwnicy XPERIA widzi "AERO2". Czy problemy opisane w tym wątku dotyczną także nowszej wersji 505M ?
zajconek
Początkujący forumowicz
Posty: 1
Rejestracja: 14 lis 2011, 20:23
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: zajconek »

Potwierdzam wszystkie problemy tutaj opisane.
Pomogło przeinstalowanie sterowników opisane w pierwszym poście, lecz pomimo zaimportowania ustawień (tych z pierwszego postu) do uCanconect net nie działał (pokazywało, że jest wykrywana sieć aero, ale zamiast pomarańczowej ikonki połącz cały czas wyświetlała się szara, której nie można kliknąć ).
Pomogło zainstalowania programu Globtrotter. Teraz przez ten program łączę się z Aero.
Dzięki Panowie za pomoc, bez Was płakałbym pewnie jeszcze przez długi czas nad brakiem możliwości skonfigurowania Aero z tym modemem.
solaris8315
Początkujący forumowicz
Posty: 3
Rejestracja: 17 lis 2011, 22:06
Lokalizacja: Warszaw
Kontakt:

Post autor: solaris8315 »

Witam

Powiem szczerze, że mi już ręce opadły z Aero2 i modemem iCon 505M. Stosowałem wskazówki z tego tematu jak to uruchomić, wymiana sterowników, wymiana aplikacji, niestety wszystko zawiodło. Na początku to owszem działało przez jeden dzień. Potem już tylko aplikacja wyrzuca "włóż kartę SIM". Mam to szczęście, że mogę testować na Windows XP i Windows 7 x64. Dziś jednak karta Aero2 została przeczytana cudownie przez modem na Windows XP, nawet połączyła się, ale jedynie wysylanie było. Po wyjęciu i włożeniu modemu znów standardowy scenariusz "Włóż kartę SIM".

Mi już się pomysły skończyły co z tym zrobić... Testowałem karty Orange, Play i T-Mobile i bez problemu modem się łączy. A karty Aero2 nie chce...
Awatar użytkownika
maniek89
Początkujący forumowicz
Posty: 13
Rejestracja: 02 lis 2011, 11:58
Lokalizacja: Dobre Miasto
Kontakt:

Post autor: maniek89 »

solaris8315 pisze: już ręce opadły z Aero2 i modemem iCon 505M
Reasumując, w miarę zdolne do użytku modemy kat. 10 są nieosiągalne? Jedynie ten modem z PLAY on-line jest stabilny w działaniu?
Ostatnio zmieniony 17 lis 2011, 22:45 przez maniek89, łącznie zmieniany 1 raz.
solaris8315
Początkujący forumowicz
Posty: 3
Rejestracja: 17 lis 2011, 22:06
Lokalizacja: Warszaw
Kontakt:

Post autor: solaris8315 »

Nie testowałem żadnego modemu z Play. Jedynie karty SIM Play, (Orange i T-Mobile). Dla sprawdzenia, że to nie wina modemu iCON'a. Znajomy ma Aero2 na modemie w laptopie Samsung N150 i śmiga jak ta lata. Mogę jedynie napisać, że w modemie iCON mam czasowo Orange Free na Kartę i problemów z nią nie ma (wiadomo, mniej zabezpieczeń ma karta, niż Aero2)
Ostatnio zmieniony 17 lis 2011, 23:13 przez solaris8315, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ
  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post