Chcesz wiedzieć czy Aero2 będzie działać u ciebie lub dlaczego nie działa? Napisz

Wszystko na temat sieci Aero2 i usługi bezpłatnego dostępu do internetu BDI. Zasięg, wiadomości, problemy, informacje techniczne, różne pytania. Jak działa BDI, do kiedy będzie działał bezpłatny internet, jak uzyskać kartę, konfiguracja, opinie, testy, problemy techniczne.
Milek
Stały bywalec
Posty: 276
Rejestracja: 05 sty 2014, 20:55
Lokalizacja: Wieleń
Kontakt:

Post autor: Milek »

monikakanie pisze: Witam! Mieszkam w Lublinie,ul. Organowa, czesto miewam problem z zasiegiem a od wczoraj wogole nie moge sie polaczyc:/
Hej, opisz dokładniej problem:ile % zasięgu?, czy pojawia ci się captcha?
Pomogłem? Daj +
cthswroc
Początkujący forumowicz
Posty: 4
Rejestracja: 14 kwie 2014, 12:08
Lokalizacja: wrocław
Kontakt:

Post autor: cthswroc »

Witam
chciała bym uzyskać pomocy w temacie zasięgu.
mam niecałe 1.3 km do nadajnika, huawei e3131 zamieszczony na 11 piętrze i antena po stronie nadajnika. mimo to zwykle prędkość nie przekracza 10-30 kbs, a czasami w ogóle się nie łączy.
od czwartku nie otwiera mi się żadna strona.
wrocław, ul. litewska
Awatar użytkownika
spag
Stały bywalec
Posty: 307
Rejestracja: 15 lis 2011, 00:19
Lokalizacja: GdziesWuk
Kontakt:

Post autor: spag »

A bez anteny to samo?

從我的 用 Galaxy Note II LTE 發送
WuPe
Początkujący forumowicz
Posty: 1
Rejestracja: 03 cze 2012, 23:39
Lokalizacja: Tomaszów Maz.
Kontakt:

Post autor: WuPe »

W nocy z 23 na 24 przestało działać mi Aero2. Na ikonce brak zasięgu. Siostra, która mieszka parę ulic dalej również doznała tego samego, a więc to nie wina modemu, SIMu, ect. Skontaktowałem się z BOK, ale odpisali, że nie zgłoszono im żadnej awarii. Tomaszów Mazowiecki
ul. Sw. Antoniego
łódzkie
maru
Początkujący forumowicz
Posty: 8
Rejestracja: 29 kwie 2014, 10:20
Lokalizacja: Dłutów
Kontakt:

Post autor: maru »

Witam,

Mieszkam na wsi. Najbliższy nadajnik jest w odległości ok. 2km ode mnie. Kartę Aero posiadam od około roku, pracuje ona w modemie Huawei E3131 połączonym do laptopa. Od początku mam problemy z prędkością transferu. Generalnie, prędkość pobierania wynosi zazwyczaj od 0 do 100kbps, co praktycznie uniemożliwia załadowanie jakiejkolwiek strony. Od czasu do czasu Aero "budzi się" i na wykresie pojawiają się wyższe słupki (300-600kbps lub więcej) i wtedy ładowanie jest znośne, ale zaraz transfer znów spada. Zastanawia mnie "poszarpana" charakterystyka wykresu prędkości downloadu. Czy to normalne?

Druga sprawa:
W tym samym miejscu (dosłownie: w tym samym pokoju) znajduje się ze mną druga osoba korzystająca z Aero2 na dokładnie takim samym sprzęcie. Zdarza się tak, że u jednej osoby Internet działa przyzwoicie, a druga nie może załadować żadnej strony, a po chwili sytuacja odwraca się. Czasami przez cały dzień Internet działa dość dobrze, a czasami wcale. Jak można to wytłumaczyć?

Czy takie problemy może rozwiązać np aktualizacja firmware'u modemu?
maru
Początkujący forumowicz
Posty: 8
Rejestracja: 29 kwie 2014, 10:20
Lokalizacja: Dłutów
Kontakt:

Post autor: maru »

A jak sprawdzić czy to s-2 czy nie?
mdma wyświetla go jako "E3131"
Milek
Stały bywalec
Posty: 276
Rejestracja: 05 sty 2014, 20:55
Lokalizacja: Wieleń
Kontakt:

Post autor: Milek »

Pod klapka znajduje się dokładny model.
Pomogłem? Daj +
maru
Początkujący forumowicz
Posty: 8
Rejestracja: 29 kwie 2014, 10:20
Lokalizacja: Dłutów
Kontakt:

Post autor: maru »

Fakt, konkretnie pod kartą SIM. Mam E3131s-2.
Zecik123 pisze: Masz wersję E3131s-2?
Przeczytaj http://aero2forum.pl/temat-huawei-e3131-pley-problem-z-laczeniem-areo2?pid=9724#pid9724 (post #3).
-Twoje ustawienia są takie same jak moje domyślne.
-Roaming miałem na pewno włączony bo zawsze pokazuje mi się tekst "HSPA+ Plus (roaming)".
-Poszperam jeszcze w innych tematach.

Jak na razie przestawiłem sugerowane ustawienia tak żeby modem działał tylko w paśmie 900MHz i zaktualizowałem firmware, jak na razie jest lepiej ale nie wiem czy to kwestia moich zabiegów czy po prostu chwilowo mu się poprawiło. ;)

Dam znać jeśli coś osiągnę.
Ostatnio zmieniony 29 kwie 2014, 13:47 przez maru, łącznie zmieniany 1 raz.
Zecik123
Stały bywalec
Posty: 385
Rejestracja: 20 sie 2012, 17:37
Lokalizacja: Gdańsk
Kontakt:

Post autor: Zecik123 »

Jaki masz system? Jakie parametry - Ping/DL/UL?
Sterowniki instalowałeś osobno?
Ja używam wersji 5.01.06.00 --> http://www.mediafire.com/download/u48xr34jsek353x/Huawei_Drivers_5.01.06.00.rar (dla Win 8.1 włącznie).
Niektórzy użytkownicy próbowali podłączać modem nie bezpośrednio do laptopa lecz przy pomocy kabelka USB (0,5-1 m)
i próbując różnych jego położeń. Jeśli masz taki kabelek to próba nic nie kosztuje.
Ja np. używam (choć niektórzy twierdzą, ze to jest kwiatek do kożucha) antenki prętowej dwusegmentowej umieszczonej na parapecie okna w mieszkaniu.
Stwierdziłem, że jednak coś daje (szybsze połączenie, trochę większy transfer, stabilniejsza praca). Ale to w dużej mierze zależy od warunków (np. położenia nadajnika - ja mam do niego chyba 350 m).
Aktualnie mam: PING:36MS; DL=0.56 Mb/s; UL=0.31 Mb/s
Ostatnio zmieniony 29 kwie 2014, 15:15 przez Zecik123, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ
  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post