OPTION Icon 505 uCan Connect

Polecane modemy i routery do Aero2. Używanie smartfonów i tabletów z Aero2. Sterowniki, opinie, problemy techniczne, porady.
vistamaster
Często tu zagląda
Posty: 65
Rejestracja: 29 paź 2011, 10:21
Lokalizacja: Sosnowiec
Kontakt:

Post autor: vistamaster »

Statystycznie rzecz ujmując, z tego co widać na forum, prawdopodobnie nie byłoby problemów z modemami kat. 10, gdyby nie blokada TS11.
mop
Początkujący forumowicz
Posty: 5
Rejestracja: 18 lis 2011, 21:32
Lokalizacja: gdzieś
Kontakt:

Post autor: mop »

Witam. zmuszony jestem zamieścić jednak również posta po za tym że pytam też konkretne osoby z tego forum.
Też się skusiłem na zakup tego modemu Option icon 505, żeby być w zgodzie z regulaminem aero2 i po instalacji problemy z uruchomieniem. może od początku mam kartę aero 2 nową , sprawdzone na starym poczciwym Huawei E160E zasięg nawet 5 kresek pokazuje z oprogramowania do łączenia z Play. system Win XP Sp2.
A tego Optiona 505 za żadne chiny nie mogą odpalić wyszukuje sieci takie np jak orange, pol i inne a PL17 nie. może on nie ma UMTS 900 Mhz choć na opakowaniu i instrukcji widnieje ten zakres lub trzeba jakoś komendami AT uruchomić. proszę o podanie jak mam go zainstalować w Win XP, próbowałem wg opisów z tego wątku ale nic nie wychodzi. Aha zaznaczam że jak włożę kartę Orange do Optiona 505 to działa wyśmienicie czyli modem sprawny bez simlocka. chyba że krzaczy się ze sterownikami które obsługują Huawei E160E. czy można prosić jak od podstaw instalujecie Optiona 505 na WIn XP.
Awatar użytkownika
bizon69
Początkujący forumowicz
Posty: 14
Rejestracja: 26 lip 2011, 16:39
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: bizon69 »

505 chodzi bardzo dobrze na XP zarówno na Globe Trotter jak i na uCan Connect odinstaluj oprogramowanie od Huaweii i Optiona i ponownie zainstaluj śoft Icona z zero cd pamiętaj tylko o wpisaniu APN darmowy i zmianie sterowników przy uCan. Na szybko mniej problemów będziesz miał z GT Connect. Modem na 100% działa z Aero i to bardzo dobrze. Sam go mam i używam.

Wysłano z Tapatalk
Ostatnio zmieniony 21 lis 2011, 12:57 przez bizon69, łącznie zmieniany 1 raz.
Modem: NOKIA 21M-02, Firmware: M2.1.0P4 rev: CL408514 (02.09.2011), Driver: 5.39.6168.0, Software: Nokia Internet Modem 1.3.264.3,
System: Windows7 x64, Karta Aero2: Nowa z blokadą TS11
Szymon_Zy
Początkujący forumowicz
Posty: 13
Rejestracja: 07 paź 2011, 18:25
Lokalizacja: Biała Górna
Kontakt:

Post autor: Szymon_Zy »

Mój icon na uCan Connect nigdy nie ruszył - nieaktywny przycisk połącz. To, że Huaweii ma zasięg nie znaczy, że Icon też będzie miał. Icon ma słabiutką czułość niestety.
mateo704
Często tu zagląda
Posty: 34
Rejestracja: 03 paź 2011, 14:15
Lokalizacja: Opole
Kontakt:

Post autor: mateo704 »

Aby zakończyć te dywagacje powiem że koledze mop udało się w końcu połączyć z Aero2. Sam do końca nie wiem jak to wytłumaczyć, ale pomogła zmiana na nowsza wersje TNI. Dziwne jest to że po tym zaczął się również bezproblemowo łączyć GC. Tak więc u kolegi wszystko działa. Od siebie mogę dodać że po zmianie karty na innego operatora miewałem podobne przypadki. Nie wiem skąd takie zachowania, trzeba by wykonać szczegółowe testy.
Awatar użytkownika
bizon69
Początkujący forumowicz
Posty: 14
Rejestracja: 26 lip 2011, 16:39
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: bizon69 »

Wszyscy mówią że Icon 505 ma słabą antenę... Ciekaw jestem czy ktoś to faktycznie porównał fizycznie. Może ktoś zamieści porównanie poziomu sygnału Optiona z innymi modemami z programu Top Netinfo z włożona karta Aero2 jeśli ma taką możliwość. Ciekaw jestem na ile ta antena jest słabsza od innych modemów. A może wcale nie :) .
Modem: NOKIA 21M-02, Firmware: M2.1.0P4 rev: CL408514 (02.09.2011), Driver: 5.39.6168.0, Software: Nokia Internet Modem 1.3.264.3,
System: Windows7 x64, Karta Aero2: Nowa z blokadą TS11
ramawa
Początkujący forumowicz
Posty: 1
Rejestracja: 23 lis 2011, 23:40
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: ramawa »

Ja mam Option Icon kupiony jako 505m USB wyświetla mi w menedżer urządzeń Globe Trotter GI 1505 zainstalowałem sterownik ze strony http://sterowniki.bez-kabli.pl/index.php?action=showfile&fileid=227 zrestartowałem komputer pokazało mi się w sieciach szerokopasmowe połączenie komórkowe. Znalazł od razu AERO2 kliknąłem połącz wpisałem APN - darmowy reszta puste.

Bez problemu łączy w domu mam 1-2 kreski prędkości 260/200 lokalizacja - Warszawa-Białołęka
Szymon_Zy
Początkujący forumowicz
Posty: 13
Rejestracja: 07 paź 2011, 18:25
Lokalizacja: Biała Górna
Kontakt:

Post autor: Szymon_Zy »

win7 3g stack + drivery 5.1.32 i mam dozo lepszy zasieg w domu z modemem bezposrednio w kompie. Nie mam uCan Connect ani Globe Trotter. Wszystkim rzadzi winda i robi to duzo lepiej. Problemy znane z xp zniknely - choc moze razem z liscmi na drzewach.

Przu instalacji wylaczylem wifi zeby mi z windows update sam nowszych driverow nie wrzucil.
Ostatnio zmieniony 28 lis 2011, 22:26 przez Szymon_Zy, łącznie zmieniany 1 raz.
solaris8315
Początkujący forumowicz
Posty: 3
Rejestracja: 17 lis 2011, 22:06
Lokalizacja: Warszaw
Kontakt:

Post autor: solaris8315 »

ramawa pisze: Ja mam Option Icon kupiony jako 505m USB wyświetla mi w menedżer urządzeń Globe Trotter GI 1505 zainstalowałem sterownik ze strony http://sterowniki.bez-kabli.pl/index.php?action=showfile&fileid=227 zrestartowałem komputer pokazało mi się w sieciach szerokopasmowe połączenie komórkowe. Znalazł od razu AERO2 kliknąłem połącz wpisałem APN - darmowy reszta puste.

Bez problemu łączy w domu mam 1-2 kreski prędkości 260/200 lokalizacja - Warszawa-Białołęka

Witam.

Zastosowałem Twój pomysł z Aero2 i modemem iCON. Zadziałało. Tylko jest jeden szkopuł. Potrafi wykryć połączenie ale za niedługi czas po prostu zrywa i już nie może się połączyć. Windows nie ma nawet wtedy tego na liście "dostępne połączenia". Wczoraj aero2 wytrzymało 2 minuty po czym znikło, dziś wytrzymało rano aż 17 minut. Podejrzewam, że ja mam problem z BTS z racji tego, że połączenie trzyma po czym nagle wyrzuca i już nic nie ma (z standardowo, "brak karty SIM").
Drozdek
Początkujący forumowicz
Posty: 1
Rejestracja: 13 sty 2012, 13:17
Lokalizacja: Krk
Kontakt:

Post autor: Drozdek »

Kupiłem Optiona 505 i długo z nim walczyłem, żeby się połączyć.
Na szczęście post Bizona69 sprawił, że zaszedłem dalej niż do tej pory. Otóż w oknie uCAN mam już sieć Aero2, ale przycisk POŁĄCZ jest nieaktywny. Czy ktoś wie co powinienem zrobić z tym fantem, żeby w końcu móc się połączyć?

Drugie pytanie: czy z 505m też jest tyle problemów? Chcę kupić modem dziewczynie i po tych wszystkich przejściach z 505 aż się boję, że znów będę przez to samo przechodził.

.::EDIT
screen z programu:
Obrazek

.::EDIT2
Próbowałem również TNI, ale nie mogłem otworzyć portu COM (6). Spróbowałem następnie GT, a ten oczywiście wyrzucił uCAN, zmienił drivery i nie połączył się (nie możne znaleźć sieci). Spróbowałem więc raz jeszcze TNI na driverach z GT i udało mi się nawiązać komunikację z modemem (port do AT został zamieniony na COM 4), ale przy próbie połączenia wyskakuje... NIEWAŻNE. Połączyło się! :P

Czy mogę teraz usunąć GT? Boję się, że zabierze ze sobą do grobu drivery i NTI nie będzie działać. :D
Ostatnio zmieniony 13 sty 2012, 14:26 przez Drozdek, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ
  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post