Huawei e3131 brak dostępu do internetu

Polecane modemy i routery do Aero2. Używanie smartfonów i tabletów z Aero2. Sterowniki, opinie, problemy techniczne, porady.
Zecik123
Stały bywalec
Posty: 385
Rejestracja: 20 sie 2012, 17:37
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Post autor: Zecik123 »

Kisuke pisze: Próbowałam połączyć się z internetem tak jak radziłeś, balkonu niestety nie posiadam ale wystawiłam się z komputerem przez okno i niestety nie było żadnej różnicy, ciągle pokazywało że jest sieć ale był brak dostępu do niej.
Jestem ciekawy jak zakończyła się sprawa połączenia z internetem.
Jest już czy nadal nie ma?
Mieszkam w Gdańsku na Zaspie.
Korzystam okazjonalnie z modemu E3131 z kartą Aero 2 (czasami dołączam antenę 9dBi do modemów GSM Huawei). Działa bez problemu. Używam również modemu Huawei E169 z kartą iPlus - działa bez problemu.
Kilka uwag z moich doświadczeń:
1 - E3131 ustawiłem tylko do pracy jako modem (nie próbuje mi ciągle instalować czegokolwiek).
2 - Bez podłączonego modemu do laptopa zainstalowałem sterowniki.
3 - Po włożeniu modemu do gniazda USB (używam stale tego samego gniazda) modem jest rozpoznawany i instalują się automatycznie sterowniki. Trochę to trwa - po komunikacie na pasku można w menedżerze urządzeń sprawdzić, że sterownik się zainstalował.
4 - Uruchamiam program TopNetInfo 3.65 i wykonuję ustawienia dla Aero 2 lub iPLUS'a. Ewentualnie mogę wykonać zrzuty ekranowe zakładek w których dokonuję ustawień.
5 - Po pierwszym ustawieniu parametrów dla połączenia czasami trzeba zamknąć TopNetInfo i odłączyć modem (na stacjonarnym komputerze tak robiłem a na laptopie połączyłem się z internetem bezpośrednio klikając przycisk połącz).
6 - Za każdym następnym podłączeniem modemu i uruchomieniu TopNetInfo połączenie z internetem następuje automatycznie (wskaźnik zielony w programie).
masa777
Początkujący forumowicz
Posty: 1
Rejestracja: 04 lut 2013, 22:58
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

Post autor: masa777 »

Witam
Mam modem Huawei e3131-s2 HI-LINK i aero2 śmigało mi godnie jak dotąd, jednak od wczoraj przestała mi się włączać mozilla firefox 18, na modemie pali się niebieska lampka, pisze,że jest dostęp do internetu. Dotychczas po włączeniu laptopa z Win7, automatycznie otwierała sie mozilla, i tam był komunikat, czy połączono z siecią Roaming Play, czy nie, pokazywało tez tam zasięg i było naprawdę ok.

Przeinstalowałem firefoxa, instalowałem różne wersje, usunąłem poprzedniego dokładnie, usunąłem zapisane hasła i zakładki itp.. Mimo, że w uruchomionych procesach jest firefox, ale przeglądarka nie włącza się, w ogóle nie reaguje na dwuklik myszą. Uruchomiłem Interent Explorer, tam jednak nie jest w cale lepiej, oprócz tego, ze przynajmniej włącza się okno przeglądarki, żadna strona internetowa się nie wyświetla, tylko ładuje się wiecznie...

Próby połączenia ze stronką 192.168.1.1, która zawsze otwierała się automatycznie po włączeniu laptopa i która dostarczała informacji o stanie połaczenia, spełzają na niczym.
ha.ola
Początkujący forumowicz
Posty: 1
Rejestracja: 25 mar 2013, 19:33
Lokalizacja: Katowice
Kontakt:

Post autor: ha.ola »

Witam, pozwoliłam sobie napisać tutaj, ponieważ też koszystam z modemu Huaweii E3131 kupionego w T.mobile. Z tamtą kartą sim modem działa bez zarzutów. Dziś odebrałam kartę aero2 i pomimo skonfigurowania profilu (wedle instrukcji ze strony aero2) nie chce mnie połączyć z internetem. Pojawia się takie coś http://postimg.org/image/gtkxzstth/ /w linku zrzut z ekranu/. Z góry dziękuję za jakąkolwiek pomoc!!!!
RGB66
Początkujący forumowicz
Posty: 13
Rejestracja: 15 lip 2012, 10:53
Lokalizacja: Pyskowice
Kontakt:

Post autor: RGB66 »

Klikaj na zmiane anuluj, polacz, ponowi wybieranie i sie polaczy . ALe to jest upierdliwe. U mnie bylo ok i tez pojawily sie te same problemy. Czasami laczy sie za pierwszym razem a czasami za 3-4 i wiecej.

Co gorsze po jakimś czasie gubi sie internet mimo iż nie upłyneła godzina tylko np 35 min ! skandal!
ODPOWIEDZ
  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post